Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

«Παγωμένο τοπίο κόλασης» η Μαριούπολη – Σε απαγορευτικό το Κίεβο

Απελπιστική είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, με σφοδρές μάχες σώμα με σώμα να γίνονται σε στρατηγικές πόλεις όπως στο Χάρκοβο και στη Σούμι. Η Μαριούπολη που πλέον έχει μετατραπεί σε στάχτες παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας με τους Ουκρανούς να λένε ότι θα καταστραφεί προτού παραδοθεί. Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό πεδίο έχουν βαλτώσει.

  • Έκκληση προς τη Ρωσία να επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και την έξοδο αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη απηύθυνε εκ νέου η Ουκρανία.
  • Η Ουκρανή αντιπρόεδρος κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας εμποδίζουν να φτάσουν ανθρωπιστικές προμήθειες και στους κατοίκους της Χερσώνας.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν λεωφορεία με αμάχους που εγκατέλειπαν την κατεστραμμένη Μαριούπολη.
  • Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 12 τραυματίστηκαν από πυρά στην πόλη Αντβιίκα, στο Ντονετσκ της ανατολικής Ουκρανίας
  • Τουλάχιστον 15 νεκροί και 37 τραυματίες ήταν μέχρι τις 18 Μαρτίου ο απολογισμός των ρωσικών επιθέσεων κατά νοσοκομείων και άλλων υγειονομικών στόχων σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
  • Ξεπέρασαν τα 3,5 εκατομ. οι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τα 2 εκ. έχουν καταφύγει στην Πολωνία.
  • «Επιβραδύνεται η ρωσική προέλαση» υποστήριξε στο μεταξύ ο Βολοντίμιρ Ζεκλένσκι που μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Ιταλικό Κοινοβούλιο καλώντας να δουν όλοι το δράμα που συντελείται στη Μαριούπολη.
  • Ο δήμαρχος του Κιέβου σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του έκανε λόγο για μάχες στην συνοικία Μπορισπίλ καλώντας τους πολίτες να εγκαταλείψουν με την πρώτη ευκαιρία να φύγουν απτό την πόλη.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας συνάντησης, «οποιασδήποτε μορφής», με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος», ενώ σε συνομιλία που είχε με τον πάπα Φραγκίσκο τον κάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα, καλωσορίζοντας ακόμα και δική του διαμεσολάβηση.
  • Το Κρεμλίνο εκτίμησε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με το Κίεβο δεν είναι αρκετά «ουσιαστικές».
  • Οι ενεργές εχθροπραξίες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία μπορεί να τελειώσουν σε δύο με τρεις εβδομάδες, σημείωσε επίσης ο σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρεστόβιτς.
  • Σε επίθεση χάκερ αποδίδει τώρα η ρωσική εφημερίδα Κομσομολσκαγια Πράβντα το δημοσίευμα που έκανε λόγο για 10.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες κατά την εισβολή στην Ουκρανία σύμφωνα με δημοσιογράφο της εφημερίδας που χαρακτήρισε τα στοιχεία ψευδή.
  • H Ολλανδία ανακοίνωσε πως «παγώνει» σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και συναλλαγές.

Δραματική κατάσταση

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προσπάθειές της για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα επικεντρώνονται στην Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα, αλλά δεν ανακοίνωσε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία που θα επιτρέπουν την ασφαλή διαφυγή εγκλωβισμένων κατοίκων.

«Επικεντρωνόμαστε στις απομακρύνσεις από την Μαριούπολη», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η ίδια παρέθεσε έναν αριθμό τοποθεσιών στις οποίες θα γίνουν προσπάθειες να απομακρυνθούν άμαχοι με λεωφορεία, αλλά η Μαριούπολη δεν βρισκόταν μεταξύ αυτών. Επίσης δεν αναφέρθηκε καθόλου σε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία για την δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για την απομάκρυνση αμάχων.

«Παγωμένο τοπίο κόλασης γεμάτο με νεκρά σώματα και κατεστραμμένα κτίρια», περιγράφουν σύμφωνα με τη ΜΚΟ Human Rights Watch περιγράφουν τις εικόνες από την περιοχή οι άνθρωποι που έχουν μείνει εκεί.

Δραματικές είναι οι εικόνες με τους κατοίκους να ψάχνουν στα ερείπια τα υπάρχοντά τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Περισσότεροι από 200.000 παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη.

Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα εκ νέου από τη Ρωσία να επιτρέψει να μεταφερθούν ανθρωπιστικές προμήθειες στην Μαριούπολη και να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

“Αξιώνουμε το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης στην ουκρανική τηλεόραση.

Η Ιρίνα Βερεστσούκ σημείωσε παράλληλα ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας εμποδίζουν να φτάσουν ανθρωπιστικές προμήθειες στους κατοίκους της Χερσώνας, επίσης στη νότια Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί μετά την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους.

Νέα έκκληση Ζελένσκι για συνομιλίες – Ομιλία προς τους Ιταλούς βουλευτές

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδίδει το Interfax.

«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατόν σε μια τέτοια συνάντηση να αποφασιστεί το μέλλον των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί γύροι συνομιλιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά στον τερματισμό των εχθροπραξιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement