Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Αυστραλίας Μακάριος για το δράμα του προσφυγικού – Κάλεσμα να διατρανώνουμε την πίστη μας ενώπιον των ισχυρών της γης

Στα αμείλικτα στοιχεία που παρουσιάζουν οι αρμόδιοι διεθνείς Οργανισμοί για το προσφυγικό, αλλά και το ενδιαφέρον από την πλευρά του ποιμνίου για το συνεχιζόμενο αυτό δράμα αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Λίγες μέρες μετά το τραγικό συμβάν με τη βύθιση αλιευτικού πλοίου που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες ανοιχτά της Πύλου, το οποίο είχε ως συνέπεια 81 άνθρωποι μέχρι στιγμής να χάσουν τη ζωή τους, ο Ιεράρχης της πέμπτης ηπείρου έστειλε μήνυμα με αφορμή την 20η Ιουνίου η οποία τιμάται ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας αναφέρθηκε τα αίτια που έχουν οδηγήσει τους λαούς στην προσφυγιά. “Πόλεμοι, εμφύλιες συγκρούσεις, διώξεις, κοινωνική ανισότητα, οικονομική κρίση και, η πίστη στον Χριστό, έχουν εξαναγκάσει δεκάδες εκατομμύρια συνανθρώπους μας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους”, σημειώνει.

“Το προσφυγικό εξακολουθεί διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο”

Παρά την πρόοδο την οποία επικαλείται η ανθρωπότητα με τα τεχνολογικά της επιτεύγματα, το ζήτημα του προσφυγικού ωστόσο διογκώνεται χρόνο με το χρόνο. Τα στοιχεία των Διεθνών Οργανισμών, όπως τα τα παρουσίασε σε χθεσινό του δημοσίευμα το ope.gr, αυτό αποδεικνύουν.

“Δυστυχώς, παρόλο που συχνά διαπιστώνουμε αυτάρεσκα ότι ως ανθρωπότητα έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο σε σύγκριση με παρελθούσες εποχές, με αιχμή τα όντως σημαντικά επιστημονικά και βιοτεχνολογικά επιτεύγματα, εντούτοις το φαινόμενο της προσφυγιάς όχι μόνο δε βαίνει προς συρρίκνωση, αλλά εξακολουθεί να διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο. Τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι αρμόδιοι διεθνείς Οργανισμοί είναι αμείλικτα και μας επιβάλλουν να συλλογισθούμε περί της συντελεσθείσας καταστροφής”, συνεχίζει στο μήνυμά του  Σεβασμιώτατος.

Ο πυρήνας της Ορθοδόξου πίστεως και οι ισχυροί της γης

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας καλεί μέσα από το μήνυμά του να διατρανώσουμε ενώπιον των ισχυρών της γης την ιερότητα του προσώπου και τις διδαχές του Ευαγγελίου, ενώ παράλληλα ζητεί να συμμεριζόμαστε τον πόνο όσων δοκιμάζονται.

“Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί πιστεύουμε στην ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου. Του κάθε προσώπου, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις. Και την πίστη μας αυτή, η οποία εδράζεται στις διδαχές του ιερού Ευαγγελίου, έχουμε χρέος να την υπερασπιζόμαστε σε κάθε περίσταση, με κάθε πρόσφορο μέσο. Να την διατρανώνουμε ενώπιον των ισχυρών της γης, οι οποίοι λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, αλλά και να συμμεριζόμαστε τον πόνο και να συντρέχουμε κατά τις δυνάμεις μας τους αδελφούς μας που δοκιμάζονται, έχοντας εκτοπιστεί χωρίς τη θέλησή τους. Ειδάλλως, αργά μα σταθερά αποδεχόμαστε τον δικό μας «εκτοπισμό» από τον πυρήνα των αρχών της Ορθοδόξου πίστεώς μας, στον οποίο ευρίσκονται η αγάπη, η αδελφοσύνη και η δικαιοσύνη”, υπογραμμίζει.

Κανείς αδιάφορος μπροστά στο δράμα του προσφυγικού

Στο τέλος του μηνύματός του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος καλεί το πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας να μην διστάζει να υψώνει την φωνή του απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, ενώ είναι πεπεισμένος ότι μπροστά σε αυτό το δράμα κανείς δεν μένει αδιάφορος.

“Το φιλόχριστο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, έχοντας ακλόνητη πίστη στον Θεό της Αγάπης και σεβασμό στους προγόνους μας που στο πρόσφατο παρελθόν βίωσαν τη φρίκη του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, είμαι πεπεισμένος ότι δεν αδιαφορεί ενώπιον του συνεχιζόμενου δράματος των προσφύγων και δε συμβιβάζεται με την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Παρακαλώ όλους να μη διστάζουν να υψώνουν τις φωνές τους για να υπερασπιστούν το δίκαιο και το ανθρώπινο, όσο μακριά κι αν φαντάζουν η Συρία, η Ουκρανία, η Ερυθραία, η Μεσόγειος Θάλασσα και οι λοιπές εστίες ανά την υφήλιο που «γεννούν» πρόσφυγες και «οδηγούν» σε ανείπωτες τραγωδίες”.

Διαβάστε επίσης: 

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για το πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement