Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αντιόχεια: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στους σεισμοπαθείς – Δέσμευση Θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών για ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων ναών

Στους σεισμοπαθείς της Αντιόχειας συμπαραστάθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος την Τετάρτη μετέβη στην περιοχή.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη. Οικουμενικός Πατριάρχης και Πατριάρχης Αντιοχείας  συζήτησαν τις ανάγκες της τοπικής εκκλησίας μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την ευρύτερη τον περασμένο Φεβρουάριο οι οποίοι εκτός από τις τεράστιες καταστροφές  ισοπέδωσαν και Ορθόδοξους ναούς.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μαζί με τον Πατριάρχη Αντιοχείας συμμετείχαν στο ιφτάρ που τελέστηκε με την ευκαιρία της λήξης του ευλογημένου μήνα του Ραμαζανιού στην Αντιόχεια, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Μπέγιογλου κ. Χαϊντάρ Αλί Γιλντίζ.

Παρόντες ήταν ο επικεφαλής του τουρκικού κοινοβουλίου Mustafa Şentop, ο Αρμένιος Ορθόδοξος Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη Sahak Mashalian, ο Δήμαρχος του Hatay, Δρ. Lutfi Savaş.

Στο πλαίσιο του γεύματος οι θρησκευτικοί ηγέτες στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στην αγάπη και την αδελφοσύνη που ενώνουν όλες τις θρησκείες στην Αντιόχεια και σε όλες τις περιοχές αυτής της Τουρκίας.

Οι τοπικές, οι πολιτικές αρχές και οι Θρησκευτικοί ηγέτες ευχήθηκαν η Αντιόχεια να επιστρέψει σύντομα στους κανονικούς της ρυθμούς.

Δεσμεύθηκαν δε ότι θα εργαστούν για τη ζωντάνια, τη συνύπαρξη, την αγάπη  υποσχόμενοι να εργαστούν για ανοικοδόμηση των εκκλησιών, ιδιαίτερα του Καθεδρικού Ναού των Αγίων Πέτρου και Παύλου.

Η συνάντηση είχε ευρεία κάλυψη από τα Τουρκικά ΜΜΕ.

Ποιμαντική επίσκεψη του Πατριάρχη Αντιοχείας στις σεισμόπληκτες περιοχές

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πολυήμερη ποιμαντική επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Ιωάννη Ι’ στις επαρχίες της Τουρκίας που επλήγησαν από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και ανήκουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.


Σκοπός της επίσκεψης του Μακαριωτάτου είναι η πνευματική ενίσχυση του δοκιμαζόμενου ποιμνίου στη Αντιόχεια, στην Αλεξανδρέττα και στη Μερσίνη κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, το Πάσχα και τη Διακαινήσιμο Εβδομάδα. Άλλωστε το Πατριαρχείο Αντιοχείας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων τόσο στη Συρία όσο και στις ενορίες του στη Τουρκία συστήνοντας ειδική ομάδα εθελοντών που παρείχε στήριξη τόσο σε είδη πρώτης ανάγκης όσο και στην άμεση καταγραφή των ζημιών.

Στη Μερσίνη βρίσκεται από τη Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου 2023 ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιοχείας πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων και επαφών τόσο με το δοκιμαζόμενο ποίμνιο όσο και με εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Συνάντηση με τη νεολαία
Την Τρίτη 18 Απριλίου Ο  Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης  συναντήθηκε με περισσότερους από τριακόσιους νέους και νέες στον Ιερό Ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ παρουσία των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ζαμπαντανής κ. Κωνσταντίνου και Ιεραπόλεως κ. Αρσενίου, των Αρχιμανδριτών π. Γεωργίου Yaaqoub, π. Ιακώβου Khalil, ιερέων, εκπροσώπων ενοριών της Αντιοχείας.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του χρησιμοποίησε τα  λόγια του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή: «”Νέοι και νέες, μη φοβάστε, γιατί νικήσατε τον πονηρό”. Και εσείς, οι νέοι, αξίζετε πραγματικά αυτά τα λόγια, γιατί έχετε ανατραφεί να αγαπάτε την Εκκλησία και έχετε αποδείξει ότι είστε πιο δυνατοί από όλες τις κρίσεις και τις προκλήσεις. Γι’ αυτό να είστε σταθεροί σε αυτό, να είστε δυνατοί και να εργαστείτε με αγάπη και αυταπάρνηση» και πρόσθεσε: «Είστε πλούσιοι στις σκέψεις σας, στον πολιτισμό σας και στα χαρίσματα που σας έδωσε ο Θεός. Κάντε ομάδες εργασίας στην εκκλησία και δείξτε τις ικανότητές σας. Να είστε περήφανοι για τη Μεγάλη Εκκλησία της Αντιοχείας. Είμαστε μαζί σας και δίπλα σας, και θα εργαστούμε χέρι-χέρι για την ανοικοδόμηση των εκκλησιών μας, ώστε η Μητέρα Αντιόχεια να επιστρέψει σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που ήταν πριν.»

Συνάντηση με ιερείς και επικεφαλής συμβουλίων επιτρόπων των ενοριών

Την ίδια ημέρα ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης Ι’ συναντήθηκε με ιερείς και επικεφαλής των συμβουλίων επιτροπών των ενοριών στον Ιερό Ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Η συνάντηση είχε θέμα το σχέδιο δράσης που πρέπει να ακολουθηθεί για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες και ο πόνος των ενοριτών μετά τον καταστροφικό σεισμό. Κατά τη συνάντηση, ο Μακαριώτατος αφουγκράσθηκε τα προβλήματα και έκανε επιτόπιο έλεγχο για να διαπιστώσει τις συνθήκες διαβίωσης των σεισμοπαθών.

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζεται η επίσκεψη του Πατριάρχη Αντιοχείας στη σεισμόπληκτη Μερσίνη στέλνοντας μήνυμα ελπίδας στο δοκιμαζόμενο ποίμνιο

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

Advertisement