Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά και Δοξολογία για το 1821 στη Βιέννη

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Βιέννης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας της Β΄ Κυριακής των Νηστειών, 31 Μαρτίου 2024, ημέρα που η αγία μας Εκκλησία τίμησε τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Γρηγορίου του Παλαμά.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία επί τη ευκαιρία της Επετείου της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 παρουσία των Πρέσβεων Ελλάδος και Κύπρου, του διπλωματικού σώματος και πλήθους κόσμου της ελληνικής παροικίας εν Βιέννη.

Στο τέλος της Ακολουθίας και πριν την μετάβαση στο Μνημείο του Ρήγα Φεραίου για το Τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων ο Σεβασμιώτατος προεχείρησε τον Διάκονο Έρασμο εις αρχιδιάκονον.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του εστίασε στο γεγονός, ότι ο Κύριος συγχώρεσε τις αμαρτίες του παραλυτικού της Καπερναούμ και στη συνέχεια τον θεράπευσε, κάτι το οποίο για μία ακόμη φορά σκανδαλίζει τους Φαρισαίους που ήταν μάρτυρες του περιστατικού. «Ο Θεός συγχωρώντας τις αμαρτίες θεραπεύει πρώτα την ψυχή και στη συνέχεια επεται η θεραπεία του σώματος».

Αναφερόμενος στη διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά εξήγησε τη συμβολική σημασία της παραλύσεως, που είναι αποτέλεσμα των παθών, που εμποδίζουν τον άνθρωπο.

«Αυτομεμψία, Εξομολόγηση, Διάθεση για αλλαγή και Προσευχή είναι οι τέσσερις φορείς, που θα μπορούσαν να φέρουν την ψυχή μπροστά στον Χριστό», ανέφερε και κάλεσε πατρικά το εκκλησίασμα να ακολουθήσει αυτή την οδό, ώστε να απαλλαγεί από τα πάθη στη διάρκεια της νηστείας ακολουθώντας το πρόγραμμα της Εκκλησίας.

Μετέχοντας στη ζωή της Εκκλησίας αποβλέπουμε να γίνουμε κοινωνοί των θείων Ενεργειών, που σύμφωνα με τη διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου, καθιστούν δυνατή τη σωτηρία και τη θέωση του ανθρώπου κατά Χάριν και ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους πιστούς να ακολουθήσουν όλοι αυτή την ορθόδοξη πορεία διερχόμενοι από τον καθαρισμό και αγιασμό τον προς τη θέωση.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλλη δέηση επ’ ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επαναστάσεως στην οποία παρέστησαν οι Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου και μέλη του διπλωματικού σώματος.

Ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αυστρία κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος απεύθυνε χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων κάλεσε τους Έλληνες να συναισθανθούν τη σημασία της ενότητας του οικουμενικού ελληνισμού και να γίνουν κοινωνοί των ιδεωδών που γεννήθηκαν κάτω από το ελληνικό φως, σεβόμενοι τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος προεχείρησε τον Διάκονο Έρασμο εις Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως και του ευχήθηκε καλή διακονία στην υπηρεσία της τοπικής μας Εκκλησίας.

Μετά τη διανομή του αντίδωρου μετέβησαν κλήρος και λαός στην Αναθηματική πλάκα που φέρεται δεξιά της εισόδου του Ιερού Ναού Αγιου Γεωργίου, όπου αναπέμπφθηκε τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων και των ηρώων του Απελευθερωτικού Αγώνα.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τους Πρέσβεις, τους εκπροσώπους των Εκκλησιαστικών Κοινοτήτων και των ομογενειακών συλλόγων.

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

Advertisement