Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Η Βόρεια Εύβοια μετρά τις πληγές της – Μεγάλες καταστροφές

Αχλάδι, Κοτσικιά, Αγία Αννα, Ψαροπούλι, Βασιλικό, Στροφυλιά. Δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, η Βόρεια Εύβοια μετράει και πάλι τις πληγές της.

Δρόμοι κομμένοι στα δύο, σπίτια πλημμυρισμένα, ισοπεδωμένες παραλίες, περιουσίες βουτηγμένες στη λάσπη, άνθρωποι σε απόγνωση. Τα νερά από τις σφοδρές βροχοπτώσεις έπνιξαν την περιοχή που είχε παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα στο τέλος του καλοκαιριού.

Και όμως οι βροχές που έφερε η κακοκαιρία «Αθηνά» στην περιοχή της Εύβοιας δεν ήταν τόσο έντονες όσο στο Ανατολικό Πήλιο για να δικαιολογήσουν αυτό το μέγεθος της καταστροφής. Η απάντηση βρίσκεται στα «γυμνά» βουνά που δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά.

Η στάθμη του νερού ξεπέρασε χθες τα ξημερώματα το ένα μέτρο στους παραθαλάσσιους οικισμούς κοντά στα καμένα, με τις Αρχές να προχωρούν σε απομάκρυνση κατοίκων. Ακόμα και η συνδρομή από μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να γκρεμίσουν την περίφραξη σπιτιών, χρειάστηκε το Σάββατο, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή στο Μαντούδι της Βόρειας Εύβοιας.

Οι περισσότεροι κάτοικοι μετακινήθηκαν σε κοντινούς οικισμούς που δεν απειλήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα και έτσι δεν χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για απεγκλωβισμούς.

Εκτιμήσεις

Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για την περίπτωση της Εύβοιας μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν, καθώς υπάρχει έλλειψη μετεωρολογικών σταθμών για τη μέτρηση της βροχής.

«Σύμφωνα πάντως με τη δική μας εκτίμηση, η βροχή στην Εύβοια υπολογίζουμε να έφτασε τα 155 χιλιοστά, μέγεθος που προκύπτει τόσο από τους μετρητές στις κοντινές περιοχές όσο και από το μέγεθος των ζημιών που κατεγράφησαν. Από την ίδια εκτίμηση προκύπτει ότι οι φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου προκάλεσαν αυτής της έντασης καταστροφές στο βόρειο κομμάτι του νησιού».

Η διαφορά

Η εν λόγω εκτίμηση σχετικά με την αδυναμία της περιοχής να «θωρακιστεί» από τις βροχές, μετά την τεράστια απώλειά της σε δασική έκταση, ενισχύεται και από το γεγονός ότι στη Ζαγορά η βροχή έφτασε τα 472 χιλιοστά σε μία μέρα, ενώ οι ζημιές δεν ήταν τόσο εκτεταμένες. «Πρόκειται για επίπεδα που στην Αθήνα καταγράφονται μέσα σ’ έναν χρόνο», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της Πέμπτης έως το απόγευμα τις Κυριακής ο αθροιστικός υετός που καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου σε 72 ώρες ξεπερνά τα 700 χιλιοστά, ύψος βροχής σχεδόν διπλάσιο από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας.

Η εικόνα

Στην ίδια εκτίμηση για τις συνέπειες από τις πυρκαγιές καταλήγει και ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς, μιλώντας στον «Ε.Τ.» για την εικόνα της περιοχής μετά τις βροχές. «Επρόκειτο για μια ήπιας και μέτριας έντασης βροχή, που μέχρι πέρσι η περιοχή θα τη θεωρούσε “δώρο”. Φέτος όμως προκάλεσε πλημμύρες και καταστροφές και μετέφερε προς τα χωριά έξι φορές μεγαλύτερη ποσότητα νερού απ’ ό,τι συνήθως», αναφέρει ο δήμαρχος.

Ερωτώμενος σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η μόνη λύση, όπως έχει αποτυπωθεί από τα κλιμάκια που κατά καιρούς βρίσκονται στο νησί με στόχο την αποκατάστασή του από τις τεράστιες καταστροφές που επέφερε η πυρκαγιά του Αυγούστου, είναι η δημιουργία φραγμάτων σε υψόμετρο ώστε να συγκρατήσουν το νερό. «Σε επίπεδο πρώτου και δεύτερου βαθμού, οι δήμοι και η περιφέρεια προχώρησαν τις προηγούμενες εβδομάδες σε καθαρισμό στις κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων, όμως αυτές οι ενέργειες δεν είναι αρκετές ώστε να συγκρατήσουν το νερό».

Επιτόπου η Πολιτική Προστασία

Για να συντονίσει το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται από χθες, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς. Σε περίπτωση που τις επόμενες ώρες κριθεί σκόπιμο, αναμένεται να κινητοποιηθούν περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις.

Εκτός από την Εύβοια, οι κατά τόπους υπηρεσίες της Πυροσβεστικής βρίσκονται από το Σάββατο σε «κόκκινο συναγερμό» σχεδόν σε όλη τη χώρα. Η «Αθηνά» έπληξε ιδιαίτερα τη Λάρισα, όπου δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν, ενώ στο Πήλιο οι πλημμύρες προκάλεσαν κατολισθήσεις σε δρόμους και σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ένα σπίτι έχει καταπλακωθεί από βράχο ο οποίος αποκολλήθηκε από το βουνό. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν «χτυπήσει» Μαγνησία, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Σποράδες, Ηπειρο και Ιόνιο. Μέχρι στιγμής οι ενέργειες αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Στην επιχειρήσεις συνδράμουν η 1η και η 7η ΕΜΑΚ με ομάδα Υποβρυχίων Διασώσεων και διασωστικές λέμβους, καθώς και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα που κινούνται στο οδικό δίκτυο της περιοχής που έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές.

EleftherosTypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

ΧΙΟΣ

Μέσα σε μία εβδομάδα 5.970 Τούρκοι επισκέφθηκαν τη Χίο λόγω Μπαϊραμιού, εκ των οποίων οι 1.051 έλαβαν «visa express» από το Τελωνείο. Απόλυτα ικανοποιημένοι...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στην Αθήνα έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο τετραήμερης επίσημης επίσκεψης, στο πλαίσιο της οποίας, αύριο, Τρίτη,...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 200 χρόνια από το μαρτύριο των τεσσάρων Νεομαρτύρων Αγγελή, Μανουήλ, Γεωργίου και...

Advertisement