Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μητροπολίτης Ίμβρου: Ντροπή για την Εκκλησία η “αυτοκεφαλία” στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος από τον Πατριάρχη Πορφύριο – “Είναι ψεύτικος Τόμος”

Μία ειλικρινή και έντιμη συζήτηση με Σκοπιανό δημοσιογράφο έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος αναφορικά με όλες τις εξελίξεις που αφορούν την εκκλησιαστική κατάσταση στη γειτονική χώρα μετά την ιστορική απόφαση της Μητρός Εκκλησίας να αποκαταστήσει την ευχαριστιακή σχέση με αυτή την Τοπική Εκκλησία και να την αναγνωρίσει με το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για ανάμειξη της Ρωσικής Εκκλησίας στην υπόθεση και χαρακτήρισε ως ντροπή και μεγάλο παράπτωμα από την πλευρά της Εκκλησίας της Σερβίας να ομιλεί ότι έχει χορηγήσει Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. “Δεν υφίσταται, είναι ψεύτικος Τόμος, δεν τον έχει αναγνωρίσει κανείς εκτός από την Ρωσία που για συγκεκριμένους λόγους το έχει κάνει”, τόνισε. 

Μπορεί στα Σκόπια να αναμένουν την χορήγηση Αυτοκεφάλου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το μόνο αρμόδιο να τη χορηγήσει, ωστόσο, οι εξελίξεις και η στάση κυρίως των λεγόμενων σλαβικών Εκκλησιών και ιδιαιτέρως της Εκκλησίας της Σερβίας, έχουν περιπλέξει τις εξελίξεις όσο αφορά την πορεία προς το Αυτοκέφαλο. Ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος ο οποίος πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στη γείτονα χώρα μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό 360stepeni δίνοντας απαντήσεις σχετικά με τα όσα συμβαίνουν και την εμπλοκή της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου

“Από την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο έχουμε πλέον καθορισμένα ότι Πρωτόθρονο Πατριαρχείο είναι η Ρώμη, η Πρεσβυτέρα Ρώμη, και επειδή γίνεται μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας η Νέα Ρώμη ή Κωνσταντινούπολη έχει ακριβώς όλα μα όλα τα προνόμια και τις διακρίσεις που έχει ο Πατριάρχης της Ρώμης. Σε εκείνον, λοιπόν, η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος με τους Κανόνες δίνει το προνόμιο, δίνει τη δυνατότητα, δίνει την “εξουσία” να εφαρμόσει μερικά πράγματα”, είπε στην αρχή της τοποθέτησής του σχετικά με τα δίκαια τα οποία έχει ο Θρόνος της Κωνσταντινούπολης από τους Ιερούς Κανόνες.

Μιλώντας για το θέμα του πρώτου στην τάξη ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος τόνισε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα που ίσως να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο να παρουσιάζεται διαφορετικά από τα ισχύοντα από τους Κανόνες γιατί συμφέρει κάποιους να παρουσιάζεται έτσι. “Το έχουμε τοποθετήσει στα πλαίσια του ιστορικού προνόμιου, ότι είναι ιστορικό προνόμιο ο Κωνσταντινουπόλεως να είναι πρώτος. Η ανάγκη του πρώτου είναι ουσιαστική, είναι καθαρά πνευματική, δογματική, λειτουργική, και ασφαλώς έχει και τις επόμενες προεκτάσεις, ο πρώτος εκτός από το να προϊσταται, να συγκαλεί Πανορθοδόξους, να συγκαλεί Μείζονες και Υπερτελείς Συνόδους, να συγκαλεί Σύνοδο Προκαθημένων, έχει το δικαίωμα του λεγόμενου έκκλητου, να εκδικάζει περιπτώσεις σε διάφορες Εκκλησίες οι οποίες φτάνουν σε αδιέξοδο”, ανέφερε και εξήγησε την διαδικασία που ακολουθείται από τον Πατριάρχη και τη Σύνοδο για την εξέταση του εκκλήτου την οποία υποβάλει μία Εκκλησία προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

“Άλλωστε αυτό έγινε και εδώ (σ.σ. στην περίπτωση της Εκκλησίας των Σκοπίων). Οι Ιεράρχες της χώρας αυτής, όταν είχαν φτάσει σε αδιέξοδο, όταν η Σερβία δεν τους αναγνώριζε, όταν τους αφόριζε, όταν τους φυλάκιζε, όταν, όταν, όταν, τι έκαμαν; Ξέροντας πολύ καλά ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το δικαίωμα, έκαναν έκκλητο στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον παρεκάλεσαν και του είπαν βοηθήστε μας και δώστε μας την λύση μέσα από την κανονικότητα και τη δικαιοσύνη που απορρέει από την Εκκλησία”, σημείωσε για την περίπτωση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και ξεκαθάρισε ότι όπως όλα τα άλλα το δικαίωμα για την Αυτοκεφαλία το έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

“Όλες οι Εκκλησίες μέχρι σήμερα που δημιουργήθηκαν μετά από τα παλαιά ιστορικά Πατριαρχεία, τα πέντε Πατριαρχεία Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Ιεροσόλυμα, όλα τα υπόλοιπα πήραν Αυτοκεφαλία και Πατριαρχική αξία από την Κωνσταντινούπολη”, είπε.

“Ντροπή αυτό που έκανε ο Πατριάρχης Σερβίας”

Ερωτόμενος για το γεγονός ότι η Εκκλησία της Σερβίας παρουσιάζεται ότι αυτή έχει παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδα, απάντησε: “Είναι πρόκληση, είναι ντροπή για την Εκκλησία, ενώ όλα τα παλαιά Πατριαρχεία και οι παλαιές Αυτοκέφαλες και οι Νεότερες, δεν έκαναν ποτέ τέτοιο πράγμα, ήρθε τώρα ένα από τα νέα Πατριαρχεία και ίσως ο νεότερος στην τάξη Πατριάρχης, ο Πορφύριος Σερβίας, και έκανε αυτό το μεγάλο παράπτωμα να δώσει αυτοκεφαλία. Που; Σε μία Εκκλησία την οποία δυστυχώς για πάνω από πενήντα- εξήντα χρόνια, την είχαν στην απομόνωση, την βασάνιζαν, την κατηγορούσαν, την συκοφαντούσαν, μιλούσαν με τα χειρότερα λόγια, ίδρυσαν άλλη Εκκλησία μέσα σε αυτή την Εκκλησία για να μπορέσουν να ελέγξουν τις καταστάσεις και όταν είδαν ότι τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν μία άλλη ροπή με την στάση της Ρωσικής Εκκλησίας δυστυχώς προσχώρησαν οι Σέρβοι στην Ρωσική Εκκλησία, έγιναν όργανο της Ρωσικής Εκκλησίας και με υπόδειξη της Ρωσικής Εκκλησίας έκαναν αυτό το μεγάλο παράπτωμα να δώσουν αυτό το ψεύτικο χαρτί. Δεν υφίσταται, είναι ψεύτικος Τόμος, δεν τον έχει αναγνωρίσει κανείς εκτός από την Ρωσία που για συγκεκριμένους λόγους το έχει κάνει”, είπε.

Ο Μητροπολίτης Ίμβρου μίλησε επίσης και για Ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει το παιχνίδι το οποίο τους παίζουν οι Ρώσοι με τους Σέρβους. “Είναι πολύ μεγάλη η ιστορία για το τι ακριβώς έγινε όλη αυτή την περίοδο για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, αλλά όπως σας είπα πρέπει με ειλικρίνεια και εντιμότητα να μιλήσουμε στον κόσμο και να μάθει ο κόσμος την αλήθεια”, είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στα εμπόδια που έθεταν οι Σέρβοι όλα τα προηγούμενα χρόνια κάθε φορά που το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσπάθησε να βρει λύσεις.

“Όταν έγινε η συμφωνία των Πρεσπών και τελείωσε το θέμα με το όνομα, ο Πατριάρχης πλέον, κατόπιν συνεννοήσεως με την εδώ Κυβέρνηση, με την Κυβέρνηση της Ελλάδος, παρακαλούσε κυριολεκτικά τους Σέρβους να έρθουν να καθίσουμε σε ένα τραπέζι για να δώσουμε λύση”.

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement