Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής που ταξίδεψε στα άστρα (video)

Πνεύμα μουσικό, προοδευτικό, ο αυτοδίδακτος Βαγγέλης Παπαθανασίου πέρασε από μπάντες, συγκροτήματα, έβαλε τα θεμέλια του progressive και ηλεκτρονικού μουσικού οικοδομήματος στην Ελλάδα, ταξίδεψε στα άστρα μέσω της NASA και απέκτησε μια μοναδική και ιδιαίτερη σχέση με έναν αστεροειδή που πήρε το όνομά του. Έγραψε το σήμα κατατεθέν των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ, το μακροβιότερο ραδιοτηλεοπτικό σήμα στη χώρα μας.

Το διάστημα ήταν κάτι που γοήτευε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ήδη από την παιδική του ηλικία. Είναι ο μοναδικός Έλληνας συνθέτης η μουσική του οποίου ακούστηκε στο διάστημα. Η σύνθεση του έργου «Μυθωδία» δημιουργήθηκε για να συνοδεύσει τη διαστημική αποστολή στη NASA «2001 Οδύσσεια στον Άρη».

«Με τα αστέρια, ο Βαγγέλης», είναι ο τίτλος της ανάρτησης της NASA στο Twitter, μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Έλληνα συνθέτη.

«Ένας εξαιρετικός μουσικός, ένα μεγάλο φυσικό μουσικό φαινόμενο, τη μουσική την είχε μέσα του την βίωνε από μικρό παιδί την είχε μέσα του κατάφερε να περάσει όχι μόνο στον πλανήτη μας και στην οικουμένη όλη και να γίνει γνωστό το έργο του, αλλά να πάει και να ταξιδέψει όπως στον Άρη» δήλωσε η Μαρία Φαραντούρη.

«Η ανιψιά του, Ελένη Παπαθανασίου μίλησε στην ΕΡΤ για τις αναρίθμητες διακρίσεις, αλλά και τη σεμνότητα που επέδειξε.

Σε βράβευσή του με κλαδί ελιάς ο Βαγγέλης Παπαθανασίου  είχε πει ότι είναι καλύτερο και από Όσκαρ.

Η μουσική για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ήταν η γλώσσα που μιλούσαν όλοι. Χρησιμοποίησε τα μαθηματικά και την αριθμητική για να γράψει μία παγκόσμια διάλεκτο με την οποία κατάφερνε να τους ενώσει όλους με ένα σχεδόν μεταφυσικό τρόπο.

Σαν άλλος Οδυσσέας, όπως ήταν το δεύτερο όνομά του, ξεκίνησε από την Ελλάδα και ταξίδεψε με τις συνθέσεις του, σε όλο τον πλανήτη.

«Έφτασε στον βυθό των ωκεανών, συνεργάτης του Ζακ-Υβ Κουστό και ταξίδεψε  στο διάστημα, επενδύοντας μουσικά αποστολή της NASA, χαρίζοντας το όνομά του στον αστεροειδή 6354 “ως ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού στη μουσική του προσφορά, αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα”» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το σήμα κατατεθέν των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ, υπήρξε μουσική έμπνευση του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Εδώ και 40 χρόνια έχει ταυτιστεί με την ειδησεογραφική εγκυρότητα της δημόσιας τηλεόραση κάνοντάς το, το μακροβιότερο ραδιοτηλεοπτικό σήμα στη χώρα μας. Εντυπωσιακό είναι μάλιστα τι ζήτησε ο ίδιος ο συνθέτης ως αμοιβή, ένα τενεκέ λάδι και ένα τενεκέ ελιές, όπως αφηγήθηκε ο Τέρενς Κουίκ.

«Έκανε για τις ταινίες μου “Καβάφης” και “Ελ Γκρέκο” τη μουσική, χωρίς αμοιβή. Δεν έκανε τίποτα για την Ελλάδα με αμοιβή» είπε ο Γιάννης Σμαραγδής.

Τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένειά του εξέφρασε σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί προϊόν μιας μακράς πορείας των πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, κινήσεων, του Ελληνισμού προς μία επαναστατική πορεία. Για τα κεντρικά...

Advertisement