Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τιμές που… ζαλίζουν σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο – Μεταβιβάσεις με 17.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο

Κατακόρυφη αύξηση στο ενδιαφέρον για εξοχική κατοικία στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, όπου μία σειρά από καινοτόμες πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση της περιφερειακής υποδομής της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των νέων απευθείας πτήσεων και των εκσυγχρονισμένων λιμένων, ενίσχυσαν το ενδιαφέρον των αγοραστών το 2021, ιδιαίτερα μεταξύ των επενδυτών από το εξωτερικό.

Η άνθηση του τουρισμού και η υψηλή ζήτηση για εξοχικές κατοικίες το 2021 έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών στην περιοχή έως και 15% στο τμήμα ακινήτων πολυτελείας για ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και έως και 8% στο τμήμα άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η κατηγορία προνομιακών ακινήτων στο Νότιο Αιγαίο παραμένει σε πολύ μέτρια τιμή σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς διακοπών.

Επενδύσεις

Είναι ο χαμηλός συντελεστής φόρου μεταβίβασης γης, περίπου 3%, και το παρεπόμενο κόστος που συνεπάγεται μια αγορά ακινήτου που την καθιστούν ακόμη πιο ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές. Σύμφωνα με έρευνα της Engel & Völkers αυτό το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αντανακλάται στην άνοδο των τιμών σε ολόκληρη την περιοχή. Ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Engel & Völkers Ελλάδας, δήλωσε σχετικά: «Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο έντονο ενθουσιασμό για το Νότιο Αιγαίο. Το 2021, οι τιμές αυξήθηκαν κατά περίπου 10 τοις εκατό σε ολόκληρη την περιφέρεια. Τα νησιά που δεν βρίσκονταν στις προτιμήσεις των τουριστών στο παρελθόν έχουν γίνει πιο ελκυστικά με αυτήν την τάση – η οποία πρόκειται να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική το 2022».

Κυκλάδες

Βέβαια, 24 κυκλαδίτικα νησιά που κατοικούνται δεν είναι για κανένα λόγο φθηνά. Οι ξένοι επενδυτές έχουν βάλει στο στόχαστρο κορυφαία ακίνητα. Χαρακτηριστικό ότι στη Μύκονο πωλήθηκαν πέρυσι ακίνητα και έναντι 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, με τιμές έως και 17.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στη Σαντορίνη, τέτοια πολυτελή ακίνητα με απέραντη θέα στη θάλασσα έφταναν τα 3 εκατομμύρια ευρώ, με επίσης πολύ υψηλές τιμές της τάξεως των 9.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην καρδιά των Κυκλάδων, η Πάρος είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά νησιά σε ολόκληρη την περιοχή. Εκεί οι σύγχρονες βίλες με ιδιωτική πισίνα κατάφεραν να αγγίξουν κορυφαίες τιμές πέρυσι, της τάξεως των 2.5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Το τμήμα της αγοράς για εξοχικές βίλες είχε τιμές έως και 8.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Δωδεκάνησα

Στα Δωδεκάνησα οι τιμές για βίλες σε premium τοποθεσίες έφτασαν τα 7.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι παραθαλάσσιες βίλες πωλήθηκαν έως και 2 εκατομμύρια ευρώ. Η Ρόδος είναι το πιο γνωστό νησί των Δωδεκανήσων. Ανερχόμενος προορισμός διακοπών στα Δωδεκάνησα είναι η Σύμη, όπου οι τιμές για εξοχικές κατοικίες έφτασαν το 2021 έως και τις 800.000 ευρώ, ενώ τα εξοχικά διαμερίσματα έφτασαν τα 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αν και οι τιμές στα πιο προβεβλημένα ελληνικά νησιά φαίνονται μακριά από τις δυνατότητες της μέσης ελληνικής οικογένειας, οι ελληνικές θάλασσες είναι γεμάτες ευκαιρίες σχεδόν για κάθε «βαλάντιο». Οι πιο ακριβοί προορισμοί έχουν κλέψει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Η πλειονότητα αυτών των αγοραστών προέρχεται από την περιοχή DACH και στη συνέχεια ακολουθεί το Βέλγιο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Με τους νέους τρόπους απομακρυσμένης εργασίας πολλοί περνούν όλο και μεγαλύτερες χρονικές περιόδους στα νησιά, μετατρέποντάς τα σε ζωντανούς τόπους διαμονής όλο το χρόνο. Η προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα είναι ένα στοίχημα που η ελληνική αγορά φαίνεται να κερδίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με ένα δροσερό, καλοκαιρινό, νησιώτικο τραγούδι που προβάλλει θαλασσινά τοπία της ναυτομάννας Χίου στο σχετικό videoclip, κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική δισκογραφία, ο...

ΧΙΟΣ

Στο κατάστημα ανδρικών ενδυμάτων Senor O, οι άνδρες μπορούν να βρουν ενδύματα επώνυμων ελληνικών εταιρειών σε πολύ προσιτές τιμές, για επίσημο  αλλά και για...

ΧΙΟΣ

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα για ύποπτο δέμα στο πλοίο Νήσος «Σάμος», το οποίο θα αναχωρούσε από τον Κεντρικό Λιμένα Χίου με προορισμό τα Ψαρά και...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Οι άγγελοι της Σμύρνης», 16 Αυγούστου 2022, ώρα 21.00 στο Αμφιθέατρο Οινουσσών Ζωή Παπαδοπούλου Αφήγηση: Ηθοποιός  Χρύσα Παππά Η  συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου, η φωτογράφος...