Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Βρετανία: Προσοχή συστήνουν οι υγειονομικές αρχές για την «ευλογιά των πιθήκων»-Ποιοι κινδυνεύουν

Ιδιαίτερη προσοχή σε ασυνήθιστα εξανθήματα και πληγές καλούνται να δίνουν οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από τον εντοπισμό επτά κρουσμάτων της ευλογιάς του πιθήκου στη χώρα.

Η νόσος μέχρι τώρα δεν θεωρούνταν σεξουαλικά μεταδιδόμενη, ωστόσο η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας ΗΒ (UKHSA) ανακοίνωσε ότι τα τέσσερα από τα κρούσματα αφορούν άντρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άλλους άντρες.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδιδόταν σπανίως μεταξύ ανθρώπων και αυτό μέσω στενής επαφής με φορείς, αλλά δεν συγκαταλεγόταν στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Το αρχικό κρούσμα στο Ην. Βασίλειο που διαγνώστηκε προ δύο εβδομάδων είχε κολλήσει τον ιό στη Νιγηρία, όπου η νόσος είναι ενδημική. Οι υπόλοιποι έξι φορείς μάλλον κόλλησαν τον ιό επί βρετανικού εδάφους, σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται «ασυνήθιστη».

   
Τα επτά κρούσματα είναι στο ευρύτερο Λονδίνο και ένα στην περιοχή του Νιούκαστλ. Τρεις εκ των ασθενών εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Η δυτικοαφρικανική εκδοχή του ιού από την οποία πάσχουν και οι επτά ασθενείς δεν είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα και οι φορείς αναρρώνουν πλήρως μετά από κάποιες εβδομάδες. Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές θεωρούν πως η όποια έξαρση της νόσου στη χώρα δε θα αριθμεί πολλά κρούσματα.

Η επικεφαλής ιατρική σύμβουλος της UKHSA Δρ Σούζαν Χόπκινς, πάντως, με επιστολή της προς τις περιφερειακές διοικήσεις του εθνικού συστήματος υγείας NHS αναφέρει ότι επισπεύδονται οι έρευνες για τις συνθήκες της διαφαινόμενης μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων στην κοινότητα.

«Προτρέπουμε ιδιαίτερα άντρες που είναι γκέι και αμφιφυλόφιλοι να προσέχουν οποιαδήποτε ασυνήθιστα εξανθήματα ή πληγές και να επικοινωνούν με κάποια υπηρεσία σεξουαλικής υγείας δίχως καθυστέρηση», αναφέρεται στην επιστολή.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μία ιογενής λοίμωξη που συνήθως απαντά σε δασικές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται από μικρά θηλαστικά και μπορεί να προσβάλει κατοίκους αυτών των περιοχών που έρχονται σε επαφή με αυτά τα ζώα

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δυναμώνει η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την υπόθεση της διαρροής emails Ελλήνων του εξωτερικού, που οδήγησε στην απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και τις παραιτήσεις που...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοινό μυστικό στους κατοίκους των Πετραλώνων Χαλκιδικής ήταν επί δεκαετίες το γεγονός ότι, κοντά στο χωριό τους, στους πρόποδες του βουνού Κατσίκα, υπήρχε μια...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η βραβευμένη με Όσκαρ Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός (Juliette Binoche) παίρνει την σκυτάλη από την Πολωνή σκηνοθέτιδα Αγκνιέσκα Χόλαντ (Agnieszka Holland) και αναλαμβάνει την...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για να επιταχυνθούν περαιτέρω οι προσπάθειες για την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα και τα μηδενικά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, θα είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι...

Advertisement