Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Γιορτάζουν σήμερα οι Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Ο τίμιος Σταυρός και τα θαύματα

Γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού.

Ο Άγιος Ισίδωρος που καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου – από χιώτη πατέρα ειδωλολάτρη- ήταν ναύτης μιας μοίρας του στόλου των Ρωμαίων που αγκυροβόλησε εκείνο το χρόνο στο νησί της Χίου.

Εκεί καταγγέλθηκε στο ναύαρχο του στόλου Νουμέριο ότι ο ναύτης Ισίδωρος είναι Χριστιανός. Είχε μάλιστα επαφές με την υπάρχουσα στη Χίο χριστιανική κοινότητα.

Ο Νουμέριος τον κάλεσε να απαρνηθεί τη χριστιανική θρησκεία αλλά ο Ισίδωρος δεν ενέδωσε. Παρά τις προσπάθειες και του ίδιου του πατέρα του που κλήθηκε γι’ αυτό στη Χίο, ο Ισίδωρος παρέμεινε αμετακίνητος στη χριστιανική πίστη.

Μετά απ’ όλα αυτά ο πατέρας του εξοργισμένος, παρόρτυνε το Νουμέριο να τον βασανίσει ανελέητα. Πράγματι, μετά από πολλά βασανιστήρια αποκεφαλίστηκε στις 14 Μαΐου του 250 μ.Χ.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Κατά την παράδοση ο μαρτυρικός θάνατος του Ισιδώρου συνδέεται με το “δάκρυ” του μαστιχοφόρου σκίνου, τη Μαστίχα.

Το δέντρο-θάμνος ευδοκιμεί μόνο στη Νότια Χίο, στα Μαστιχοχώρια, και “κρατάει” στον τόπο τους πάνω από 5000 οικογένειες που διαμένουν σε 24 χωριά και ασχολούνται με την παραγωγή ενός πραγματικά βιολογικού προϊόντος, της μαστίχας.

Σήμερα η μαστίχα είναι βάση όχι μόνο για την παραγωγή της τσίκλας αλλά χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά άλλα προϊόντα στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική και κυρίως στην φαρμακευτική.

Και φέτος οι Χιώτες της Ρόδου τιμώντας ιδιαίτερα τη μνήμη του Αγίου Ισιδώρου γιορτάζουν- μαζί με τον συνεορτάζοντα Άγιο Θεράποντα- στο απέριττο ομώνυμο ναΐδριο που με πολλή αγάπη φροντίζει η οικογένεια του κτήτορα Νικολάου Σκουμιού στα Κοσκινού

Την ίδια ημέρα γιορτάζει και ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Ισιδώρου στο ομώνυμο χωριό της κεντρικής Ρόδου.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ’. Ὁ Μάρτυς σου Κύριε, ἐν τῇ ἀθλήσει αὐτοῦ, τὸ στέφος ἐκομίσατο τῆς ἀφθαρσίας, ἐκ σοῦ τοῦ Θεοῦ ἡμῶν· ἔχων γὰρ τὴν ἰσχύν σου, τοὺς τυράννους καθεῖλεν ἔθραυσε καὶ δαιμόνων τὰ ἀνίσχυρα θράση. Αὐτοῦ ταῖς ἱκεσίαις Χριστὲ ὁ Θεός, σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Τα θαύματα

Δεν έχουν τέλος οι μαρτυρίες χιλιάδων πιστών για τα θαύματα που έχουν ζήσει από τον θαυματουργό Τίμιο Σταυρό των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη Το πρωί της Δευτέρας (20/09), ο xiakoslaos.gr βρέθηκε στο Πρωτοδικείο της Χίου, για την εκδίκαση της υπόθεσης της Μονής των Αγίων...

ΧΙΟΣ

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Κάμπου, τηρώντας  τα  προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα κατά του Covid-19, καλεί σε συνάντηση την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00 στα Γραφεία...

ΧΙΟΣ

Κλιμάκιο Ευρωπαίων αξιωματούχων βρίσκεται από την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα Δευτέρα στη Χίο, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία των έργων και των...

ΧΙΟΣ

Το Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας «Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει» δημιουργήθηκε από την ανάγκη για κοινωνική συνέργεια υπέρ της ανάπτυξης και αναδόµησης της κοινωνίας σε...