Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε μετά τον εντοπισμό του δεύτερου κρούσματος στη χώρα

Το δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενισχύοντας την ανησυχία πολλών για έξαρση της ασθένειας στη χώρα μας, ανάλογη με αυτή που παρατηρείται σε αρκετές ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, «πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων και ήταν θετικός».

Ο Οργανισμός ανέφερε πως θα σταλεί γενετικό υλικό στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στην Ελλάδα και αφορά σε ασθενή 47 ετών (ο πρώτος είναι ένας 59χρονος άνδρας που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»).

«Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση», σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Και οι δύο φορείς της νόσου που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιβηρική Χερσόνησο, στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδικότερα.

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα χθες ο Οργανισμός, εφεξής η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι στα αμερικανικά CDC διαψεύδουν την ιδέα ότι ο ιός της Ευλογιάς των Πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα, υποστηρίζοντας ότι ο ιός συνήθως μεταδίδεται μέσω της απευθείας φυσικής επαφής με ασθενή.

Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί από αναπνευστικά σταγονίδια που αποβάλλονται από έναν μολυσμένο ασθενή που έρχεται σε φυσική επαφή με άλλο άτομο, είπαν.

Αλλά δεν μπορεί να παραμείνει στον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο πλαίσιο αυτής της νέας συνεργασίας, η Nissan θα έχει δικαιώματα διανομής για τη σειρά προϊόντων Silence, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων Silence S04 και των...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

Advertisement