Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Επίσκοπος Σινώπης στις απομακρυσμένες πόλεις Broken Hill και Renmark

Το 2022, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός επισκέφθηκε την απομακρυσμένη πόλη Broken Hill (δυτική Νέα Νότια Ουαλία, όρια με Νότια Αυστραλία), γνωστή για τα ορυχεία της, με μία μικρή ομάδα για να τελέσει τη Θεία Λειτουργία.

Αυτό το πρωτοποριακό ταξίδι είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να συμπέσει με την εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (21η Μαΐου), για να επισκεφτεί όπως ήταν φυσικό με αυτή την ευκαιρία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος την αγροτική πόλη του Renmark για την εορτή της. Συνδυάζοντας τα ταξίδια, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κατάφερε να μειώσει σημαντικά το συνολικό χρόνο ταξιδιού σε σύγκριση με τον χρόνο που απαιτείται για την επίσκεψη των δύο πόλεων ξεχωριστά. Με την ευλογία της Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, ο Θεοφιλέστατος κ. Σιλουανός αποφάσισε να επαναλάβει το ταξίδι φέτος.

Επειδή η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης συνέπεσε να είναι Κυριακή φέτος, η σειρά της επίσκεψης αντιστράφηκε ώστε η Λειτουργία στο Broken Hill να μπορεί να τελεστεί το Σάββατο για να είναι πιο προσβάσιμη για τους πιστούς. Το γεγονός ότι δεν ήταν Κυριακή σήμαινε επίσης ότι η τοπική Ρωμαιοκαθολική ενορία των Αγίων Πέτρου και Παύλου ήταν διαθέσιμη και ο ιερέας της ενορίας (με την ευλογία του ίδιου του επισκόπου του) την παραχώρησε ευγενικά στην Ορθόδοξη κοινότητα για λατρεία. Αυτό σίγουρα δημιούργησε μια πολύ πιο άνετη εμπειρία λατρείας για τους επισκέπτες και τους ντόπιους – και όλοι ένιωσαν σαν στο σπίτι τους από το γεγονός ότι είχαν μία μεγάλη Ορθόδοξη εικόνα της Θεοτόκου στο ναό.

Η ομάδα αναχώρησε από την Αδελαΐδα γύρω στις 12:45 μ.μ. για να φτάσει στο Broken Hill για το Απόδειπνο της εορτής του Αγίου Μάρτυρος Θαλαλαίου στις 7:00 μ.μ. Ο Εσπερινός τελέστηκε από τον Θεοφιλέστατο με τη βοήθεια του Διακόνου Ιωάννη Σαριδάκη και με τον π. Ιερεμία Krieg να ηγείται της μικρής, άπειρης αλλά αφοσιωμένης χορωδίας. Το καθιερωμένο δείπνο προσφέρθηκε μετά την λειτουργία στην αίθουσα της Ρωμαιοκαθολικής ενορίας του Sacred Heart. Μια μικρή ομάδα από ενθουσιώδεις κατοίκους της περιοχής ήταν επίσης παρούσα για να προσευχηθεί και κατόπιν παραβρέθηκε στο δείπνο.

Το επόμενο πρωινό τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τις 8:00 π.μ., με την παρουσία ντόπιων κατοίκων. Σε αυτήν την λειτουργία, οι νέοι υπερτερούσαν αριθμητικά των ηλικιωμένων για πρώτη φορά στα ταξίδια στο Broken Hill. Προκάλεσε μεγάλη χαρά σε όλους το ότι σχεδόν όλοι όσοι παρακολούθησαν τη λειτουργία μπόρεσαν να προσλάβουν την Θεία Κοινωνία – συμπεριλαμβανομένων μερικών που το έκαναν για πρώτη ή δεύτερη φορά στη ζωή τους. Ο Θεοφιλέστατος απευθύνθηκε θερμά στους παρευρισκόμενους και μετέδωσε τις ευλογίες και τους ασπασμούς του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου.

Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους στη λειτουργία είχαν επίσης τη δυνατότητα να επιστρέψουν για πρωινό στην αίθουσα Sacred Heart, όπου είχε στηθεί ένα μικρό βιβλιοπωλείο. Με τη βοήθεια του Θεού, πολλοί από τους παρευρισκόμενους είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν βιβλία και αντικείμενα από το βιβλιοπωλείο. Μετά το πρωινό ξεκίνησε το 4,5ωρο ταξίδι προς το Renmark για τον Εσπερινό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ο Εσπερινός στο Renmark παρακολούθησαν πολλοί ντόπιοι από το Renmark και τις γειτονικές πόλεις του Riverland, σε μια γεμάτη εκκλησία περίπου 150 ατόμων. Η λειτουργία τελέστηκε από τον Θεοφιλέστατο με τον π. Ιερεμία και τον Διάκονο Ιωάννη, οι οποίοι συνοδεύθηκαν επίσης από τον τοπικό προϊστάμενο της ενορίας, τον π. Δημήτριο Μωραΐτη. Στο κήρυγμά του, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις ποιμαντικές ευλογίες του Σεβασμιωτάτου και μίλησε για τη θαυματουργή αγιοποίηση του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, ο οποίος κατάφερε να πλησιάσει τον Χριστό παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε σε ένα βαθιά ειδωλολατρικό περιβάλλον που ήταν πολλές φορές εχθρικό προς τον Χριστιανισμό. Οι επιτροπές της κοινότητας του Renmark και του Berri τίμησαν στη συνέχεια από κοινού τους επισκέπτες ιερείς με ένα δείπνο μετά τη λειτουργία.

Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία με μεγάλη παρουσία πιστών, ακόμη και από λεωφορεία προσκυνητών από την Αδελαΐδα. Ο Θεοφιλέστατος απευθύνθηκε και πάλι στους πιστούς και μίλησε για την ανάγκη όλων να έχουν τον Χριστό ως οδηγό και έτσι να γίνουν οι ίδιοι παράδειγμα για άλλους, παρόμοια με τον τρόπο που η Αγία Ελένη καθοδήγησε το γιο της, τον Άγιο Κωνσταντίνο, ο οποίος, με τη σειρά του, οδήγησε την αυτοκρατορία του να αποκτήσει μια χριστιανική ταυτότητα. Την λειτουργία ακολούθησε γεύμα στην αίθουσα της κοινότητας.

Οπουδήποτε ο Θεοφιλέστατος και η μικρή του ομάδα ταξίδευαν, δέχονταν θερμή υποδοχή από τους πιστούς και αισθάνονταν υπερβολικά ευλογημένοι που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τον λαό του Θεού με αυτόν τον τρόπο. Τα μέλη της ομάδας ανυπομονεί για την επόμενη ευκαιρία που θα τους δοθεί να υπηρετήσουν τους κατοίκους αυτών και άλλων απομακρυσμένων πόλεων της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας της Αδελαΐδας.

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement