Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ντένβερ Κωνσταντίνου

Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 έχει οριστεί να γίνει η ενθρόνιση του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτη Ντένβερ Κωνσταντίνου. Η τελετή θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Ντένβερ από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, συγχοροστατούντων και άλλων ιεραρχών της Αρχιεπισκοπής. Αμέσως μετά την ενθρόνιση θα ακολουθήσει γεύμα για το οποίο απαιτούνται εκ των προτέρων κρατήσεις.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου ο Μητροπολίτης Ντένβερ Κωνσταντίνος θα προστεί της πρώτης Θείας Λειτουργίας ως ο ποιμενάρχης, πλέον, της Μητρόπολης Ντένβερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου. Μέχρι τότε ήταν Βοηθός Επίσκοπος με τον ψιλό τίτλο Σασίμων και υπηρετούσε ως Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ντένβερ. Την εξέλιξη αυτή είχε εξαγγείλει ο «Ε.Κ.» στην έκδοσή του στις 3 Μαΐου 2024, αλλά και δέκα μέρες αργότερα με την κατάρτιση του τριπροσώπου από την Επαρχιακή Σύνοδο της Αμερικής τη Δευτέρα 13 Μαϊου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διαδικασία σύνθεσης του τριπροσώπου από την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής, ο τότε Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος, έλαβε οκτώ ψήφους, ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ατλάντας δύο και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Νίκας, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίας Τριάδος στο Σολτ Λέικ Σίτυ της Γιούτα, έλαβε δύο.

Υπέρ της υποψηφιότητας του Επισκόπου Κωνσταντίνου είχαν στείλει επιστολές το Μητροπολιτικό Συμβούλιο και ο Ιερατικός Σύνδεσμος της Μητρόπολης Ντένβερ.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος διαδέχεται τον Μητροπολίτη Ησαΐα, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω ηλικίας και η Σύνοδος του Φαναρίου του έδωσε τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλάμψασας Μητροπόλεως Λύστρων. Επισημαίνεται ότι ο Μητροπολίτης Ησαϊας είχε εγκαταλείψει προ πολλού τη Μητρόπολη και διέμενε στο Μοναστήρι των Αρχαγγέλων στην πόλη Kendalia (Κεντάλια) στο Τέξας, ενώ ο Κωνσταντίνος ως πρωτοσύγκελος είχε ουσιαστικά την ολοκληρωτική ευθύνη της Μητρόπολης.

Ο νέος Μητροπολίτης Ντένβερ Κωνσταντίνος (Μώραλης) γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη Μέριλαντ το 1966, εκ γονέων Παναγιώτη (γεννηθέντος στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία) και Σάρας γεννηθείσας στην πόλη Μόμπιλ της Αλαμπάμα της οποίας η οικογένεια καταγόταν από την Πάτμο και την Αίγυπτο. Από την ηλικία των εννέα ετών άρχισε να υπηρετεί ως ιεροπαίδι μέσα στο Ιερό Βήμα υπό τον αείμνηστο π. Κωνσταντίνο Μονιό. Το 1988 εισήλθε στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Το 1996 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Σίλα, ενώ το έτος 2002 ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος του απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη και τον διόρισε ιερατικό προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού στη Βαλτιμόρη. Επίσκοπος Σασίμων εκλέχτηκε στις 22 Ιουλίου 2022 και Μητροπολίτης Ντένβερ στις 17 Μαΐου 2024.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας/ Θεόδωρος Καλμούκος 

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία του «Full Moon Sleepover», φέτος το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ξενυχτάει την Κυριακή 21 Ιουλίου, στην Πανσέληνο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τώρα, η ετοιμοπαράδοτη στην ελληνική αγορά έκδοση XLT του δημοφιλούς Ranger που διατίθεται σε δύο τύπους αμαξώματος, με μιάμιση και δύο καμπίνες –Rap Cab...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μετά από διάλειμμα ενός χρόνου, οι Μάνος και Κώστας Στεφανής θα επιστρέψουν στο Ράλλυ Ακρόπολις εκπροσωπώντας την “Traction Rally Team”, αυτή τη φορά με...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Porsche παρουσιάζει τις νέες εκδόσεις του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού SUV. Ενώ η Macan με κίνηση στους πίσω τροχούς επικεντρώνεται κυρίως στην υψηλή αποδοτικότητα...

Advertisement