Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πάνω από 200.000 ραντεβού για 1η δόση εμβολίου σε μία εβδομάδα

Ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος πραγματοποίησαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Και οι δύο αναφέρθηκαν στη σημασία της τρίτης αναμνηστικής δόσης αλλά και στο εμβόλιο της γρίπης, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και μαζί με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, βασικός πυλώνας είναι το σχήμα των δύο δόσεων. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά οδηγίες για την τρίτη δόση σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό, οι οποίες και θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες. Στόχος είναι να καλύψουν όλες τις υποπεριπτώσεις.

Παρά τις αρχικές προσδοκίες περί σημαντικής μείωσης ή ακόμη και εξαφάνισης του κορωνοϊού μέσω των εμβολίων, η μετάλλαξη Δέλτα τροποποίησε τα δεδομένα. Κάτι τέτοιο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Sars-Cov-2 θα παραμείνει, όπως και ο ιός της γρίπης, ως ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν ακυρώνουν τη μεγάλη αξία του εμβολιασμού, καθώς τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην ανάγκη μείωσης του κινδύνου σοβαρής μόλυνσης ή θανάτου και έσωσαν ζωές.

Ανάγκη για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης

«Έντεκα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, έχει συγκεντρωθεί σημαντική γνώση και εμπειρία. Η εμφάνιση και ραγδαία επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα μείωσε το αρχικό κλίμα του ενθουσιασμού. Η αρχική αισιόδοξη άποψη, ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση και εξαφάνιση του ιού και να μειωθεί η διασπορά, αυτό δεν έγινε. Μοιάζει ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης. Θα είναι δηλαδή άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού. Όμως τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην πρόληψη της εργαστηριακά διαπιστωμένης λοίμωξης», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια, σύμφωνα και με το ECDC μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης ή θανάτου.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει οδηγήσει σε αύξηση της διασποράς ακόμη και σε μέρη με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Θα πρέπει να αναλογιζόμαστε τον αριθμό των θανάτων που έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό. Από 2,5 μηνών και πλέον έχει αρχίσει η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, που στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας και την παράταση της διάρκειάς της.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων, ενώ είπε πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι απλές, όπως κόπωση, κεφαλαλγία, που διαρκούν 1-2 ημέρες και αντιμετωπίζονται με αναλγητικό.

Παράλληλα, επικαλέστηκε μελέτη που δείχνει ότι σε έγκυες που νόσησαν πριν τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, ανιχνεύτηκαν αντισώματα στον ορό και της μητέρας και του βρέφους, όπως και ειδικά αντισώματα στο μητρικό γάλα και το σάλιο του παιδιού. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος και εκπαιδεύει το ανοσολογικό σύστημα του μωρού να παράγει αντισώματα.

Η πορεία των εμβολιασμών

Πάνω από 6,8 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. περισσότερα από 6,5 εκατ. συμπολίτες μας ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει καλή συμμετοχή στο κλείσιμο ραντεβού. Πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης κλείστηκαν την τελευταία μία εβδομάδα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 660 χιλιάδες άτομα για αναμνηστική δόση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι είναι αναγκαίο να γίνει το εμβόλιο της γρίπης, που μπορεί ακόμη και να χορηγηθεί μαζί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Όσον αφορά τον όρο «πανδημία ανεμβολίαστων», η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι δεν καθιερώθηκε από επίσημο φορέα, αλλά από τις παρατηρήσεις στην κοινότητα. Η πανδημία έχει τον αρνητικό της αντίκτυπο σε αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι. Η βαρύτητα του χαρακτηρισμού έχει σαν στόχο να δείξει ότι είναι τα άτομα που κυρίως θα θιγούν από την επιδημία. «Το καθιέρωσαν τα αποτελέσματα», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι που έκαναν εισαγωγή είναι μειοψηφία. Η πανδημία των ανεμβολίαστων, ισχύει. Το βλέπουμε και στη χώρα μας. «Αν είχαν εμβολιαστεί όλοι, πάλι θα είχαμε κρούσματα και νοσηλείες, αλλά δεν θα μιλούσαμε για πανδημία. Θα ήταν όλα τα κρούσματα, οι νοσηλευόμενοι, εμβολιασμένοι και θα ήταν πολύ μικρότερος αριθμός», σημείωσε.

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους δεν απέκλεισε μέτρα για την τρίτη δόση.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες για όσους έχουν νοσήσει πριν ή μετά τον εμβολιασμό. Όσον αφορά στους εφήβους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις συστάσεις της Βρετανίας, θα χρειαστεί δεύτερη δόση. Αν δεν έχει εμβολιαστεί, θα προχωρήσει σε εμβολιασμό.

Από την πλευρά του, ο κ. θεμιστοκλέους τόνισε ότι τα άτομα άνω των 60 ετών είναι πιο ευπαθή και ως εκ τούτου, θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. «Δεν το λέω διοικητικά, οι ίδιοι πρέπει να προστατεύσουν την υγεία τους»«Δεν θα πρέπει να υπάρξει κανείς που να είναι ανεμβολίαστος», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκου Ταχιάου στο Φράγμα «Κόρης Γεφυρι» θέλησε να τοποθετηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής...

Advertisement