Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της μετάλλαξης Omicron - Χιακός Λαός - XiakosLaos.gr
Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της μετάλλαξης Omicron

Τις διαφορές της μετάλλαξης Omicron έναντι προηγούμενων παραλλαγών, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όσον αφορά στον χρόνο επώασης, τη διάρκεια νόσησης και τα συμπτώματα παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Αρχικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι ο χρόνος επώασης, δηλαδή το διάστημα μεταξύ της έκθεσης στον ιό και την εμφάνιση συμπτωμάτων είναι βραχύτερος, ενώ η νόσηση διαρκεί λιγότερο.

Διαφορές εντοπίζονται και στην κλινική εικόνα. Πιο συχνά, η Omicron εμφανίζει συμπτώματα όπως η καταρροή, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, το φτέρνισμα και ο πονόλαιμος.

Πιο σπάνια, οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα, υψηλό πυρετό αλλά και απώλεια γεύσης και όσφρησης.

«Να μην αψηφούνται τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και να γίνεται άμεσα αυτοδιαγνωστικός ή εργαστηριακός έλεγχος», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Πιθανότητα νόσησης σχεδόν 100% για τους ανεμβολίαστους

Όσον αφορά τα εμβόλια, οι πλήρως εμβολιασμένοι με το σχήμα δύο δόσεων συν την αναμνηστική προστατεύονται από τη βαριά νόσηση. Στο ίδιο πλαίσιο κάλεσε τους ανεμβολίαστους να κλείσουν το ραντεβού τους, καθώς όπως είπε, έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλήσουν, λόγω της έντονης κινητικότητας των ημερών και της υψηλής μεταδοτικότητας της Omicron.

Αυξημένη προσοχή πρέπει να υπάρξει στις οικογενειακές επαφές μέσα στις γιορτές, ιδαιίτερα από τους νέους, ενώ συνέστησε να γίνεται έλεγχος με αντιγονικό τεστ πριν από έξοδο.

Επίσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει κανένα νόημα οι πλήρως εμβολιασμένοι να επιβεβαιώσουν ένα θετικό rapid test με ένα PCR. «Aυτό αφορά τους ανεμβολίαστους που νοσούν πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης», επισήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Φωτιά ξέσπασε σε αμάξι που βρισκόταν σταθμευμένο σε περιοχή της Χίου και συγκεκριμένα πίσω από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην οδό Ιωάννη Σόδη. Το συμβάν...

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινά η εξεταστική για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Χίου. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η “Όμικρον” βρίσκεται...

ΧΙΟΣ

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, θα πραγματοποιήσει, τη Δευτέρα 17/1 και ώρα 17.00, ανοικτή συζήτηση με τους πολίτες της...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνοδευόμενος από αρμόδιους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Παντελής Βρουλής, επισκέφθηκε το έργο της παράκαμψης Καλλιμασιάς, όπου...