Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αποστολή ope.gr: Ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μονή Αγάθωνος – Προσκύνησε το σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνα (ΦΩΤΟ)

Ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου – Οσίου Αγάθωνος στην αγιοτόκο Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ιεράς Μονής, που ο Προκαθήμενος της Πρωτόθρονης Εκκλησίας την επισκέπτεται.

  • Ιερά Μονή Αγάθωνος, ρεπορτάζ: Νικόλαος Ζαΐμης
  • Φωτογραφίες: Απόστολος Ζαπαντιώτης

Η συνοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη αποτελείται από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σηλυβρίας κ. Μάξιμο και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο.

Στην υποδοχή παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Κατάνγκας (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) κ. Μελέτιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Κύριλλο, Καρπενησιού κ. Γεώργιος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος. Επίσης παρέστησε και ο Επίσκοπος Ολβίας κ. Επιφάνιος.

Πριν την άφιξη του Παναγιωτάτου, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών απευθυνόμενος προς το πλήθος ανέφερε: «Ο Όσιος Βησσαρίων ήθελε να σταματήσουν τα σύννεφα της βροχής έτσι ώστε ο Οικουμενικός Πατριάρχης να δει τον φθιωτικό ήλιο». Ευχαριστώντας τους πιστούς για την υπομονή τους, τους προέτρεψε να υποδεχθούν τον Πατριάρχη του Γένους Ρουμελιώτικα.

Ο Παναγιώτατος μετέβη στην Ιερά Μονή κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών. Στην Ιερά Μονή Αγάθωνος βρίσκονται Αρχιερείς, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, μοναστικές αδελφότητες, οι τοπικοί άρχοντες, καθώς και πλήθος πιστών που προσήλθε στην Μονή Αγάθωνος για να λάβει την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποιεί ευλαβικό προσκύνημα στο μοναστήρι για να ασπασθεί την χαριτόβρυτη λάρνακα του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Βησσαρίωνος του Αγαθω­νίτου και να ευλογήσει όλους.

Η βροχή που έπεσε στην περιοχή μία ώρα πριν την άφιξη του Παναγιωτάτου δεν στάθηκε εμπόδιο για εκατοντάδες πιστούς που έφθασαν στον τόπο όπου η χάρις του Θεού ανέδειξε ακόμη έναν Άγιο στη χωρία των Φθιωτών Αγίων, τον Όσιο Βησσαρίωνα.

Να σημειωθεί ότι αρκετοί εκ των παρευρισκομένων είχαν γνωρίσει τον Όσιο και εξέφρασαν τη συγκίνησή τους στο ope.gr για την σημερινή ημέρα.

Τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές κατά την άφιξη. Εν συνεχεία, έγινε η υποδοχή από τον Μητροπολίτη κ. Συμεών, τον Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη π. Γερμανό, τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανό, και σύμφωνα με την μοναστηριακή τάξη κατευθύνθηκαν στο Καθολικό της Μονής όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας και την λάρνακα με το ιερό σκήνωμα του Οσίου.

Μετά το προσκύνημα ακολούθησε στην εσωτερική αυλή της Μονής, Δοξολογία επί τη άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Τους ύμνους απέδωσε η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος “Γερμανός ο Μελωδός”, υπό τη διεύθυνση του Διευθυντή της Σχολής Δρ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Ακολούθησε η προσφώνηση από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών ο οποίος αναφέρθηκε στο ήθος του μοναχού, στον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη, καθώς και στην μεγάλη ημέρα της επίσκεψης του Παναγιωτάτου. «Κλίνουνε ευλαβικά ενώπιον γόνυ ευλαβείας ενώπιον σας», είπε μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε ότι «από τα υψώματα της Οίτης διατρανώνουνε την υπακοή μας στην Παναγιώτητά σας».

Στη συνέχεια. ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών προσέφερε ένα εγκόλπιο του Οσίου Βησσαρίωνα, της Παναγίας και του Χριστού σε ανάμνηση της επίσκεψής του.

Ο Καθηγούμενος και η αδελφότητα της Μονής προσέφερε ως δώρο μία εικόνα του Οσίου Βησσαρίωνα. Ενθύμια προσέφεραν ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός και ο Δήμαρχος Λαμιέων.

Ακολούθησε η αντιφώνηση του Παναγιωτάτου ο οποίος ευχαρίστησε άπαντες για την υποδοχή που του επεφύλαξαν. «Ο Πατριάρχης σας έρχεται ως ταπεινός προσκυνητής για τον Άγιο μας», υπογράμμισε ο Πατριάρχης του Γένους, και αναφέρθηκε στα έργα αγάπης του Οσίου Βησσαρίωνα «ο οποίος εσύναξε κάθε αρετή».

Συγκινητική ήταν η αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. «Ενθυμούμεθα πάντα τα παιδιά στο Φανάριο. Ιδιαίτερα τα ενθυμούμεθα και σήμερα. Εκφράζουμε την θλίψη και τον πόνο μας», είπε, μεταξύ άλλων, με δάκρυα στα μάτια.

Ακολουθήσε το πολυχρόνιο του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας. Εν συνεχεία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στο συνοδικό της Μονής όπου είχε σύντομη συνομιλία με τους αρχιερείς που παραβρέθηκαν στην Ιερά Μονή Αγάθωνος.

  

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

Advertisement