Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Άρης ίσως είχε νερό μέχρι σχετικά πρόσφατα, σύμφωνα με στοιχεία από το κινεζικό ρόβερ

Ο πλανήτης Άρης πιθανώς είχε νερό σε υγρή μορφή μέχρι πολύ πιο πρόσφατα από ό,τι εθεωρείτο έως τώρα, σύμφωνα με νέα κινεζική μελέτη, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που συνέλεξε το κινεζικό ρόβερ Zhurong.

Οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Διαστημικής Επιστήμης στο Πεκίνο και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», εκτιμούν ότι στον Άρη υπήρχε νερό πριν περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια και όχι πριν τρία δισεκατομμύρια χρόνια που είναι η επικρατούσα θεωρία μέχρι σήμερα.

Το ρόβερ κινείται στον μεγάλο και σχετικά ανεξερεύνητο κρατήρα Utopia Planitia του βόρειου Άρη από τον Μάιο του 2021. Η κύρια αποστολή του οχήματος, η οποία διήρκεσε τρεις μήνες, ήταν να αναζητήσει σημάδια αρχαίας ζωής. Έχει ερευνήσει τα ορυκτά, το περιβάλλον και την κατανομή του νερού και του πάγου στην πεδιάδα, η οποία αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης λεκάνης από πρόσκρουση στη βόρεια πεδιάδα του Άρη. Το ρόβερ συνεχίζει να εξερευνά το σημείο προσεδάφισής του και να στέλνει πληροφορίες στο διαστημικό σκάφος Tianwen-1 που περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη. Μέχρι σήμερα έχει καλύψει μια απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων.

Τα δύο φασματόμετρα του Zhurong ανέλυσαν πετρώματα στην επιφάνεια του κρατήρα και βρήκαν την χημική «υπογραφή» του νερού σε ένυδρα ορυκτά, τα οποία προέρχονται από την πιο πρόσφατη εποχή στην γεωλογική αρειανή ιστορία, τη λεγόμενη «Αμαζόνια». Οι επιστήμονες θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι αυτή η εποχή ήταν κρύα και άνυδρη. 

(China National Space Administration)

Όπως αναφέρει το CNN, τα ορυκτά βρίσκονταν μέσα σε ανοιχτόχρωμα πετρώματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα πετρώματα στο σημείο προσεδάφισης έχουν σχηματίσει ένα στρώμα σκληρού φλοιού. Αυτός ο τύπος στρώματος μπορεί να σχηματιστεί όταν μια σημαντική ποσότητα νερού, είτε ανερχόμενα υπόγεια ύδατα είτε λιώσιμο υπόγειων πάγων, μετατρέπει το έδαφος σε σκληρή κρούστα μόλις εξατμιστεί το νερό.

Η ανακάλυψη αυτού του στρώματος υποδηλώνει ότι η Utopia Planitia είχε έναν πιο ενεργό κύκλο νερού πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Αυτό το στοιχείο έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες ενδείξεις που έχουν παράσχει άλλες αποστολές, ότι ο κόκκινος πλανήτης βίωσε κλιματικές διακυμάνσεις οι οποίες μπορεί να ήταν αποτέλεσμα ενεργών ηφαιστείων ή συγκρούσεων με άλλα ουράνια αντικείμενα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι εκτιμήσεις των Κινέζων επιστημόνων θα πρέπει πάντως να θεωρηθούν προκαταρκτικές και να επιβεβαιωθούν από άλλα ευρήματα.

ΠΗΓΗ: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Toyota Hellas είναι ο επίσημος συνεργάτης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την πραγματοποίηση της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ενσαρκώνοντας τη δέσμευση της Honda για μηδενικά τροχαία ατυχήματα με οχήματα Honda μέχρι το 2050, η έκτη γενιά του δημοφιλούς SUV, CR-V, διαθέτει μια...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά τα αλλεπάλληλα sold out, η Ευρυδίκη επιστρέφει στη σκηνή του Half Note Jazz Club, με την ιδιαίτερη παράσταση που ξεχώρισε και αγαπήθηκε από τους φίλους του γαλλόφωνου τραγουδιού “La Bohème”, από Παρασκευή...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικές εμπειρίες αλλά και σκέψεις που τον συνόδευσαν σε διάφορα στάδια της ζωής του μοιράστηκε σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή...

Advertisement