Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Υπό ασφυκτικό κλοιό «Δέλτα» και «Όμικρον» η χώρα – Προς παράταση τα μέτρα

Με τη χώρα να μετρά 1.407 θανάτους λόγω κορωνοϊού από την έναρξη του 2022 και τριψήφιο αριθμό νεκρών τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία καλείται να εκτιμήσει την παρούσα επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να καταθέσει τις προτάσεις της για τον οδικό χάρτη άρσης των μέτρων περιορισμού που βρίσκονται σε ισχύ.

Η ύφεση της κατακόρυφης διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον σε επίπεδο κρουσμάτων δεν «αντικατοπτρίζεται» στα νοσοκομεία της χώρας, όπου η πίεση παραμένει ασφυκτική, λόγω των αυξημένων νοσηλειών. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, παρά την «επέλαση» της Όμικρον οι ΜΕΘ είναι γεμάτες από ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτατην περίοδο των εορτών.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης της Επιτροπής θα τεθεί το ζήτημα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση, με αρκετά μέλη της να εκφράζουν ενστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες. Το κυβερνητικό επιτελείο θέλει η άρση των μέτρων να ξεκινήσει από την απαγόρευσης μουσικής στην εστίαση και τα γήπεδα, ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι είναι να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Το πιθανότερο σενάριο φαίνεται να είναι η παράταση των μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 30 Δεκεμβρίου έως το τέλος Ιανουαρίου, δηλαδή παράταση κατά μία εβδομάδα.

«Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα δούμε αν θα πάμε σε μία περαιτέρω παράταση ή σε κάποια χαλάρωση των μέτρων» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Κατά τον ίδιο, πρόκειται για μέτρα που απέδωσαν και δεν εξετάζεται αυστηροποίηση, «παρά το γεγονός ότι η πρόκληση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι διαρκής».

«Δυστυχώς το 85% των ανθρώπων που φθάνουν στο ΕΣΥ είναι ανεμβολίαστοι και οδηγούμαστε στα αυξημένα νούμερα απωλειών. Προφανώς και μας ανησυχεί και είναι κάτι που οφείλει να το συμπεριλάβει κανείς στα κριτήρια με τα οποία θα λάβει τις όποιες αποφάσεις» εξήγησε.

Υπομονή συνέστησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Άλκης Βατόπουλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων.

«Αύριο θα συνεδριάσει η διευρυμένη επιτροπή, δεν μπορώ να προκαταλάβω κάποια απόφαση. Θα πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα κι αν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση εξαρτάται από την εκτίμηση που θα υπάρχει για το πώς πάνε τα πράγματα. Ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή γενικά. Εξακολουθούμε και είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, συνεπώς υπάρχει μια δυσκολία να αποφασιστεί έτσι εύκολα χαλάρωση των μέτρων. Όλα αυτά θα τα δούμε αύριο» είπε, μιλώντας την ΕΡΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement