Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Διετής παρακολούθηση στη Γουχάν: Οι μισοί από τους πρώτους ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα

Δυο  χρόνια μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2, οι μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο της Γουχάν εξακολουθούν να έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα. Αυτό δείχνει η μεγαλύτερη μελέτη παρακολούθησης μέχρι σήμερα ασθενών με COVID-19 που προσβλήθηκαν από τον ιό στην Κίνα στα αρχικά στάδια της πανδημίας το 2020 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine.

Οι ερευνητές από το Τμήμα Πνευμονολογικής Ιατρικής και Εντατικής Θεραπείας σε νοσοκομείο στο Πεκίνο αναφέρουν ότι η φυσική και ψυχολογική κατάσταση των 1.192 συμμετεχόντων στη μελέτη ομαλοποιούνταν όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Αλλά ακόμα και μετά από 2 χρόνια μετά, οι πρώην ασθενείς με COVID-19 εξακολουθούσαν να έχουν χειρότερη υγεία και χαμηλότερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για ασθενείς με Long COVID που εξακολουθούσαν να υποφέρουν από τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, όπως κόπωση, δύσπνοια ή διαταραχές ύπνου, δυο χρόνια μετά την ασθένεια.

Ασαφείς η μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του COVID-19 ήταν μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό ασαφείς. Σύμφωνα με την μελέτη οι πρώην ασθενείς συμμετείχαν σε τεστ βάδισης 6 λεπτών μετά από 6 μήνες, 12 μήνες και 24 μήνες και υποβλήθηκαν σε διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις. Επιπλέον, συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων σχετικά με τα συμπτώματα, την ψυχική υγεία, την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία, την επιστροφή στην εργασία και τη χρήση ιατρικών υπηρεσιών μετά την απόλυση.

Το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα υγείας συγκρίθηκε μεταξύ ασθενών με COVID-19 που εμφάνισαν μακροχρόνια COVID-19 και ασθενών με COVID-19 που δεν εμφάνισαν για μεγάλο χρονικό διάστημα COVID-19. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα ασθενών συγκρίθηκε με μια ομάδα ελέγχου από τον γενικό πληθυσμό χωρίς μόλυνση από COVID-19, προσαρμοσμένη για την ηλικία, το φύλο και τις συννοσηρότητες.

Επίμονα ορισμένα συμπτώματα

Έξι μήνες μετά την έναρξη της νόσου, το 68% των συμμετεχόντων στη μελέτη, που ήταν κατά μέσο όρο 57 ετών, δήλωσαν ότι είχαν τουλάχιστον 1 μακροχρόνιο σύμπτωμα COVID. Μετά από 2 χρόνια, το ποσοστό με τουλάχιστον 1 σύμπτωμα είχε πέσει στο 55%. Τα πιο κοινά μακροχρόνια συμπτώματα του COVID-19 ήταν η κόπωση ή η μυϊκή αδυναμία. Μειώθηκαν από 52% στους 6 μήνες σε 30% στα 2 χρόνια. Ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19, το 89% των συμμετεχόντων είχε επιστρέψει στην αρχική τους εργασία μετά από 2 χρόνια.

Ωστόσο, οι πρώην ασθενείς με COVID-19 εμφάνισαν χειρότερη υγεία από τον γενικό πληθυσμό μετά από 2 χρόνια: Υπέφεραν συχνότερα από κόπωση ή μυϊκή αδυναμία (31% έναντι 5%) και διαταραχές ύπνου (31% έναντι 14%). Πόνος στις αρθρώσεις, αίσθημα παλμών, ζάλη και πονοκέφαλοι ήταν επίσης συχνότερα μεταξύ τους. Οι πρώην ασθενείς με COVID-19 ανέφεραν επίσης πόνο και δυσφορία (23% έναντι 5%) και άγχος ή κατάθλιψη (12% έναντι 5%) πιο συχνά από την ομάδα ελέγχου.

Η ψυχή υποφέρει επίσης μακροπρόθεσμα

Περίπου οι μισοί από τους πρώην ασθενείς με COVID-19 είχαν συμπτώματα Long-COVID μετά από 2 χρόνια. Ανέφεραν χαμηλότερη ποιότητα ζωής από εκείνους χωρίς Long COVID. Στα ερωτηματολόγια ψυχικής υγείας, ανέφεραν πόνο ή δυσφορία (35% έναντι 10%) και άγχος ή κατάθλιψη (19% έναντι 4%) μετά από 2 χρόνια. Τα προβλήματα με την κινητικότητα (5% έναντι 1%) και το επίπεδο δραστηριότητας (4% έναντι 2%) ήταν επίσης πιο συχνά στους συμμετέχοντες στη μελέτη με Long COVID. Ο μακροχρόνιος COVID συσχετίστηκε επίσης με συχνότερη χρήση ιατρικών υπηρεσιών (26% έναντι 11%) και συχνότερες νοσηλεία μετά το εξιτήριο (17% έναντι 10%) μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Ανάγκη για συνεχή υποστήριξη

Καθώς αυτή είναι μια μελέτη με ασθενείς από την πρώιμη φάση της πανδημίας COVID-19, τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην επεκταθούν σε ασθενείς που αρρώστησαν σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο. Ωστόσο, μπορεί να συναχθεί από τη μελέτη ότι ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με COVID-19 έχουν ανάγκη για συνεχή υποστήριξη. Για να τους βοηθήσουμε καλύτερα, πρέπει να αναπτυχθούν και να ερευνηθούν συγκεκριμένα προγράμματα αποκατάστασης.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί προϊόν μιας μακράς πορείας των πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, κινήσεων, του Ελληνισμού προς μία επαναστατική πορεία. Για τα κεντρικά...

Advertisement