Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: 60 φορές πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα Plus

Μετάλλαξη Δέλτα: Ορατή είναι η επίδραση των εμβολιασμών στη διατήρηση της επιδημίας σε ένα επίπεδο ελεγχόμενο, ωστόσο απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του «τείχους ανοσίας» για να αποδυναμωθεί ο ιός ειδικά μια κρίσιμη χρονική περίοδο που οι πανδημικοί δείκτες δείχνουν να αυξάνονται – 21 ασθενείς διασωληνώθηκαν σε μία ημέρα. Οι παραλλαγές του Sars-CoV-2 και η ανθεκτικότητά τους στα εμβόλια είναι από τους παράγοντες που ανησυχούν τους επιστήμονες για το επόμενο διάστημα. Η κυκλοφορία της Δέλτα Plus έχει οδηγήσει αρκετούς επιστήμονες να εκφράζουν την ανησυχία τους.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου, τόνισε (ΕΡΤ) ότι το στέλεχος Δέλτα Plus είναι έως και… 60 φορές πιο μεταδοτικό σε σχέση με το Δέλτα.

Η κ. Γιαμαρέλλου αναφέρθηκε στο μολυσματικό αυτό στέλεχος, θέλοντας να τονίσει τη σημασία του εμβολιασμού: «Είναι άλλο ένα μήνυμα που σου λέει πήγαινε και εμβολιάσου» και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για τον ίδιο ιό που τον «πιάνουν» τα εμβόλια.

Ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού ωφελεί και ως προς την… ανακοπή της διαδικασίας παραλλαγών του ιού.

«Αν έχει χτιστεί ή όχι το τείχος ανοσίας, δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα. Εξαρτάται από το αν μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία ή όχι. Και μέχρι στιγμής η πανδημία δείχνει να ελέγχεται και βλέπουμε και ένα πολύ μεγάλο βαθμό επίδρασης του εμβολιασμού και η κοινωνία είναι όλη ανοιχτή. Χάρη στον εμβολιασμό συνεχίζουμε να είμαστε ανοιχτοί», σημείωσε (ΣΚΑΪ) ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 2.665 κρούσματα, αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (2.324). Η θετικότητα διαμορφώνεται στο 1,45%, ενώ ανοδική είναι η τάση των διασωληνωμένων ασθενών. Χθες ανήλθαν σε 368 σε σχέση με 347 προχθές, από τους οποίους το 87,77% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 12,23% πλήρως εμβολιασμένοι.

Η γρίπη

Παράλληλα, με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, δεν πρέπει να παραλείπεται ο αντιγριπικός που κρίνεται αναγκαίος για άτομα άνω των 60 ετών και ευπαθείς ομάδες. Πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες δίνουν έμφαση στην προστασία των ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα από τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Αλέξανδρος Μπριασούλης, Ωραιάνθη Φιστέ και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά σχετικά με τα οφέλη του εμβολίου της γρίπης. Σε μετα-ανάλυση δεδομένων από 6.700 ασθενείς, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβαμάτων ήταν σχεδόν μισός μεταξύ εμβολιασθέντων σε σχέση με όσους δεν εμβολιάστηκαν. Πρόσφατη διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη IAMI με 2.532 νοσηλευόμενους ασθενείς μετά από έμφραγμα ή αγγειοπλαστική έδειξε ότι η ενδονοσοκομειακή χορήγηση του εμβολίου οδήγησε σε σημαντική μείωση των θανάτων κατά τη διάρκεια παρακολούθησης, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές επιπλοκές από το εμβόλιο. Επιπροσθέτως, μία προηγούμενη μελέτη με δεδομένα από τη Δανία έδειξε μείωση κατά 18% της θνητότητας μεταξύ ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια από τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement