Έρευνα: Οι πολίτες θεωρούν πιο σημαντική την οικονομία από την αντιμετώπιση της πανδημίας - Χιακός Λαός - XiakosLaos.gr
Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα: Οι πολίτες θεωρούν πιο σημαντική την οικονομία από την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η προστασία της οικονομίας, ακόμη κι αν αυτό μεταφραστεί σε επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, θεωρείται πιο σημαντική για ένα μέρος της κοινής γνώμης, κυρίως στη Βρετανία και τη Γερμανία, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Kekst CNC.

Η έρευνα αυτή διεξήχθη στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ιαπωνία από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 5 Οκτωβρίου σε 5.000 ανθρώπους και αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της κοινής γνώμης σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση τον Μάιο.

«Το βασικό συμπέρασμα είναι η αλλαγή στις προτεραιότητες της κοινής γνώμης, η οποία πλέον ανησυχεί για την προστασία της οικονομίας», σχολίασε ο Τζέιμς Τζόνσον διευθυντής του τμήματος δημοσκοπήσεων του Kekst CNC.

Τον Μάιο στη Γερμανία το 49% των ερωτηθέντων εκτιμούσε ότι προτεραιότητα αποτελούσε η ανάσχεση της επιδημίας covid-19 και το 33% η προστασία της οικονομίας. Σήμερα όμως τα ποσοστά έχουν αλλάξει σε 40% και 39% αντίστοιχα. Αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι στη χώρα εξακολουθούν να αναφέρονται αρκετά κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά.

Εξάλλου η κοινή γνώμη εμφανίζεται διστακτική και στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων ή στην επιβολή lockdown, ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια για την πανδημία, και την ώρα που οι περισσότερες χώρες αναμένουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Έτσι περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία αναμένουν ένα νέο κύμα covid-19 στη διάρκεια του χειμώνα, έναντι 47% στη Σουηδία και 42% στη Γαλλία.

«Η μεγάλη πλειοψηφία απορρίπτει τα περιοριστικά μέτρα ακόμη και στις περιπτώσεις που γεμίσουν τα νοσοκομεία τον χειμώνα», επισημαίνεται στη δημοσκόπηση.

Παράλληλα «το ποσοστό των πολιτών που τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού αυξάνεται σε όλες τις χώρες», σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Στη Γαλλία και την Ιαπωνία κατά μέσο όρο το 80% των ανθρώπων δήλωσε ότι έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19 ή ότι προτίθεται να το πράξει. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με το μικρότερο ποσοστό ατόμων που διάκεινται θετικά προς τον εμβολιασμό από όσες εξετάστηκαν.

Εξάλλου το 34% των Γερμανών και το 33% των Σουηδών δήλωσε ότι είναι έτοιμο να διακόψει τις σχέσεις του με μη εμβολιασμένους φίλους, ενώ το 58% των Αμερικανών επεσήμανε ότι δεν προτίθεται να ταξιδέψει σε περιοχές της χώρας με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων κατά της covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ: Μαρία Μ. Κάργα Ένα ακόμα ζητούμενο για τη Χίο, φαίνεται ότι μπήκε πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Για αρκετά χρόνια ασθενείς που είχαν διαγνωστεί...

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη Έχουν ξεκινήσει ήδη οι αιτήσεις – δηλώσεις των μαθητών της Χίου για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ,...

ΧΙΟΣ

Αρκετά αισθητή ήταν η δόνηση που έγινε λίγα μόλις λεπτά, το μεσημέρι του Σαββάτου (04.12.2021). Σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο...

LIFESTYLE

Survivor: Βαλίτσες για Άγιο Δομίνικο ετοιμάζουν τρεις «Διάσημοι» – Τα ονόματα που ακούγονται πως έχουν ήδη υπογράψει Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη...