Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τιμήθηκε ο Άγιος Αγγελής ο Αργείος ο ιατρός στη Χίο

ΕΤΙΜΗΘΗ Ο ΑΓ.ΑΓΓΕΛΗΣ Ο ΑΡΓΕΙΟΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΧΙΟΝ.

Εορτάσθη, μεγαλοπρεπώς, και εφετος ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινούσσων, κ.Μάρκου, εις τον Ιερόν Ναόν  Αγίου Μάρκου Βροντάδου, η εορτή του Αγίου Νεομάρτυρος Αγγελή του Αργείου του ιατρού.
Ως γνωστόν ο Άγιος Αγγελής, κατά την περίοδον των τελευταίων του χρόνων, διήρχετο από τας οδούς της Ενορίας του Αγίου Μάρκου, προκειμένου να επισκεφθη  τον τάφον του Αγίου Μακαρίου Νοταρά και να προσευχηθή.
Μετά τον αποκεφαλισμόν του, ( 3 Δεκεμβρίου του 1813)  τεμάχιον υφάσματος, εμποτισμένον με το αίμα του αγίου, εφυλάχθη  εντός σταυροσχήμου  αργυράς θήκης, η οποία συν τω χρόνω παρεδόθη εις τον Πρωτοπρεβύτερον παπα-Μάρκον Αγ. Βασιλάκην, παππού του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Μάρκου, ο οποίος με την σειράν του και εδώρισε αυτό εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Μάρκου. Σήμερον το τεμάχιον, του αγιασμένου υφάσματος, εκτίθεται προς προσκύνησιν, εντός του Ναού, έμπροσθεν της εικόνος του Αγίου Αγγελή.
Κατά το κήρυγμα του Εσπερινου  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ. Μάρκος συνέδεσε τον Άγιον Αγγελήν με την θάλασσαν και τους ναυτικούς, καθώς το ιερόν λείψανόν του Αγίου, μετά τον αποκεφαλισμόν του, και παρά τας παρακλήσεις των τότε πιστών, ερρίφθη εις την θάλασσαν και από τότε προστατεύει κάθε ναυτικόν, ενώ κατα την Θείαν Λειτουργίαν αναφερόμενος εις την ιατρικήν ιδιότητα του Αγίου, ο Σεβαμιώτατος επληροφορησεν  δια την οικονομικήν χορηγιαν της Ιεράς Μητροπόλεως  Χίου, Ψαρών και Οινουσσών προς το Γενικόν Νοσοκομείον Χίου «Σκυλίτσειον», προκειμένου να ολοκληρωθή και να λειτουργήσει  το Τμήμα Ημερησίας Νοσηλείας Χημειοθεραπειών, το οποίο φέρει το όνομα «Άγιος Αγγελής ο Ιατρός» και υπεσχέθην νέαν χορηγίαν δια το Παιδιατρικόν τμήμα και το Δ.ΙΕΚ Νοσηλευτών του Νοσοκομείου.

Εις τας Ιεράς Ακολουθίσς  παρεύθησαν ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής κ. Παναγιώτης Μηταρακης, ο Διοικητής Τροχαίας Χίου κ. Παντελής Καλανδροπουλος,  η Διοικητής  του Γενικού Νοσοκομείου Χίου κ. Ελενη Κανταράκη Ελένη, η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Σχολής του Νοσοκομείου Χίου κ. Χαμετη και σπουδασταί της Σχολής.
Επίσης την Θείαν Λειτουργίαν παρηκολούθησαν οι Μαθηταί  και οι Εκπαιδευτικοί του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάρκου  Βροντάδου, τους οποίους προέτρεψεν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης να ζωγραφίσουν και να γράψουν κείμενα και ποιήματα, εμπνευσμένοι από το βίον του Αγίου Νεομάρτυρος Αγγελή. τα οποία και θα βραβευθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Χίου Σταύρου Γ. Μιχαηλίδη πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου διαδικτυακή συνάντηση εμπειρογνωμόνων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επικεφαλής τον Πρύτανη Καθηγητή...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας που διανύουμε η γκάμα της νεοσύστατης Afeela θα εμπλουτιστεί με τρία ηλεκτρικά μοντέλα: το πρώτο είναι το Sedan που...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συναντήθηκε σήμερα 22.02.2024 με τον  Γενικό  Επιθεωρητή Πυροσβεστικής Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγο Παναγιώτη Νιάφα, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι το ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους όσο περνάει ο καιρός. Βλέπουμε ήδη και την τάση στην υπόλοιπη...

Advertisement