Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Επτά αμερικανικές οργανώσεις λένε «όχι» στον Ερντογάν για τα F-16 – Μπαράζ επιστολών στο Κογκρέσο

Επτά αμερικανικές οργανώσεις ζητούν να μην προχωρήσει η συμφωνία για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ και για την πώληση νέων.

Με επιστολές που απευθύνουν στους επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, επτά αμερικανικές οργανώσεις (Ελλήνων, Εβραίων, Κυπρίων, Κούρδων, Αρμενίων κ.ά.) ζητούν να μην προχωρήσει η συμφωνία για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ και για την πώληση νέων.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει ζητήσει από μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να δουν θετικά την προοπτική αναβάθμισης του στόλου των τουρκικών F-16, ενώ και η Άγκυρα από την πλευρά της έχει επιδοθεί σε λόμπιγνκ με στόχο να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου όχι μόνο να συμφωνήσουν στην αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων F-16, αλλά και στην πώληση δεκάδων νέων τέτοιου τύπου μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

Πίσω από την πρωτοβουλία βρίσκεται ο Εντι Ζεμενίδης και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), ενώ πιο συγκεκριμένα οι οργανώσεις που απέστειλαν τις σχετικές επιστολές είναι οι εξής:Hellenic American Leadership Council – HALC, American Jewish Committee – AJC, International Coordinating Committee –, Justice for Cyprus (PSEKA), American Friends of Kurdistan, Armenian National Committee of America, Middle East Forum και In Defense of Christians

Οι σχετικές επιστολές απευθύνονται στους Γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ, Τζέιμς Ρις, Τζακ Ριντ και Τζιμ Ίνχοφ, και στους βουλευτές Γκρέγκορι Μικς, Μάικλ ΜακΚόλ, Ανταμ Σμιθ και Μάικ Ρότζερς.

Οι επτά οργανώσεις υποστηρίζουν πως η συμφωνία για τα F-16 δεν πρέπει να προχωρήσει καθώς η Τουρκία δεν έχει κάνει καμία κίνηση που να αλλάζει όλα εκείνα που είχαν οδηγήσει στον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 και στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της μέσω του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής CAATSA.

«Η Τουρκία παραμένει αμετανόητη»
«Παρά τις κυρώσεις και την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35, η Τουρκία παραμένει αμετανόητη ως προς την κατάσταση που οδήγησε σε αυτές τις κυρώσεις – την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400», σημειώνει στην επιστολή του, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).

«Η Τουρκία χρησιμοποιεί αμερικανικής κατασκευής F-16 εναντίον της Ελλάδας που είναι σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ. Με ανησυχητική συχνότητα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με αμερικανικής κατασκευής F-16, προβαίνοντας σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου της και σε παράνομες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά», συνεχίζει ο Έντι Ζεμενίδης, στην επιστολή του εκ μέρους του HALC, αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένα στοιχεία για τις συνολικά 168 τουρκικές παραβιάσεις και τις 42 υπερπτήσεις που σημειώθηκαν μέσα σε μια ημέρα, στις 27 Απριλίου.

«Η Τουρκία ρισκάρει κατά τρόπο απερίσκεπτο να προκαλέσει έναν πόλεμο εντός του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με τον κ. Ζεμενίδη, ο οποίος από την πλευρά του στέλνει παράλληλα και το μήνυμα πως ενδεχόμενες νέες πωλήσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία υπάρχει ο κίνδυνος να υπονομεύσουν τα συμφέροντα που το ίδιο το αμερικανικό Κογκρέσο έχει αναγνωρίσει και θεμελιώσει μέσω του Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act του 2019 and the US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act του 2022.

«Η πώληση νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης των εν λόγω μαχητικών στην Τουρκία θα υπονόμευε τον αμερικανικό νόμο, τις αμερικανικές αξίες και τα αμερικανικά συμφέροντα. Η Τουρκία έχει ήδη χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα στόλο αμερικανικών F-16 για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο» ενώ παράλληλα υπάρχουν και ανησυχίες γύρω από την προοπτική της «συνύπαρξης» των F-16 με τους ρωσικούς S-400, σημειώνει στη δική της επιστολή η Τζούλι Ρέιμαν της American Jewish Committee.

«Εάν η Τουρκία είχε αλλάξει τη συμπεριφορά της ανταποκρινόμενη στις συνέπειες που αντιμετώπισε έπειτα από την αγορά των ρωσικών S-400, ίσως να μπορούσαμε να καταλάβουμε αυτό που μοιάζει με αλλαγή πολιτικής από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Τουρκία ωστόσο δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα, η συμπεριφορά της έγινε ακόμη χειρότερη», σημειώνει στη δική του επιστολή ο πρόεδρος της International Coordinating Committee Justice for Cyprus, Φίλιπ Κρίστοφερ, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και τις τελευταίες εξελίξεις και στο Κυπριακό, όπου η Τουρκία υπονομεύει πλέον και την αμερικανική πολιτική για την επανένωση του νησιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμη μεταρρύθμιση για την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, την 14η από το 2019, επιβεβαιώνοντας ότι η...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

Advertisement