Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Οι δευτερογενείς ροές, η σκληρή γραμμή Μηταράκη και η… ταύτιση Γερμανών και αριστερών

Μόνο ως ανεμοδούρα μπορούν να χαρακτηριστούν τα επιχειρήματα των εγχώριων αριστερών στο μεταναστευτικό αφού στην προσπάθειά τους να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση, παρά την επιτυχημένη διαχείριση του ζητήματος, υιοθετούν ακόμη και τα επιχειρήματα των Γερμανών!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Χόορστ Ζεεχόφερ ο οποίος στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις λεγόμενες δευτερογενείς ροές, απειλεί με έλεγχο πτήσεων από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα να δεχθεί πίσω αυτούς τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών, που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), στους πρώτους εννέα μήνες του 2021 το Βερολίνο έχει ζητήσει την επιστροφή 7.100 προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά μέχρι στιγμής έχει επιστρέψει μόλις …ένας! «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών και ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει ελέγχους στις πτήσεις από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. «Θα ήταν ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο, το οποίο θα λάβω, εάν δεν βρούμε κοινό βηματισμό με την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε αυτές τις δηλώσεις ανέφερε ότι «εδώ και χρόνια υπάρχουν κάποιοι ειδικοί έλεγχοι, όποιος από εμάς προσγειώνεται σε γερμανικό αεροδρόμιο από πτήση από Αθήνα, συνήθως υπάρχουν αστυνομικοί που κάνουν έλεγχο διαβατηρίων στην έξοδο». Επίσης, υπογράμμισε ότι «οι δευτερογενείς ροές είναι μια πραγματικότητα σε μια ενιαία Ευρώπη», διευκρινίζοντας ότι οι ροές αυτές αφορούν αναγνωρισμένους πρόσφυγες οι οποίοι έχουν δυνατότητα μετακίνησης για περιορισμένο χρονικό διάστημα εντός ΕΕ. Ο ίδιος παρατήρησε ότι «ο λόγος που υπάρχουν δευτερογενείς ροές στην Ευρώπη είναι ότι κάποιες χώρες έχουν ένα πολύ πιο ανεπτυγμένο σύστημα κοινωνικής υποστήριξης» και συμπλήρωσε: «Αυτές οι ροές που έρχονται στη χώρα μας δεν έρχονται γιατί θέλουν να μείνουν στη χώρα μας, έρχονται γιατί θέλουν να πάνε σε χώρες, όπως η Γερμανία, άρα εμείς “πληρώνουμε” το γεγονός ότι αυτές οι χώρες προσελκύουν οικονομικούς μετανάστες».

Η κριτική ωστόσο είναι και εγχώρια, με τα επιχειρήματα Ζεεχόφερ να υιοθετούνται και από τους Έλληνες αριστερούς, αγνοώντας, κάτι που έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, πως μία ιδεατή κατάσταση για τους Γερμανούς θα ήταν η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών όπως επιχείρησαν να την μετατρέψουν επί ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, της Παρασκευής, στο οποίο αναφέρεται πως ο Ζεεχόφερ φαίνεται να έχει εξοργιστεί από την πολιτική Μηταράκη στο μεταναστευτικό και το γεγονός πως η Ελλάδα δεν παίρνει πίσω μετανάστες οι οποίοι βρέθηκαν στην Γερμανία.

«Η κωλυσιεργία της κυβέρνησης να θεσπίσει ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο ένταξης, πόσο μάλλον να το εφαρμόσει, σε συνδυασμό με την απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να εγκαταλείπουν τις προσφυγικές δομές οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έναν μήνα μετά την αναγνώρισή τους, όπως και να στερούνται το οικονομικό βοήθημα αλλά και το συσσίτιο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους πρόσφυγες να παραμείνουν στην Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο σε αυτήν την κριτική έχει δώσει σαφή απάντηση ο κ. Μηταράκης, ο οποίος ακόμα και από βήματος του Olympia Forum ξεκαθάρισε «εμείς, ως Κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μία διαφορετική πολιτική κοινωνικών προνομίων για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες σε σχέση με τους Έλληνες πολίτες. Το αντίθετο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement