Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδριάζουν σήμερα οι επιστήμονες – Ποιο το πλάνο κατάργησης πιστοποιητικών και τεστ

Τα κρούσματα εμφανίζουν μια σταθεροποιητική τάση τις τελευταίες ημέρες – μένει βέβαια να φανεί η διασπορά από σήμερα που τα τεστ είναι περισσότερα – επιτρέποντας να σχεδιαστεί με μεγαλύτερη ασφάλεια ο οδικός χάρτης αποκλιμάκωσης των μέτρων.
Ετσι το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εισηγηθεί τους χρονικούς “σταθμούς” άρσης των περιορισμών, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχωρά σε σύσταση για 4η δόση εμβολίου στους μεγαλύτερους ηλικιακά πολίτες, ξεκινώντας ακόμη και από τους άνω των 60 ετών. Μάλιστα, και οι δύο επιτροπές συνεδριάζουν σήμερα και αναμένονται σημαντικές εισηγήσεις.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσουν σήμερα αντί για αύριο, Τετάρτη, όπως συνηθίζουν τους τελευταίους μήνες. Το πλάνο άρσης των μέτρων που έχει ζητήσει η κυβέρνηση θα βρεθεί για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο της συζήτησης. Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί έχουν εισηγηθεί να μην αρθεί κανένα μέτρο έως και την Πρωτομαγιά, από εκείνη την ημερομηνία και έπειτα, όμως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Η 2α Μαΐου θεωρείται ένα “ορόσημο” για την άρση της υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικών για πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους. Για αρχή το πιστοποιητικό θα διατηρηθεί σε εσωτερικούς χώρους, και από το φθινόπωρο μπορεί να επιστρέψει παντού. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει κάνει σαφές ότι η άρση των περιορισμών θα είναι προσωρινή και από Σεπτέμβριο οι πιθανότητες να εφαμοστούν και πάλι είναι πολλές. Η ισχύς των πιστοποιητικών άλλαξε τώρα , με στόχο την εναρμόνιση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διευκόλυνση ελεύθερης κίνησης των επισκεπτών στη χώρα μας. Ετσι, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν διάρκεια εννέα μήνες και τα πιστοποιητικά νόσησης έξι μήνες.

Εκτός από τα πιστοποιητικά, αντικείμενο συζήτησης είναι τόσο οι μάσκες όσο και η μείωση των τεστ. Οπως έχει γράψει ήδη ο “ΕΤ” τα παιδιά μετά τις διακοπές του Πάσχα είναι πιθανό να επιστρέψουν στα σχολεία χωρίς την υποχρέωση για self test. Ηδη τα δύο self tests έχουν σταματήσει και γίνεται ένα τεστ εβδομαδιαίως από μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Τόσο χθες όσο και το Σαββατοκύριακο, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει μειωθεί ελαφρώς. Φυσικά πρόκειται για ημέρες στις οποίες οι διαγνωστικοί έλεγχοι είναι περιορισμένοι και δεν είναι αντιπροσωπευτικές. Θα φανεί από σήμερα πώς κινείται η διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, πάντως, χθες ανακοινώθηκαν 18.425 κρούσματα, έναντι 27.490 την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας. Το γεγονός ότι δεν παρουσιάζεται εκθετική αύξηση της πανδημίας επιβεβαιώνει στους ειδικούς το σενάριο της “ταλάντωσης”. Οι σκληροί δείκτες, όμως, έχουν “τσιμπήσει” – 365 διασωληνωμένοι, 62 θάνατοι χθες – για αυτό και κρίνεται αναγκαίο τα μέτρα να ισχύουν και τον Απρίλιο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στη Λιθουανία βρίσκεται από χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πραγματοποιώντας για πρώτη φορά επίσημη επίσκεψη στη χώρα της Βαλτικής. Του Νικολάου Ζαΐμη  Σήμερα...

ΧΙΟΣ

Ο ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ ΧΙΟΥ, ανακοινώνει ότι, η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, σε ορισμένες κατηγορίες ανέργων ναυτικών, για τις γιορτές ΠΑΣΧΑ 2023 θα γίνει από...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, το Γραφείο Καινοτομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου διοργανώνει την ημερίδα με κεντρικό τίτλο «Κυκλική Οικονομία: Καινοτομία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το πλάνο εξηλεκτρισμού της Ford περιλαμβάνει 7 νέα ηλεκτρικά επιβατικά και επαγγελματικά μοντέλα μέχρι το 2024. Η αρχή του συγκεκριμένου πλάνου έγινε σήμερα Τρίτη...