Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκία: Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ένωση που τεκμηριώνει και παρακολουθεί τις γυναικοκτονίες

Πριν περίπου δέκα μήνες, την 1η Ιουλίου 2021, η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την πρώτη διεθνή σύμβαση που θέτει νομικά δεσμευτικούς κανόνες για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Έκτοτε, τα αστυνομικά τμήματα διστάζουν να δεχθούν καταγγελίες γυναικών, ενώ ακτιβίστριες επισημαίνουν την αύξηση των ύποπτων θανάτων γυναικών.

Την Τετάρτη 14 Απριλίου, εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε το κλείσιμο μιας οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, επικαλούμενος «δραστηριότητες ενάντια στο νόμο και τα ήθη».

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γενική γραμματέας της πλατφόρμας «We Will Stop Feminicide» («Θα Σταματήσουμε τις Γυναικοκτονίες»), Φιντάν Ατασελίμ, η οργάνωση έλαβε ειδοποίηση «που αναγγέλλει την έναρξη δίκης για τη διάλυση της ένωσης μας για δραστηριότητες ενάντια στο νόμο και τα ήθη».

Πολύ δραστήρια στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, η ένωση είχε επίσης οργανώσει πολλές διαδηλώσεις για την παραμονή της Τουρκίας στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Για την Φιντάν Ατασελίμ, ο αγώνας του κινήματός της ενάντια στην αποχώρηση από τη Σύμβαση, καθώς και οι δραστηριότητές της για τεκμηρίωση και παρακολούθηση των γυναικοκτονιών, έκαναν τις τουρκικές αρχές εχθρικές προς την ένωση.

«Πιστεύουμε ότι η έναρξη της δίκης εντάσσεται σε μια πολιτική αποτροπής έναντι των δραστηριοτήτων που ασκούμε εδώ και δώδεκα χρόνια», είπε η Ατασελίμ.

Στην αγωγή αναφέρονται καταγγελίες που υποβλήθηκαν από άτομα που κατηγορούν τα μέλη της ένωσης για «καταστροφή της οικογένειας με το πρόσχημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών» και τα κατηγορούν ακόμη και για «προσβολή του προέδρου», ότι δημοσίευσαν αναφορές για γυναικοκτονίες ή κάλεσαν πολιτικούς να ενεργήσουν κατά της ατιμωρησίας των δραστών βίας λόγω φύλου.

Αυτές οι καταγγελίες, που αποστέλλονται στην τουρκική προεδρία μέσω ιστότοπου με σκοπό τη συλλογή αιτημάτων και καταγγελιών πολιτών, χρησιμοποιούν «την ορολογία των επικριτών της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης», προσθέτει η Ατασελίμ.

Σύμφωνα με την ένωση, 280 γυναίκες σκοτώθηκαν το 2021, και άλλες 217 πέθαναν υπό ύποπτες συνθήκες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εκείνες που παρουσιάστηκαν ως αυτοκτονίες.

Άγνωστη είναι ακόμη η ημερομηνία της πρώτης εκδίκασης της αγωγής κατά της ένωσης.

«Δεν θα μπορέσουν να σαμποτάρουν τον αγώνα μας. Η αποφασιστικότητά μας αυξήθηκε περισσότερο», είπε η Ατασελίμ.

Η ένωση κάλεσε σε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Τουρκίας αυτό το Σαββατοκύριακο ενάντια στην απειλή του κλεισίματός της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ισχυριζόμενος ότι διατάξεις αυτής στρέφονται κατά του μοντέλου της παραδοσιακής οικογένειας, άρα και της τουρκικής παράδοσης. Ακόμα και ο νομικός τρόπος που επέλεξε να το κάνει παραμένει αμφιλεγόμενος, καθώς η απόσυρση έγινε με προεδρικό διάταγμα – χωρίς την έγκριση της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η ομάδα του ΩΡΙΩΝ ΑΠΟ ΧΙΟΥ έλαβε μέρος στους τελικούς του Πανελληνίου Πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης  Παίδων – Κορασίδων για το έτος 2021-22. Αναλυτικά τα...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε και φέτος, στο ΧΙΩΤΙΚΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ», στον εορτασμό που ενώνει το Χιώτικο στοιχείο της Αττικής, σε ένα όμορφο αντάμωμα φίλων και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η νέα γενιά του Nissan Qashqai ξεχωρίζει για την αισθητική της, αλλά και την τεχνολογία ασφάλειας που ενσωματώνει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο πλαίσιο του στρατηγικού του στόχου για ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας   μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών με επιχειρήσεις και Φορείς – Οργανισμούς διαμόρφωσης τουριστικής πολιτικής,...