Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Σαρώνει με σφοδρές καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα

Η κακοκαιρία Διομήδης σφυροκοπά τη χώρα, αλλού με σφοδρές χιονοπτώσεις και σε άλλες περιοχές, με ισχυρές καταιγίδες. Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκε κυρίως η Θεσσαλία τις προηγούμενες ώρες με πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και η Μαγνησία, ενώ πλέον το κύμα κακοκαιρίας έχει μετακινηθεί προς Φωκίδα, Βοιωτία και Εύβοια.

Αφήνοντας το ψυχρό αποτύπωμά του στα βόρεια της χώρας, και τα πολλαπλά προβλήματα που προκάλεσε λόγω πλημμυρικών φαινομένων κυρίως στη Θεσσαλία, και ισχυρής χιονόπτωσης στα βόρεια, το νέο κύμα κακοκαιρίας, αναμένεται τις επόμενες ώρες να κατέβει πιο νότια, σε Βοιωτία και Φωκίδα, όπως άλλωστε ανέφερε νωρίτερα το απόγευμα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, μετά τη σύσκεψη που είχε με τους περιφερειάρχες, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και νοτίου Αιγαίου, την αστυνομία καθώς και τις εταιρείες που έχουν σχέση με τις εθνικές οδούς.

«Εκτιμούμε ότι το φαινόμενο θα κατέβει προς τα κάτω θα εξελιχθεί σε Βοιωτία και Φωκίδα και έχουμε έρθει σε επαφή και με τις εταιρείες διαχείρισης και κατασκευής των δρόμων, προκειμένου να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να το αντιμετωπισουμε», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Την ίδια ώρα έγινε αποστολή μηνύματος από το 112 για την Μαγνησία, ζητώντας από τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. «Σε εξέλιξη επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Μαγνησία. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις τις επόμενες ώρες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα από το 112.

«Ο όγκος νερού στη Μαγνησία, έχει φτάσει πάνω από τα 120 εκατοστά νερού, και σε ετήσια βάση στην Αττική έχουμε 400 εκατοστά το χρόνο» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Μακεδονία: 100 εκχιονιστικά στους δρόμους 4 νομών – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Σε επιφυλακή είναι Πολιτική Προστασία και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Διομήδης». Συνολικά 100 εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς, για να παραμείνει ανοιχτό και ασφαλές το οδικό δίκτυο.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες, στα σημεία:

  • από το 94ο έως το 98ο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς),
  • στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου, 3-5 Πηγαδίων, Βόρα και Ελατοχωρίου,
  • από το από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στην
  • επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας.

Εξάλλου, λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

  • στη δημοτική οδό Νέας Λυκόγιαννης – Παλαιάς Λυκόγιαννης (Ημαθία),
  • στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας – Αγίου Σπυρίδωνα (περιοχή Ξηρολάκι Πιερίας ),
  • στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας – Βραστάμων (Χαλκιδική) και στο
  • 1ο χιλιόμετρο δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Ν.Μουδανιών – Σιθωνίας με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου(Χαλκιδική).

Με αλυσίδες σε ορεινούς δρόμους της Φλώρινας αλλά και των Καλαβρύτων

Με αλυσίδες επίσης κινούνται την Τρίτη τα οχήματα σε πολλούς ορεινούς δρόμους της Φλώρινας, όπου το χιόνι έφθασε τα 10 εκατοστά, αλλά και των Καλαβρύτων.

Ο δρόμος από το Σέλι προς την Νάουσα έκλεισε από πτώση δέντρου. Οι ίδιοι οι οδηγοί προσπάθησαν να το απομακρύνουν για να συνεχίσουν στον προορισμό τους.

Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα, και ενεργοποιήθηκε ο αριθμός 112 της Πολιτικής Προστασίας, στέλνοντας μηνύματα και προειδοποιώντας για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Υπερχείληση χειμάρων στο Πήλιο

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα έπληξε η κακοκαιρία και το Πήλιο, όπου οι αδιάκοπες βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται από το πρωί της Τρίτης, έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και σημαντικά προβλήματα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo στην Πορταριά έχει καταγράψει σε διάστημα μόνο 16 ωρών περισσότερα από 340 χιλιοστά βροχόπτωσης, τιμή που πλησιάζει το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας (Θησείο: 378 χιλιοστά).

Υπερχείλησαν χείμαροι ενώ απειλήθηκε η περιοχή της Νεάπολης. Στα ορεινά το χιόνι πέφτει πυκνό, ενώ στο παραλιακό κομμάτι, τα μανιασμένα κύματα έχουν βγει στην παραλία, προκαλώντας καταστροφές.

Στο νότιο Πήλιο το ρέμα του Πλατανιά υπερχείλισε θέτοντας σε κίνδυνο τον οικισμό, όπως και στο Στεφανοβίκειο, ενώ αναμένεται να εκκενωθεί το Μικρό Περιβολάκι.

Υπό έλεγχο η είναι η κατάσταση στον Ξυδιά.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κάλυμνος για τις πρωτοφανείς κατολισθήσεις

Πάνω στην χούφτα μηχανήματος μεταφέρθηκαν ο Δήμαρχος Καλυμνίων και ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, προκειμένου να επισκεφτούν τις πληγείσες περιοχές, από τις πρωτοφανείς κατολισθήσεις καθώς ήταν αδύνατη η πρόσβασή τους, με άλλον τρόπο.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, με ροή κορημάτων (πετρώδη θραύσματα) μετά από βροχοπτώσεις» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου ο καθηγητής Γεωλογίας και επικεφαλής του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας για τις καταστροφές που υπέστη η Κάλυμνος.

Ο κ. Λέκκας βρέθηκε στο νησί, χθες, για λίγες ώρες και είδε τις καταστροφές στις περιοχές Σκάλια και Παλαιονήσι ενώ παρέδωσε μελέτη στο δήμαρχο Καλυμνίων Δημήτρη Διακομιχάλη για τις πτώσεις των βράχων.

«Ήταν μεγάλη η καταστροφή. Ολόκληρο βουνό κατέβηκε προς τα κάτω. Είναι ένα φαινόμενο που συνδυάζει γεωδυναμικούς και υδρομετεωρολογικούς κινδύνους» σημείωσε ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου και αποκάλυψε πως ενώ στην Κάλυμνο συμβαίνει για πρώτη φορά, παρόμοιο φαινόμενο είχε παρουσιαστεί το 2012 στο νησί της Ψερίμου .
Κατά την παραμονή του στο νησί έδωσε τεχνικές συμβουλές σε αυτούς που θα παρέμβουν για την αποκατάσταση των ζημιών.

«Έχουμε έτοιμες προτάσεις –κατέληξε ο καθηγητής- που μπορούν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να ξεκινήσουν σύντομα τα έργα που χρειάζεται το νησί της Καλύμνου».

Οι κατολισθήσεις, τα φερτά υλικά και τα βουνά απο λάσπη έχουν προκαλέσει εκτεταμένες υλικές ζημιές στο οδικό δίκτυο αλλά και σε σπίτια στη Κάλυμνο σύμφωνα με την ΕΡΤ.

90 χιλιοστά βροχής έπεσαν μέσα σε ένα 24ωρο στο νησί, την ώρα που στην Αθήνα πέφτουν 400 σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Να κηρυχθεί και η Κως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και το δίκτυο ύδρευσης.

Πλημμύρες, εγκλωβισμοί και προληπτικές εκκενώσεις

Με μεγάλη σφοδρότητα «χτύπησε» την Τρίτη η κακοκαιρία Διομήδης και τη Θεσσαλία, ιδιαίτερα τη Λάρισα και τα Τρίκαλα όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να εκκενωθεί προληπτικά μια περιοχή, ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην Θεσσαλίαη θάλασσα έφθασε έως τις αυλές σπιτιών στον Αγιόκαμπο, ενώ στα Φάρσαλα σημειώθηκε προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας σε τρία σημεία του οδικού δικτύου λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η υπερχείλιση χειμάρρων – αποστραγγιστικών τάφρων και η μεγάλη συγκέντρωση νερών οδήγησε νωρίτερα στην απόφαση για προληπτική εκκένωση της Υπέρειας του Δήμου Φαρσάλων.

Σημειώνεται ότι βρίσκεται υπό εξέταση η λήψη αντίστοιχης απόφασης για τις κοινότητες: Κατωχώρι, Ανωχώρι και Μεγάλο Ευύδριο.

Ο δήμος Φαρσάλων σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα larissanet.gr, συστήνει στους κατοίκους να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους και εφόσον κριθεί αναγκαίο να μετακινηθούν, να το κάνουν με μεγάλη προσοχή.

Έως και ένα μέτρο το χιόνι στα ορεινά Τρικάλων

Από 10 εκατοστά έως και ένα μέτρο έχει φτάσει το ύψος του χιονιού σε διάφορα σημεία στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, και πάνω από 800 μέτρα υψόμετρο, ενώ η εικόνα που παρουσιάζει η στάθμη των ποταμών είναι ελεγχόμενη, αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, προσθέτοντας πως 48 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων, γκρέιντερ και αλατιέρες, δίνουν τη δική τους μάχη στο επαρχιακό δίκτυο ώστε αυτό να μείνει ανοικτό και να μην παγώσει το οδόστρωμα από το παγετό.

Ο κ. Μιχαλάκης αναφέρει επίσης πως δεν υπάρχουν προβλήματα στο εθνικό δίκτυο. Ο ίδιος συνιστά τέλος, οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το trikalavoice.gr, ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε μέσα στην πόλη, στο ύψος των Κουτσομυλίων, κάλυψε τις όχθες και «απείλησε» τον παρακείμενο δρόμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται σε επιφυλακή ο μηχανισμός τόσο του Δήμου Τρικκαίων, όσο και της Π.Ε. Τρικάλων.

Η πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες, στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα σταματήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 8 με 9 και στα βόρεια τοπικά έως 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στα βόρεια ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 7 με 9 και στα νησιά τους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Αναλυτικά ο καιρός σε όλη τη χώρα την Τετάρτη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά – ημιορεινά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά – ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στα δυτικά βόρειοι 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 8 και το πρωί στο Θρακικό τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές τοπικά ισχυρές στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια – παραθαλάσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, οι οποίες στη Θεσσαλία και την κεντρική και ανατολική Στερεά, θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 στα ανατολικά τοπικά 8 και το πρωί στις Σποράδες έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της Κρήτης.
Ανεμοι: Αρχικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα Δωδεκάνησα καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, από το απόγευμα στα βόρεια θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 9 και πρόσκαιρα τοπικά έως 10 μποφόρ. Στα νότια αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά, οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 8 και πρόσκαιρα τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement