Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ανεμβολίαστοι, γρίπη και ιώσεις πιέζουν το ΕΣΥ

Το 1/4 των θανάτων που καταγράφονται ημερησίως υπολογίζεται ότι θα είχαμε στη χώρα μας εάν ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών ήταν καθολικός. Η ενίσχυση του τείχους ανοσίας για όλους, ειδικά δε για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους, είναι καθοριστικής σημασίας τη χρονική στιγμή που η χώρα μας είναι προ των πυλών ακόμη ενός μεγάλου πανδημικού κύματος, το οποίο, σε συνδυασμό με τη γρίπη και τις εποχικές ιώσεις, απειλεί το ΕΣΥ με… ασφυκτική πίεση.

«Βλέπουμε ήδη την αύξηση των κρουσμάτων και των άλλων δεικτών. Από εδώ και στο εξής θα παρατηρούμε ανοδική τάση. Το μόνο μέσο που προσφέρει μακροχρόνια αποτελεσματικότητα κατά του ιού είναι το εμβόλιο», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην έχουμε αυξημένες νοσηλείες και θανάτους. Γι’ αυτό ο πρωταρχικός στόχος είναι να εμβολιαστούν όλοι από τις ευπαθείς ομάδες, όπως, φυσικά, και όλες οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, απλώς στις μεγαλύτερες ηλικίες καταγράφονται οι περισσότεροι θάνατοι», προσθέτει και επισημαίνει ότι εάν είχαν εμβολιαστεί όλα τα άτομα άνω των 60 ετών ο αριθμός νέων θανάτων θα ήταν στο 1/4 που είναι σήμερα.

Η πανδημία της Covid-19 παρουσιάζει επιδείνωση, με αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πιο αναλυτικά, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 17% περισσότερες διαγνώσεις συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε αύξηση της τάξης του 8% – σημειώνεται, βέβαια, ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε καταγραφεί μείωση κατά 9%. Παράλληλα, η πίεση στο σύστημα Υγείας εμφανίζεται σχετικά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα με τάσεις επιδείνωσης. Σε διάστημα δύο εβδομάδων οι νέες εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 30%, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι οι ροές προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα ενταθούν, ιδιαίτερα στις περιοχές που εμφανίζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, κάτι που ήδη φαίνεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Χειμώνας

Οι ερωτήσεις που απασχολούν έντονα είναι: «Τι περιμένουμε να γίνει από εδώ και στο εξής;» και «Ο χειμώνας θα συνοδευτεί ξανά από περιοριστικά μέτρα;». Οι ειδικοί εκτιμούν πως με δεδομένο το ότι είναι πλέον εμβολιασμένο το 60% του γενικού πληθυσμού (σχεδόν το 70% του ενήλικου), η πανδημική έξαρση που θα συνοδεύσει τους υπόλοιπους φθινοπωρινούς μήνες και τον χειμώνα δεν θα είναι όπως η περσινή περίοδος όταν ο πληθυσμός δεν είχε εμβολιαστεί.

Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην επίσημη ενημέρωση της Πέμπτης. Ανέφερε ότι είναι λογική η αύξηση κατά 30% των νοσηλειών, μιας και αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση -λόγω εμβολιασμών- το περσινό επίπεδο. «Δεν είναι της τάξης του 200% που βλέπαμε πέρσι σε αντίστοιχες περιόδους, όπου εκτινάχθηκαν τα κρούσματα μέσα σε λίγες μέρες και είδαμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν περιμένουμε να δούμε κάτι τέτοιο. Θα είναι ήπια (σ.σ.: η αύξηση), θα είναι πιο ελεγχόμενη, τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμησή μου σε αυτήν τη φάση, αλλά θα δούμε πώς θα επαληθευτεί», σημείωσε.

Αντίστοιχα, ο κ. Παρασκευής υποστηρίζει ότι δεν θα έχουμε επανάληψη της περσινής κατάστασης, αλλά τονίζει ότι εάν δεν έχουμε απόλυτο εμβολιασμό το πρόβλημα όσον αφορά στις νοσηλείες θα συνεχιστεί.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, όπως προκύπτει από πληροφορίες, έχουν συζητήσει την επαναφορά περισσότερων χρωμάτων – ζωνών στον επιδημιολογικό χάρτη, όπως ίσχυε πέρσι. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να υπάρχει πάνω από το «κόκκινο» μεγαλύτερο επίπεδο συναγερμού («βαθύ κόκκινο»), που όμως σε αυτήν τη φάση δεν θα συνδέεται με περιοριστικά μέτρα, αλλά θα λειτουργεί για ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών, ώστε να είναι σε εγρήγορση. «Είμαστε με τεντωμένες τις κεραίες μας, παρακολουθούμε τα δεδομένα συνεχώς και όπου χρειαστεί να κάνουμε κάτι παραπάνω, θα το κάνουμε», σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τελευταία ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δυναμώνει η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την υπόθεση της διαρροής emails Ελλήνων του εξωτερικού, που οδήγησε στην απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και τις παραιτήσεις που...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοινό μυστικό στους κατοίκους των Πετραλώνων Χαλκιδικής ήταν επί δεκαετίες το γεγονός ότι, κοντά στο χωριό τους, στους πρόποδες του βουνού Κατσίκα, υπήρχε μια...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η βραβευμένη με Όσκαρ Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός (Juliette Binoche) παίρνει την σκυτάλη από την Πολωνή σκηνοθέτιδα Αγκνιέσκα Χόλαντ (Agnieszka Holland) και αναλαμβάνει την...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για να επιταχυνθούν περαιτέρω οι προσπάθειες για την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα και τα μηδενικά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, θα είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι...

Advertisement