Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποίηση διευθυντή της CIA: Η ρωσική απειλή για πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να ληφθεί «ελαφρά»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν «παίρνουν ελαφρά» την πιθανότητα η Ρωσία να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πεδίο της μάχης, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς.

«Δεδομένης της πιθανής απελπισίας του Προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, λόγω των αποτυχιών που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής στρατιωτικά, κανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή που δημιουργεί μια πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης», μιλώντας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.

Η CIA «το παρακολουθεί πολύ προσεκτικά», είπε ο Μπερνς. Ωστόσο, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη σημάδια ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει ένα τέτοιο βήμα.

«Ενώ έχουμε δει κάποια ρητορική στάση από την πλευρά του Κρεμλίνου σχετικά με τη μετάβαση σε υψηλότερα επίπεδα πυρηνικού συναγερμού, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει πολλά πρακτικά στοιχεία για το είδος των αναπτύξεων ή στρατιωτικών διαθέσεων που θα ενίσχυαν αυτή την ανησυχία—αλλά το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά», είπε ο Μπερνς.

Ωστόσο, στις ίδιες παρατηρήσεις, ο Μπερνς προειδοποίησε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απομονωθεί ολοένα και περισσότερο και ότι «η όρεξη για ρίσκο έχει αυξηθεί καθώς η λαβή του στη Ρωσία έχει σφίξει».

«Ο κύκλος των συμβούλων του έχει στενέψει και σε αυτόν τον μικρό κύκλο δεν ήταν ποτέ ενθαρρυντικό να αμφισβητήσει κανείς την κρίση του ή την πεισματική, σχεδόν μυστικιστική πεποίθησή του ότι το πεπρωμένο του είναι να αποκαταστήσει τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας», είπε ο Μπερνς.

Από το 2021 άρχισε η συλλογή πληροφοριών για το σχέδιο του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία

Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας άρχισαν το περασμένο φθινόπωρο να συλλέγουν «ανησυχητικές και λεπτομερείς» πληροφορίες για το σχέδιο μιας «νέας μεγάλης εισβολής» στην Ουκρανία από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «ταλαντευόταν» εξαιτίας της φιλοδοξίας και της ανασφάλειας που ένιωθε, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

Μιλώντας σήμερα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, στην πρώτη δημόσια ομιλία του από την ανάληψη της ηγεσίας της CIA, πέρυσι, ο Μπερνς ανέφερε ότι οι αμερικανικές πληροφορίες ήταν «ζωτικής σημασίας» για την αντίσταση της Ουκρανίας απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της CIA δεν έκρυψε επίσης τον αποτροπιασμό του για τις δολοφονίας αμάχων στην Μπούτσα, λέγοντας πως τα «εγκλήματα» που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική πόλη ήταν «φρικτά».

Ο Μπάιντεν εξετάζει την πιθανότητα να στείλει αξιωματούχο στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης θα αποφασίσουν σύντομα εάν θα σταλεί ένας ανώτερος αξιωματούχος στο Κίεβο σε ένδειξη υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

«Αποφασίζουμε τώρα», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, καθώς ετοιμαζόταν να φύγει για ένα ταξίδι στη Βόρεια Καρολίνα.

Μια πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε χθες Τετάρτη ότι είναι πιθανό να πήγαινε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ή ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αλλά ότι ο Μπάιντεν είναι απίθανο να ταξιδέψει εκεί.

Πηγή: CNN, Skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκου Ταχιάου στο Φράγμα «Κόρης Γεφυρι» θέλησε να τοποθετηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής...

Advertisement