Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Ποιες εξετάσεις θα δώσουν τέλος στο απίστευτο θρίλερ

Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθεί η κοινή γνώμη την υπόθεση διερεύνησης των θανάτων των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα.

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πολυεπίπεδη έρευνα από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών, αλλά και τις ιατροδικαστικές Αρχές, το τελευταίο παιδί που έχασε τη ζωή του, η 9χρονη Τζωρτζίνα, πιθανόν να συνδέσει τα γεγονότα μεταξύ τους. Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένεται σε κάθε περίπτωση να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα που έχει η ιατρική κοινότητα για τα σαφή αίτια και το μηχανισμό θανάτου της 9χρονης.

«Εχουμε πλούσιο υλικό αυτή τη στιγμή για το τρίτο κορίτσι», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο ιατροδικαστής και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων. Μάλιστα, κατά τη δική του γνώμη, μια εκταφή σε αυτή τη φάση ενδεχομένως δεν έχει πρόσθετη αξία. «Εχουν ληφθεί δείγματα και ιστών για ιστολογικές εξετάσεις και βιολογικά υγρά για τοξικολογικές εξετάσεις. Από όλα αυτά μπορούν να γίνουν ακόμη και γενετικές εξετάσεις», επισημαίνει ο ιατροδικαστής, εξηγώντας την αξία της κάθε εξέτασης, αλλά και πότε αυτή γίνεται.

Oι γενετικές εξετάσεις γίνονται τόσο εν ζωή όσο και μετά θάνατον. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιατροδικαστικής Εταιρίας, είναι όταν υπάρχει αιφνίδιος καρδιακός θάνατος νέου ανθρώπου. Τότε ένας ιατροδικαστής θα λάβει δείγματα για γενετική ανάλυση.

Γενικότερα, μια παλιά κατευθυντήρια οδηγία, όπως λέει ο κ. Λέων, ορίζει ότι μια ιατροδικαστική διερεύνηση πρέπει να περιλαμβάνει τα πάντα, δηλαδή και ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις. Δυστυχώς, αυτό δεν ακολουθείται σε όλες τις περιπτώσεις στη χώρα μας λόγω κόστους αλλά και οικονομίας δυνάμεων, με αποτέλεσμα οι ιατροδικαστές ανά πράξη και περίπτωση να κρίνουν τι δείγματα θα λάβουν και τι εξετάσεις θα γίνουν, με αποτέλεσμα η διαδικασία να καταλήγει υποκειμενική, σίγουρα πάντως επιστημονική. 

Σενάρια 

Το ερώτημα που έχει απασχολήσει έντονα είναι πότε είναι χρήσιμη η εκταφή μιας σορού. Οι ειδικοί τονίζουν όταν η έρευνα δεν δίνει σαφείς απαντήσεις. Εν προκειμένω, η εκταφή δεν αποκλείεται να ζητηθεί σε επόμενη φάση, με την 9χρονη Τζωρτζίνα να είναι αυτή που θα «οδηγήσει» την έρευνα. «Εάν δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά από τις αναλύσεις, τότε μπορεί να ζητηθεί η εκταφή των σορών των δύο προηγούμενων παιδιών. Ετσι ώστε να ληφθούν ξανά δείγματα και από τα άλλα κορίτσια, να διερευνηθεί εάν υπάρχει συνδετικός κρίκος μεταξύ των τριών θανάτων», λέει ο κ. Λέων. Μάλιστα, όσο περνά καιρός από τα γεγονότα των θανάτων τόσο πιο δύσκολο γίνεται να ληφθεί επαρκές και καλό υλικό από τις σορούς, ωστόσο δεν είναι απίθανο.

«Δεν αποκλείω τίποτε άλλο. Η ανακοπή καρδιάς είναι το τελικό στάδιο μετά απ’ οτιδήποτε σοβαρό. Αν λείπει το οξυγόνο στον άνθρωπο, θα σταματήσει η καρδιά», δήλωσε χαρακτηριστικά (Mega) ο Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος και διευθυντής του παιδοκαρδιολογικού τμήματος του Ωνάσειου, που παρακολουθούσε τη μικρή Τζωρτζίνα όταν μεταφέρθηκε από την Πάτρα στην Αθήνα, καθώς κρίθηκε απαραίτητη η εμφύτευση απινιδωτή μετά από καρδιακή ανακοπή που υπέστη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τον Απρίλιο του 2021, δηλαδή ένα μήνα μετά το θάνατο της -μόλις 7 μηνών- Ιριδας, η Τζωρτζίνα διακομίσθηκε με σπασμούς στο «Καραμανδάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, όπου υποβλήθηκε σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο. Ξαφνικά, έπαθε ανακοπή καρδιάς.

«Δεν ανευρέθη απολύτως τίποτα. Ηταν όλα φυσιολογικά, άριστη καρδιά, άριστο καρδιογράφημα. Μετά την τοποθέτηση του μηχανήματος, παρακολουθούσαμε το παιδί από μακριά. Με μια συσκευή παίρναμε από το μηχάνημα στοιχεία για το αν υπήρχε επικίνδυνη δραστηριότητα. Το παρακολουθούσαμε από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι την ημέρα του θανάτου. Η συσκευή δεν έδειξε καμία απολύτως σοβαρή αρρυθμία», σημείωσε ο κ. Παπαγιάννης.

Η μητέρα των τριών κοριτσιών, Ρούλα Πισπιρίγγου, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», απηύθυνε έκκληση «να σταματήσουν όλα αυτά που συμβαίνουν. Να σταματήσουν να μιλάνε για τα παιδιά μου όσοι δεν τα έχουν καν εξετάσει και καλούνται από δημοσιογράφους να μιλήσουν γενικά και αόριστα». Οπως είπε: «Ας ψάξουν ό,τι θέλουν. Εδώ έφθασαν στο σημείο να κατηγορούν… Η Ιριδα, ένα παιδί που είχε πρόβλημα εκ γενετής, ακόμη και γι’ αυτό λένε διάφορα. Εγώ φυσικά ζητώ να γίνει έρευνα. Η οικογένεια θέλει να γίνει έρευνα. Και θέλει έρευνα για να σταματήσουν οι εικασίες. Θέλουμε να ηρεμήσουν τα παιδιά μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κάτι το οποίο δεν είχα συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια ήταν να μην υπάρχουν στους τελευταίους γύρους των play off, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Κέβιν...

Advertisement