Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ xiakoslaos.gr: Μητσοτάκης και Μηταράκης στο νέο κλειστό ΚΥΤ στην Σάμο – Όλα όσα έγιναν

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Το πρωί της Παρασκευής 1 Οκτωβρίου 2021, ο xiakoslaos.gr βρέθηκε στο νησί της Σάμου για την παράδοση του παλιού ΚΥΤ στο Βαθύ από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στους πολίτες, μία χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Την έναρξη της ομιλίας άνοιξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος τόνισε ότι σήμερα η Σάμος “ησυχάζει”, αφήνοντας πίσω της τις ντροπιαστικές σκηνές στο Βαθύ.

«Τα αποτελέσματα πλέον είναι εμφανή με ουσιαστική μείωση των ροών κατα 90%. Σήμερα έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις μας».

Όπως επεσήμανε ο κ. Μηταράκης στόχος της κυβέρνησης είναι η αποτελεσματική φύλαξη της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απόλυτο σεβασμό στις επιταγές του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών κανόνων εμπλοκής στη θάλασσα. Ένας, επιπλέον, στόχος είναι η ενίσχυση των επιστροφών και των απελάσεων για όσους δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, καθώς και η δημιουργία ενός νομοθετικού καθεστώτος, το οποίο θα εξορθολογίσει τις δαπάνες και τις παροχές προς αιτούντες άσυλο. Τελευταίος στόχος αυτής της στρατηγικής, όπως χαρακτηρίστηκα αναφέρθηκε στην ομιλία, είναι ο έλεγχος των ΜΚΟ και φυσικά η δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Σάμου, Γεώργιος Στάτζος, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη για την άμεση ανταπόκριση τους, καθώς και νέα αιτήματα προκειμένου το παλιό ΚΥΤ να διαμορφωθεί σε χώρο που θα εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία της Σάμου, καθώς και την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής για την εγκατάσταση νέων δραστηριοτήτων.

«Η σημερινή επίσκεψη είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί μας. Το νησί μας βρέθηκε από την αρχή στο πυρήνα της μεταναστευτικής κρίσης, προσφέροντας έμπρακτα αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Το κλείσιμο του ΚΥΤ αποτελεί ένα σταθμό καθοριστικό μεν, όμως όχι τον τελικό», συμπληρώνοντας ότι τελικός στόχος πρέπει να είναι το οριστικό κλείσιμο όλων των υποδομών που σχετίζονται με το μεταναστευτικό.

Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της σημερινής μέρας για το Δήμο Αναλοτικής Σάμου. Όπως δήλωσε, έφτασε η μέρα που έκαναν πράξη αυτό που δεσμεύτηκαν προεκλογικά, το οριστικό κλείσιμο της «δομής της ντροπής» και ταυτόχρονα εγκαινιάζουν την νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, εκτός του αστικού ιστού.

«Θυμάμαι την επίσκεψη μου σε αυτόν τον χώρο το 2019, αντικρίζοντας χιλιάδες ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες εντός μιας δομής που αποτελούσε ντροπή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σήμερα βλέπει κανείς τα απομεινάρια αυτής της αθλιότητας. Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα, καταργείται αυτή η δομή και παραδίδεται στην τοπική κοινότητα και αναμένουμε τον τρόπο και τις προτάσεις που θα την αξιοποιήσουμε», επισημαίνοντας ότι ως κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους ώστε να υλοποιήσουν και την δεύτερη φάση του σχεδίου.

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως η νέα σύγχρονη δομή είναι πλήρως ασφαλή, ελεγχόμενη κατα την είσοδο και την έξοδο και στόχος της είναι να φιλοξενεί προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θα φτάνουν στο νησί της Σάμου έως ότου κριθεί εάν τύχουν καθεστώτος προστασίας.

«Η δομή σήμερα φιλοξενεί 300 πρόσφυγες και μετανάστες, έχοντας μεγαλύτερη δυναμικότητα και δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που παραλάβαμε ως κυβέρνηση, όταν ο λαός μας εμπιστεύθηκε. Έχουμε συντρίψει τα κυκλώματα διακινητών και εκτιμούμε ότι η νέα δομή θα είναι αχρείαστη. Η κυβέρνηση  έχει κάνει πράξη την πολιτική της ηγεσία για ασφαλή και δίκαια φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας. Αξίζουν ξεχωριστά συγχαρητήρια στις γυναίκες και στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, κάνοντας πράξη αυτήν την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία ταυτόχρονα είναι και πολιτική επιλογή της Ευρώπης», καταλήγοντας ότι υποχρέωση τους είναι η διαφύλαξη των συνόρων σε στεριά και σε θάλασσα, χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτονται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, καθώς και ότι θα εξακολουθούν να εργάζονται προκειμένου να πείσουν τις ευρωπαϊκές χώρες, που θεωρούν ότι το πρόβλημα δεν τους αφορά, να αλλάξουν στάση και να συνεισφέρουν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια.


Εικόνες από το παλιό ΚΥΤ στο Βαθύ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικές εμπειρίες αλλά και σκέψεις που τον συνόδευσαν σε διάφορα στάδια της ζωής του μοιράστηκε σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement