Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ουκρανία: Πώς το Telegram βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Στο επίκεντρο του πολέμου στην Ουκρανία έχει βρεθεί η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, καθώς αναδεικνύεται σε απαραίτητο εργαλείο επικοινωνίας εν μέσω της ρωσικής εισβολής, αλλά και πεδίο μάχης για τον πόλεμο των πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών.

Λίγες μόνο μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι έστειλε μήνυμα στους ακολούθους του στο Telegram από την πρωτεύουσα της χώρας, Κίεβο, καλώντας τους συμπατριώτες του να αντισταθούν στη ρωσική επίθεση. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν το Telegram τόσο για να εκδώσουν κυβερνητικές ανακοινώσεις όσο και για να αποκρούσουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης της ρωσικής πλευράς, η οποία επίσης από την πλευρά της κάνει εκτεταμένη χρήση καναλιών της πλατφόρμας που στηρίζουν το Κρεμλίνο.

Για τους Ουκρανούς το Telegram -ήδη δημοφιλές από πριν τον πόλεμο- έχει γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο, το οποίο γρήγορα έμαθαν και όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη χώρα ή καλύπτουν τον πόλεμο. Αλλά και στη Ρωσία, είναι μία από τις λίγες διεξόδους που έχουν όσοι θέλουν να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία, πέραν της προπαγάνδας του Κρεμλίνου.

Άλλωστε, πολλά βίντεο από ρωσικές επιθέσεις διακινούνται πρώτα στο Telegram. Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων οι New York Times, ο Guardian και το BBC, δημιούργησαν δικά τους κανάλια στο Telegram, με την εφαρμογή να απομακρύνεται από το παρελθόν της, κατά το οποίο χρησιμοποιήθηκε από οπαδούς του ISIS και άλλων τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Η εφαρμογή

Κύρια χρήση της εφαρμογής είναι η αποστολή μηνυμάτων στις επαφές σας. Μπορεί κανείς επίσης να δημιουργήσει ξεχωριστές ομάδες.

Πρόκειται για μια υβριδική πλατφόρμα που περιλαμβάνει τόσο ιδιωτικές, όσο και ομαδικές συνομιλίες στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν έως και 200.000 χρήστες.

Μπορεί κανείς, επίσης, να εγγραφεί στους ακολούθους ατόμων, όπως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και σε κανάλια εταιρειών, κοινοτήτων, ειδησεογραφικών ιστοτόπων.

Είναι ασφαλές το Telegram;

Το Telegram θεωρείται ασφαλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, αλλά πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός. Η πλατφόρμα δεν διαθέτει από προεπιλογή πλήρη κρυπτογράφηση. Ωστόσο, μπορείτε να επιλέξετε πλήρη κρυπτογράφηση για τις ιδιωτικές συνομιλίες – όχι όμως και για ομαδικά μηνύματα.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τις «μυστικές συνομιλίες», οι οποίες δεν αποθηκεύονται στους διακομιστές του Telegram, ενώ μπορείτε να ορίσετε προθεσμία αυτοκαταστροφής στα μηνύματα, τα οποία μπορούν μπορούν επίσης να διαγραφούν από έναν εκ των συνομιλητών.

Ο «Ζάκερμπεργκ της Ρωσίας»

Το Telegram, το οποίο διαθέτει πάνω από 550 εκατ. ενεργούς χρήστες, ιδρύθηκε το 2013 από τον Παβέλ και τον Νικολάι Ντουρόφ, τα δύο αδέρφια πίσω από το «ρωσικό Facebook», VKontakte (VK). Το Telegram ήταν ήδη η δημοφιλέστερη εφαρμογή μηνυμάτων στην Ουκρανία από πριν τον πόλεμο.

Με την άνοδο της δημοτικότητας του Telegram στη Ρωσία, ο 37χρονος Παβέλ Ντουρόφ βρέθηκε σε ευθεία σύγκρουση με το Κρεμλίνο, όταν αρνήθηκε να δώσει στις ρωσικές αρχές πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα δεδομένα των χρηστών του. Είχε προηγηθεί η έξοδός του από το VK, όπου λέγεται ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις που δεχόταν να καταστείλει σελίδες με επικριτικό για την κυβέρνηση περιεχόμενο. Η σύγκρουση αυτή τον οδήγησε στην απόφαση να φύγει από τη Ρωσία, λέγοντας ότι η χώρα «δεν είναι συμβατή με τις business του ίντερνετ αυτή τη στιγμή».

Σε πρόσφατο μήνυμά του στο κανάλι του στο Telegram, ο Ντουρόφ έγραψε: «Έχασα την εταιρεία μου και το σπίτι μου, αλλά θα το έκανα ξανά – χωρίς δισταγμό». Σήμερα, τα δύο αδέρφια «τρέχουν» το Telegram από το Ντουμπάι και η απαγόρευση στην εφαρμογή που είχε επιβληθεί στην Ρωσία το 2018 έχει πλέον αρθεί.

Η εταιρεία φέρεται να απασχολεί μόλις 30 υπαλλήλους, ενώ ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας κατάγεται από την πλευρά της γιαγιάς του από την Ουκρανία και έχει ακόμα συγγενείς στη χώρα, κάτι που όπως δήλωσε, κάνει προσωπική για εκείνον και το Telegram τη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση και τάξη εορτάσθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου. Η...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με την Άννα Παναγιωτοπούλου ή θεωρούν ότι συναντήθηκαν κάπου στο ανάμεσα σκηνής-οθόνης και πανιού, ένοιωσαν την ανάγκη να μοιραστούν κάποιες...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Η Εκκλησία μάς μαθαίνει πώς να νικούμε τον θάνατο», υπογραμμίζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, στο εγκύκλιο μήνυμά του για το Άγιο Πάσχα...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Άννα Παναγιωτοπούλου, γράφοντας κείμενα με τον Σταμάτη Φασουλή και τον Λάκη Λαζόπουλο, χάρισε στην ΕΡΤ και το «θέατρο της Δευτέρας», ίσως τη μοναδική...

Advertisement