Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην Μολδαβία ο Έλληνας πρόξενος και οι ομογενείς – Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση «Νόστος 6»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ύστερα από την «Οδύσσεια» που πέρασε, ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος της Μαριούπολης Μανώλης Ανδρουλάκης, που εγκλωβίστηκε επί σειρά ημερών στην Ουκρανία, κατάφερε να περάσει τα σύνορα Μολδαβίας-Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε την επιτυχής ολοκλήρωση της αποστολής «Νόστος 6», που αφορούσε στην αποχώρηση ομογενών – συνοδεία του πρόξενου Μανώλη Ανδρουλάκη – από τη Μαριούπολη.

«Η επιχείρηση #Νόστος 6, με την εκκένωση 11 μελών της ελληνικής ομογένειας της Ουκρανίας, οι οποίοι συνοδεύονται από τον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, oλοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και πάλι στον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη και σε όσους συνεισέφεραν στην επιτυχή έκβαση αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης επιχείρησης» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μανώλης Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος διπλωμάτης της Δύσης που παρέμενε στην Ουκρανία, αρκετές ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο Έλληνας πρόξενος πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές, καθώς είχε βρεθεί σε καταφύγιο με ελάχιστα τρόφιμα, νερό και φάρμακα και χρειάστηκε μια καλά συντονισμένη επιχείρηση έτσι ώστε να μπορέσει να απεγκλωβιστεί και να αποχωρήσει με ασφάλεια, έχοντας μαζί του και άλλα μέλη της ελληνικής ομογένειας στη Μαριούπολη. Μια πόλη που έχει γίνει «κρανίου τόπος» από τις συνεχείς επιθέσεις τα τελευταία 24ωρα.

Μαριούπολη: Συγκλονίζει ο Έλληνας πρόξενος μεταφέροντας τα όσα έζησε

Ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που παρέμενε στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας μίλησε στην Αλεξία Τασούλη και τον Χρήστο Τσιγουρή του OPEN TV  για όλα όσα βίωσε όλο αυτό το διάστημα στην πόλη με λιγοστά τρόφιμα και νερό.

Ο Έλληνας πρόξενος, ψύχραιμος και νηφάλιος ανέφερε πως είναι όλοι τους ταλαιπωρημένοι, αλλά καλά στην υγεία τους. «Έχει σχεδόν ισοπεδωθεί η Μαριούπολη. Τα νέα δεν είναι καλά και η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκύψει είναι τεράστια. Η πόλη δεν είχε υποδομές, μέσα σε λίγα 24ωρα χάθηκαν τα πάντα κι αυτό έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχω στο μυαλό μου συνέχεια εκείνους που θα επιστρέψουν εκεί και θα πρέπει να χτίσουν τη ζωή τους από το μηδέν. Όλο αυτό το διάστημα σκεφτόμουν την οικογένειά μου και τους δικούς μου ανθρώπους και έπαιρνα κουράγιο. Και στο καταφύγιο δίναμε δύναμη ο ένας στον άλλον παρά τις δυσκολίες. Τα καταφέραμε», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο ίδιος στη συνέχεια περιέγραψε: «Ζήσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Δεν χτυπήθηκαν μόνο στρατιωτικοί στόχοι. Κι αυτό θα έχει επιπτώσεις. Έγιναν τυφλά χτυπήματα».

«Δεν σκεφτόμουν τόσο ότι μας έλειπε το φαγητό, προσπαθούσα να μάθω πληροφορίες για το τι συμβαίνει. Είχαμε καλή επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές, εμείς προσπαθούσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς βασικά εφόδια και αυτό λειτούργησε», είπε και εξήγησε πως υπήρξαν πολλές στιγμές που ένιωσε τον κίνδυνο και προσπαθεί να ξεχάσει.

«Ζήσαμε για τα καλά τον πόλεμο. Εδώ και έναν μήνα βιώνω αυτά τη φρίκη του πολέμου. Η κατάσταση των ομογενών δεν είναι και πολύ καλή. Υπάρχουν αρκετοί που δεν θέλουν να φύγουν και να αφήσουν τον τόπο τους», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέλιξης πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής, η νέα BMW X3 υποβάλλεται στην τελική ρύθμιση όλων των συστημάτων ελέγχου πλαισίου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για ένα μοντέλο συνώνυμο της διασκέδασης, της ελευθερίας και των επιδόσεων. Και σήμερα οι οπαδοί του σε όλο τον κόσμο έχουν κάθε λόγο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη θεμελίωση του εργοστασίου στη Ζίλινα, ξεκίνησε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη παραγωγική πορεία και με αφορμή την επέτειο, η Kia κάνει...

Advertisement