Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

«Παράθυρο» επίσπευσης των μέτρων λόγω Όμικρον – Σύσκεψη Μητσοτάκη με Τσιόδρα & Πλεύρη

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού στη χώρα, γεγονός που εντείνει την ανησυχία και τον προβληματισμό για την εξέλιξη της πανδημίας.

Το σημερινό «μαύρο» ρεκόρ με τα 21.657 κρούσματα εκ των οποίων τα 9.882 είναι στην Αττική, επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει επικρατήσει και στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό της ταχείας εξάπλωσής της είναι το ότι στις 14 Δεκεμβρίου είχαν μετρηθεί περίπου 5.700 κρούσματα. Την ημέρα εκείνη είχαν πραγματοποιηθεί 560.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας ήταν 1,03%.

Δέκα μέρες μετά, την παραμονή των Χριστουγέννων, σε 100.000 λιγότερα τεστ, είχαμε 7.660 κρούσματα και ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 1,70%.

Σήμερα καταγράφηκαν 21.657 κρούσματα σε 556.060 τεστ με τον δείκτη θετικότητας να εκτινάσσεται στο 3,89%.

Με ίδιο αριθμό τεστ στις 14 Δεκεμβρίου και μέσα σε δύο εβδομάδες, ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε κατά 277,5%.

Σε μαζικές ανώνυμες δειγματοληψίες στην περιοχή της Αττικής το 42,1% των θετικών μοριακων τεστ αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, ενώ στην περιφέρεια μόλις το 7,7%.

«Με τη νέα παραλλαγή οι νοσηλείες διαρκούν 48 με 72 ώρες» τονίζει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν τα μέτρα νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου.

«Το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι τελευταία στιγμή. Υπάρχει μόνο το σκέλος της μουσικής που είχαμε αφήσει ανοιχτό, αλλά από εκεί και πέρα δεν θα υπάρξουν περεταίρω μέτρα συγκριτικά με το ωράριο και την μουσική. Είναι πάντοτε ανοιχτά τα δεδομένα. Όπως κινείται η πανδημία όλα είναι ανοιχτά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Η ταχεία εξάπλωση έχει ένα καλό, εκτοπίζει τη Δέλτα που έχει δώσει πολλούς θανάτους.  Είναι λιγότερο επικίνδυνη. Οι εμβολιασμένοι προστατεύονται επαρκώς» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Στο μεταξύ, τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους με τις ΜΕΘ να μένουν γεμάτες παρά την κάμψη στις εισαγωγές, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η αποσυμφόρησή τους από το τέταρτο κύμα.

Η υπερμεταδοτικότητα της Όμικρον επιβάλλει προσοχή στις επαφές και τις συναναστροφές, ενώ τα self test, λένε οι ειδικοί, πρέπει να μπουν στην καθημερινότητά μας. Το 30% των κρουσμάτων έχει εντοπιστεί χάρη σε αυτά.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κατά 100% στην Αττική, 191% στην Κέρκυρα και 233% στα Ιωάννινα, με τις προβλέψεις των ειδικών να μιλούν για μεγάλη άνοδο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύσκεψη σήμερα υπό Μητσοτάκη με Πλεύρη – Τσιόδρα

«Κλειδώνουν» σημερα τα αυστηρότερα μέτρα. Όπως ανακοινώθηκε στις 09:30 θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με το υπουργείο Υγείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όπως γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα.

Κατόπιν, στις 12:00 θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Ειδικών, οι οποίοι αναμένεται να εισηγηθούν αυστηρά μέτρα, άμεσα.

Κατόπιν αυτής της συνεδρίασης αναμένεται να αποφασιστεί αν θα ληφθούν νωρίτερα νέα και αυστηρότερα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε προϊδεάσει λέγοντας:

«Πρέπει να παρέμβουμε στους χώρους όπου παρατηρείται υπερμετάδοση, στην εστίαση, τη διασκέδαση, τα γήπεδα, για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά του ιού στον τρόπο και το μέτρο που μπορούμε» υπογραμμίζοντας πως με την στρατηγική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, καταφέραμε όλοι μαζί να σώσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εορταστικού τζίρου και να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με έναν τρόπο πολύ καλύτερο σε σχέση με πέρσι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement