Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Δυσαρεστημενοι οι γονείς του Ζακ με την απαλλακτική προταση τους εισαγγελεα για τους αστυνομικούς

Τη δυσαρέσκεια τους για την πρόταση του εισαγγελέα εξέφρασαν σε δηλώσεις τους οι γονείς του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τον Σεπτέμβριο του 2018 στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος έπειτα από τα σφοδρά χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι.

Οι γονείς του Ζακ Κωστόπουλου σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι ανέμεναν από τον εισαγγελέα πρώτον να προτείνει την μετατροπή της κατηγορίας από «θανατηφόρα σωματική βλάβη» σε «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και δεύτερον να εισηγηθεί την ενοχή και των τεσσάρων κατηγορούμενων αστυνομικών, (εκτός από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη) οι οποίοι, όπως είπαν, δεν έπραξαν το καθήκον τους.

Ειδικότερα, η μητέρα του 33χρονου ακτιβιστή, Ελένη Κωστοπούλου κατά την έξοδο της από το δικαστήριο δήλωσε σχετικά:

«Περιμέναμε την αλλαγή κατηγορίας. Από τις απολογίες τους προέκυψε ότι δεν έχουν μετανοήσει και το μυαλό μου πάει στη λέξη δόλος. Υπήρχε κάτι που τους οδήγησε να συμπεριφερθούν έτσι. Οι αστυνομικοί υπερέβησαν το καθήκον τους και σαν αστυνομία δεν έκαναν τίποτα. Ακόμα υπάρχουν πολλά σημεία που δεν διερευνήθηκαν, δεν συλλέχθηκαν στοιχεία, μάρτυρες δεν βρέθηκαν. Αυτό τους καθιστά, όπως είχε πει και ο άντρας μου, δίπλα υπεύθυνους για τη βία που άσκησαν και δεν βοήθησαν. Να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση. Πολλά στοιχεία και μαρτυρίες χάθηκαν και τους θεωρώ υπεύθυνους».

Από την πλευρά του ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, επεσήμανε:

«Περίμενα από τον εισαγγελέα να είναι πιο αυστηρός για τους αστυνομικούς. Δεν έλεγξαν τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων. Υπήρχε καθαρά δόλος. Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό που τον κλωτσοπατάνε. Δεν θα πιστεύουμε ούτε αυτό που βλέπουμε;».

Εισαγγελέας: «Έδρασαν απερίσκεπτα και όχι με δόλο»
Ωστόσο σύμφωνα με την αγόρευση του εισαγγελέα Σωτ. Μπουγιούκου, η κατηγορία δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως καθώς ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης «δεν αποδέχθηκαν ως ενδεχόμενο το θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή».

«Αν και η δράση τους είναι μη αποδεκτή κοινωνικά και με τιμωρητική διάθεση, η επιδίωξη τους ήταν η παραμονή του στο κατάστημα και η σύλληψη του από τα όργανα» τόνισε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας, υποστηρίζοντας ότι αυτό διαφάνηκε από το γεγονός ότι μόλις έβγαλαν τον Ζακ Κωστόπουλο από το κατάστημα σταμάτησαν να δρουν.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δεν ήταν ληστής, αφού τέλεσε μόνο αδικήματα που σχετίζονται με φθορά ξένης ιδιοκτησίας, τονίζοντας:

«Δεν αφαίρεσε αντικείμενα, δεν απείλησε κανένα». Αντίθετα, οι κατηγορούμενοι «γνώριζαν ότι ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν σε κατάσταση πανικού και δεν είχε αφαιρέσει από το κατάστημα αντικείμενα, ότι ήθελε να απεγκλωβιστεί, ότι δεν ήταν επικίνδυνος και επιθυμούσε να διαφύγει».

Όπως εξήγησε, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης «ενεργώντας με πρόθεση έριξαν με σφοδρότητα χτυπήματα στο κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ο πρώτος από τις 5 φορές που κλώτσησε, οι 3 βρήκαν το κάτω μέρος της τζαμαρίας του καταστήματος και το κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου, ενώ ο δεύτερος συνολικά κλώτσησε εννέα φορές προς το κάτω μέρος του καταστήματος και το κεφάλι και 5 το πέτυχαν, προκαλώντας πόνο στον τελευταίο».

Ο εισαγγελέας επεσήμανε στο δικαστήριο, ότι οι κατηγορούμενοι χτύπησαν τον Ζακ Κωστόπουλο σε ευάλωτο μέρος του σώματος, το κεφάλι, με τα πόδια τους, ενώ τα χτυπήματα ήταν σφοδρά.

«Ήθελαν να προκαλέσουν τις βλάβες. Τα τραύματα συνδέονταν με το θάνατο και ο οργανισμός του αντέδρασε μέσω του μηχανισμού στρες. Ο θάνατος δεν θα επέρχετο αν δεν είχε πληγεί με αυτό τον τρόπο επανειλημμένα και με σφοδρότητα» τόνισε ο κ. Μπουγιούκος, προσθέτοντας ότι κοσμηματοπώλης και μεσίτης «αν και είχαν δει ότι είχε τραυματιστεί και αιμορραγούσε, αν και γνώρισαν ότι η επίθεση σε βάρος του με σφοδρότητα στο κεφάλι μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο, από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής έδρασαν απερίσκεπτα».

Τέλος, ζήτησε να απορριφθούν οι ισχυρισμοί τους ότι βρίσκονταν σε άμυνα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο Ζαχαριάς Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορουμένων και οι κατηγορούμενοι ήταν αυτοί που του επιτέθηκαν, κατέστρεψαν την τζαμαρία κι τον έσυραν έξω από το κατάστημα», ενώ ο μεσίτης δεν εξήγησε καν γιατί ενεπλάκη.

Απαλλακτική πρόταση για τους αστυνομικούς
Ως προς την εμπλοκή των τεσσάρων αστυνομικών οι οποίοι συνέλαβαν τον 33χρονο, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι ο τελευταίο ήταν επικίνδυνος για τους παρευρισκόμενους στο σημείο.

«Είχαν πρόθεση την ακινητοποίηση του θανόντος και να επιτευχθεί η δέσμευση και σύλληψη του. Δεν προχώρησαν στη σωματική του κάκωση αλλά ενήργησαν στο πλαίσιο τον καθηκόντων τους. Η δράση τους δεν ενέχει στοιχεία υπερβολής και δεν υπερέβησαν το αναγκαίο μέτρο», επισημάνθηκε. Και κατέληξε ο Σωτ. Μπουγιούκος λέγοντας ότι θα πρέπει να αθωωθούν από την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, καθώς «δεν αποδείχθηκε ότι προκάλεσαν τραύματα που η δράση τους να συνδέεται αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement