Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κατά HIV: Ξεκινούν στην Αφρική τις κλινικές δοκιμές με την τεχνολογία mRNA

Την αρχική φάση των κλινικών δοκιμών ενός εμβολίου mRNA για τον HIV ξεκινούν στην Ρουάντα και την Νότια Αφρική, η Διεθνής Πρωτοβουλία Εμβολίων κατά του AIDS (IAVI), με την εταιρεία Moderna.

Ειδικότερα, η IAVI άρχισε να εξετάζει τα άτομα που θα συμπεριληφθούν στη μελέτη, η οποία ονομάζεται IAVI G003, σε κέντρα στη Ρουάντα και τη Νότια Αφρική, βάσει της ανακοίνωσης της εταιρείας Moderna.

Τα εν λόγω εμβόλια παρέχουν ειδικά αντιγόνα για τον ιό HIV που ανακαλύφθηκαν από ερευνητές της IAVI και της Scripps Research, και τα οποία έχουν ήδη δοκιμαστεί σε μία πρώτη μελέτη, το 2021, χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση ανοσοενισχυτικού εμβολίου πρωτεΐνης.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως υπάρχουν ελπίδες ότι η προσέγγιση με mRNA, η οποία αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματική κατά της COVID-19, θα μπορούσε να πετύχει εκεί όπου οι παραδοσιακές τεχνολογίες εμβολίων έχουν αποτύχει έναντι του ιού HIV.

Υπενθυμίζεται ότι ένα υποψήφιο εμβόλιο (το mRNA-1644) έχει δείξει τις δυνατότητές του σε μια προηγούμενη δοκιμαστική φάση 1 (IAVI G001) στις ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο, κωδικοποιεί ένα αντιγόνο που ονομάζεται eOD-GT8 60mer και διέγειρε μια στοχευμένη ανοσολογική απόκριση των Β-κυττάρων στο 97% όσων έλαβαν το εμβόλιο.

Στην κλινική δοκιμή αυτή θα συμμετάσχουν 18 ενήλικες αρνητικοί στον HIV. Σε όλους θα δοθούν δύο δόσεις του εμβολίου, το οποίο διευκρινίζεται πως δεν μπορεί να μολύνει με τον ιό του HIV.

Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται από ομάδα ειδικών ερευνητών για έξι μήνες, μετά την χορήγηση της τελικής δόσης. Η ανοσοποιητική τους ανταπόκριση θα εκτιμηθεί με μοριακή μέθοδο.

Οι πρώτες δοκιμές θα γίνουν στο Center for Family Health Research (CFHR) στην πόλη Kigali, της Ρουάντα και στο Aurum Institute στην Tembisa, της Νότιας Αφρικής.

Από αυτές θα αναλυθεί το εάν ο εμβολιασμός με το ανοσογόνο του HIV eOD-GT8 60mer, που προσφέρεται μέσω της πλατφόρμας mRNA της Moderna, μπορεί να προκαλέσει ανοσοαποκρίσεις σε πληθυσμούς της Αφρικής.

Ερευνητικές ομάδες της IAVI και Scripps Research ανέπτυξαν το eOD-GT8 60mer, ως μέρος μιας σειράς διαδοχικών βημάτων, που θα προκαλεί την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού με σκοπό να διεγείρει ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα (bnAbs) που με τη σειρά τους, εξουδετερώνουν ή εμποδίζουν τη μόλυνση από τον ιό HIV.

Πηγές: Clinicaltrialsarena – Pharmaphorum

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

Advertisement