Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

O Οικουμενικός Πατριάρχης προσκαλεί σε διάλογο όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Κάλεσμα διαλόγου σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να τερματισθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία απεύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στο γεύμα που παρέθεσε στους Γενικούς Προξένους και εκπροσώπους Γενικών Προξενείων που παραβρέθηκαν την Κυριακή 23 Απριλίου στη Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό για την εορτή του προστάτη του Αγίου Γεωργίου, μίλησε για τα βασανιστήρια που υφίστανται οι Ουκρανοί από τους  ομόδοξους Ρώσους και έκανε λόγο για καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Εκκλησία έχει ουσιαστικό ρόλο στη βελτίωση αυτών των σπαρακτικών καταστάσεων συνεργαζόμενη με τους πιστούς τις τοπικές κυβερνήσεις και ηγέτες.

«…συνεχίζουμε να είμαστε βαθιά λυπημένοι για τη συνεχιζόμενη, διαβολική σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει τόσα βασανιστήρια σε τόσους πολλούς αθώους ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ως ηγέτες της πίστης, πιστεύουμε στην ιερότητα όλης της ανθρώπινης ζωής και στη σημασία της ειρήνης και της συμφιλίωσης. Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε διάλογο και να επιδιώξουν μια ειρηνική επίλυση αυτού του άδικου πολέμου το συντομότερο δυνατό, με σεβασμό της αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων», είπε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βαρθολομαίος στην ανθρωπιστική κρίση στην Τουρκία και στη Συρία μετά το φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου. Είπε ότι η Πρωτόθρονη Εκκλησία βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των σεισμόπληκτων και αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές.

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων η  κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη καθώς και οι Γενικοί Πρόξενοι της Ουκρανίας κ. Roman Nedilskyi, της Μολδαβίας κ. Sergiu Gurduza, του Μαυροβουνίου κ. Branislav Karadzic και της Β. Μακεδονίας κ. Aktan Αgo, οι επί κεφαλής των Γενικών Προξενείων της Ρουμανίας  κ. Lucian Cringasu και της Γεωργίας κ. Zaza Nadiradze, και ο Πρόξενος της Βουλγαρίας κ. Krasimir Tsenovski.

Ολόκληρη η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στους Προξένους στην Κωνσταντινούπολη

Σεβασμιώτατοι,

Σεβασμιώτατοι Πατέρες,

Αξιότιμοι Γενικοί Πρόξενοι,

Αξιότιμοι Άρχων,

Αγαπημένοι φίλοι,

Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ στο Ιερό μας Κέντρο της Ορθοδοξίας για να γιορτάσουμε μαζί το Άγιο Πάσχα, την Ανάσταση του Κυρίου και Σωτήρα μας, Ιησού Χριστού. Είναι μια περίοδος χαράς, αισιοδοξίας και ανανέωσης, αλλά και μια στιγμή για να αναλογιστούμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας.

Όπως είπαμε πρόσφατα στο νησί της πατρίδας μας την Ίμβρο, όπου είχαμε την ευλογία να γιορτάσουμε τη γιορτή των εορτών με την οικογένεια, τους φίλους και τους συμπατριώτες μας, «Το Πάσχα είναι η νίκη της ζωής επί του θανάτου γιατί είναι η γιορτή της ελπίδας, η γιορτή του Χαρά. Η Ανάσταση είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και της ομορφιάς των πραγμάτων. είναι η οριστική εκδήλωση του περιεχομένου και της κατεύθυνσης της ελευθερίας μας. Όλη η ζωή της Εκκλησίας είναι μια πασχαλινή εμπειρία». Επομένως, όπως μας πρόσταξε ο Κύριος, κηρύσσουμε αυτά τα Καλά Νέα σε όλα τα πέρατα της γης, σε έναν κόσμο που το χρειάζεται όταν αντιμετωπίζουμε τόση δυστυχία, πόνο και αβεβαιότητα.

Σε αυτό το πνεύμα, συνεχίζουμε να είμαστε βαθιά λυπημένοι για τη συνεχιζόμενη, διαβολική σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει τόσα βασανιστήρια σε τόσους πολλούς αθώους ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ως ηγέτες της πίστης, πιστεύουμε στην ιερότητα όλης της ανθρώπινης ζωής και στη σημασία της ειρήνης και της συμφιλίωσης. Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε διάλογο και να επιδιώξουν μια ειρηνική επίλυση αυτού του άδικου πολέμου το συντομότερο δυνατό, με σεβασμό της αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.

Με τον ίδιο τρόπο, θυμόμαστε επίσης όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και τα σπίτια τους στους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία. Την περασμένη εβδομάδα μπορέσαμε να δούμε την καταστροφή από πρώτο χέρι και μπορέσαμε να συναντήσουμε και να μεταδώσουμε τα συλλυπητήρια μας στον Αδελφό μας, τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Θ, ο οποίος πραγματοποιούσε μια ποιμαντική επίσκεψη στην περιοχή γύρω από την ιστορική του έδρα.

Από την αρχή αυτών των κρίσεων, η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης αναγνώρισε τη σημασία της αλληλεγγύης προς τους πάσχοντες και οργάνωσε την ανθρωπιστική βοήθεια. Ως εκ τούτου, σας ζητάμε να μην ξεχνάτε τους στενοχωρημένους στις προσευχές σας και να τους υποστηρίζετε με κάθε δυνατό τρόπο. Η φροντίδα για τα αδέρφια μας που έχουν ανάγκη θα πρέπει να είναι συνεχής και να συνεχίζεται με περισσότερη επιμονή ειδικά αφού τα φώτα της δημοσιότητας αρχίσουν να σβήνουν, καθώς δεν γίνονται πλέον πρωτοσέλιδα στις ειδήσεις.

Συνεπώς, παρατηρούμε ότι η Εκκλησία έχει ουσιαστικό ρόλο στη βελτίωση αυτών των σπαρακτικών καταστάσεων, συνεργαζόμενη με τους πιστούς, τις τοπικές κυβερνήσεις και ηγέτες και όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης. Ως ακόλουθοι του Χριστού, καλούμαστε να γίνουμε φως στον κόσμο, να προσφέρουμε παρηγοριά στους πάσχοντες, καταπιεσμένους και περιθωριοποιημένους.

Η Αγία Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με τους αδελφούς και τις αδελφές μας παγκοσμίως για την προώθηση αυτών των αρχών. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να παρέχουμε πνευματική καθοδήγηση και υποστήριξη σε όσους έχουν ανάγκη και να εργαζόμαστε για έναν κόσμο απαλλαγμένο από βία και καταπίεση.

Ευγνώμονες για την καρποφόρα συνεργασία με όλους εσάς ως εκπροσώπους εθνών με μεγάλους ορθόδοξους πληθυσμούς, σας καλούμε να συμμετάσχετε σε αυτές τις προσπάθειες. Ας εργαστούμε μαζί για να προωθήσουμε την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αγάπη στον κόσμο. Ας είμαστε το φως στο σκοτάδι και η ελπίδα μπροστά στην απόγνωση.

Παρά την όποια δυσκολία αντιμετωπίζουμε, καθώς γιορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου μας, ας ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας σε αυτές τις αξίες. Προσευχόμενοι στον Παντοδύναμο Θεό για σταθερότητα στην πατρίδα μας και στη δική σας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αποστολής σας εδώ, παρακαλούμε ο Ανέστης Χριστός να δώσει σε εσάς, τις οικογένειες, τους συνεργάτες και τους συμπατριώτες σας πολλή δύναμη, υγεία και ειρήνη σε όλους.

Χριστός Ἀνέστη! Christ is Risen!

Φωτογραφίες: Αρχείου/ Πηγή: Οικουμενικό Πατριαρχείο

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στόχος είναι η από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων λύσεων στον τομέα της τεχνολογίας μπαταριών υψηλής τάσης για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV). Τα αποτελέσματα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Είναι ο δεύτερος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων Ιστορικών Αυτοκινήτων, μετά την απόλυτα επιτυχημένη και εμβληματική Ριτσώνα και θα...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε ηλικία 86 ετών πέθανε, σήμερα το πρωί, ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιάννης Φέρτης, που είχε πρωταγωνιστήσει στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Γεννημένος...

Advertisement