Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Οι άνθρωποί μας, οι ιστορίες τους – Η ανάγκη να καταγράφεται η ιστορία

Οι άνθρωποι πάντα γράφουν ιστορία και η ανάγκη να καταγράφεται αυτή η ιστορία παραμένει πάντα επίκαιρη. H 27η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, σε αναγνώριση του σπουδαίου ρόλου που διαδραματίζει το οπτικοακουστικό υλικό ως πηγή πληροφοριών για την ιστορία και τον πολιτισμό του ανθρώπινου γένους.

Από απλές φωτογραφίες, ηχητικές καταγραφές και μαγνητοσκοπήσεις μέχρι σύνθετες παραγωγές ταινιών και ντοκιμαντέρ, εντάσσονται όλα στη λεγόμενη Οπτικοακουστική Κληρονομιά, η οποία, χάρη στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο θησαυρό για τις επόμενες γενεές.

  • Σύνταξη www.ope.gr

Το γεγονός αυτό έχει ανασκουμπώσει πολλούς οργανισμούς και εκκλησίες ανά τον κόσμο, οι οποίες προσπαθούν μέσα στο έργο που προσφέρουν να συμπεριλάβουν και την καταγραφή ζωντανής μαρτυρίας για τα ήθη, τα έθιμα και όλων των ειδών τις παρακαταθήκες που έχουν αφήσει οι προηγούμενες γενιές.

Εκτός από την ιστορική αξία που έχει αυτή η προσπάθεια, σίγουρα αποτελεί και μια πράξη αναβίωσης των όσων έζησε κυρίως η Ομογένεια που βρίσκεται στα διάφορα σημεία του χάρτη αλλά και αποτελεί και ανακούφιση για όσους θέλουν να αφήσουν πίσω αυτή την κληρονομιά με μαρτυρίες, φωτογραφικό υλικό για τις επόμενες γενιές.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, μπορούμε να πούμε ότι ήταν από τις πρώτες εκκλησίες που πρόσφατα ανακοίνωσε την ευόδωση της πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου για τη διάσωση οπτικοακουστικών τεκμηρίων ως πηγών ζωντανής μνήμης της Ελληνικής Ομογένειας στην πέμπτη ήπειρο.

Με την καθοδήγησή του δημιουργήθηκε ένα ψηφιακό «ζωντανό» μουσείο, στο οποίο αποθησαυρίζονται προσωπικές ιστορίες, καταγεγραμμένες με οπτικοακουστικά μέσα, καθώς και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.

Το σχετικό project φέρει τον τίτλο «Our people, their stories (Οι άνθρωποί μας, οι ιστορίες τους)» και αποσκοπεί στη συστηματική και μεθοδική καταγραφή και αποθησαύριση των προσωπικών ιστοριών των ανθρώπων της Ελληνικής Ομογένειας, πρώτης και δευτέρας γενεάς μεταναστών στην Αυστραλία.

Με αυτόν τον τρόπο οι πρωταγωνιστές ή ακόμη και όσοι συμμετείχαν σε διάφορα γεγονότα διηγούνται ή φωτίζουν σημαντικές πτυχές της συλλογικής ιστορίας του Ελληνισμού στην πέμπτη Ήπειρο. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν, δημοσιογράφοι, ιστορικοί, καθηγητές και η νέα γενιά η οποία παίρνει μέρος στην εκτέλεση του έργου.

Ο αγώνας μάλιστα που έδωσαν για να εγκατασταθούν, να δημιουργήσουν οικογένεια, να προκόψουν σε μια άγνωστη χώρα, κρατώντας όμως στέρεους τους δεσμούς τους με τη μητέρα- πατρίδα είναι και το βασικό περιεχόμενο της προσπάθειας αυτής, την οποία αγκάλιασε πρόσφατα και το υπουργείο πολιτισμού υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας, με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, με αντικείμενο την καταγραφή της προφορικής ιστορίας των Ελλήνων της πέμπτης Ηπείρου.

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Η Διοίκηση του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Χίου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Ιωακείμ Γλαράκη, άξιου συναδέλφου, συναγωνιστή καθώς και ιδρυτικού...

ΧΙΟΣ

Επί σκηνής του Ομηρείου το μήνυμα της συμπερίληψης και της αποδοχής για την  3ης Δεκέμβρη, Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για τα δικαιώματα των Α.μεΑ. ...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των τελευταίων μηνών, δείχνουν να έχουν περιοριστεί και σε πολλές περιπτώσεις, να έχουν σχεδόν εξαλειφθεί. Η πορεία της αγοράς στο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Σε συνέχεια των υψηλών εμπορικών επιδόσεων που κατέγραψε τόσο το 2021 όσο και το 2022, το πλήρες από κάθε άποψη SUV, Ford Kuga PHEV...

Advertisement