Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

O Αμερικής Ελπιδοφόρος για τους μαζικούς πυροβολισμούς στις ΗΠΑ

Συνολικά 39 μαζικοί πυροβολισμοί έλαβαν χώρα από τις αρχές του νέου έτους, δηλαδή σε διάστημα τριών εβδομάδων, σύμφωνα με έκθεση του “Gun violence archive”. “Ακούμε τόσα πολλά για το «δικαίωμα στη ζωή», ωστόσο αρνούμαστε τη ζωή επιτρέποντας να υπάρχει αφθονία στα όπλα μαζικής καταστροφής”, έγραψε στο τουίτερ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

“Το 2023 μόλις ξεκίνησε και είχαμε ήδη 39 μαζικούς πυροβολισμούς στη χώρα μας, με πάνω από 1200 θανάτους από όπλα τις πρώτες 24 ημέρες του νέου έτους. Ακούμε τόσα πολλά για το «δικαίωμα στη ζωή», ωστόσο αρνούμαστε τη ζωή επιτρέποντας να υπάρχει αφθονία στα όπλα μαζικής καταστροφής. Πρέπει να βρούμε έναν καλύτερο τρόπο. Η ζωή είναι πολύτιμη”, έγραψε χαρακτηριστικά στο τουίτερ ο Σεβασμιώτατος κ. Ελπιδοφόρος.

Σημειώνεται ότι στις 22 Ιανουαρίου τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη σφαγή που διέπραξε ο 72χρονος Χου Καν Τραν στην αίθουσα χορού Star Ballroom Dance Studio του Μόντερεϊ Παρκ της Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης για τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά. Μάλιστα 20 λεπτά μετά τους πυροβολισμούς και αφού είχε διαφύγει, ο 72χρονος δράστης μπήκε στην αίθουσα χορού Lai Lai Ballroom & Studio, στη γειτονική πόλη Αλάμπρα. Εκεί, ο Μπράντον Τσάι, ο ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης, πάλεψε μαζί του και του άρπαξε το όπλο προτού προλάβει να πυροβολήσει. Σχεδόν 12 ώρες αργότερα αστυνομικοί στο Τόρανς, στα νοτιοδυτικά του Μόντερεϊ Παρκ, εντόπισαν το λευκό βανάκι που οδηγούσε ο Τραν, ο οποίος λίγο πριν τον πιάσουν αυτοκτόνησε.

Δύο ημέρες μετά, επτά ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αγροτική περιοχή κοντά στο Σαν Φρανσίσκο. Πρόκειται για δύο αιματηρά περιστατικά που συγκλόνισαν την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε ότι επισκεπτόταν επιζώντες της σφαγής του Σαββάτου στο προάστιο Μόντερεϊ Παρκ του Λος Άντζελες όταν ενημερώθηκε για το περιστατικό της Δευτέρας στη βόρεια Καλιφόρνια. «Η μία τραγωδία μετά την άλλη», έγραψε στο τουίτερ.

Κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ οι μαζικοί πυροβολισμοί

Οι πυροβολισμοί αποτελούν πλέον την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων κάτω των 24 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έκδοση Δεκεμβρίου 2022 του περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής “Pediatrics“.

Από το 2015 έως το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 2.070 ακούσιοι πυροβολισμοί από παιδιά κάτω των 18 ετών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια έκθεση από την Everytown. Αυτοί οι πυροβολισμοί είχαν ως αποτέλεσμα 765 θανάτους και 1.366 τραυματισμούς.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε το Κογκρέσο, τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, να εγκρίνει νομοσχέδια που επιδιώκουν να απαγορεύσουν τα επιθετικά όπλα και τους γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας και να αυξήσουν την ηλικία αγοράς στα 21, ενώ έκανε έκκληση τους νομοθέτες να «δράσουν γρήγορα»«Η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού συμφωνεί με αυτή την ενέργεια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των παιδιών μας, των κοινοτήτων μας και του έθνους μας», ανέφερε σε δήλωσή του.

Οι μαζικοί πυροβολισμοί στις ΗΠΑ σημειώνουν άνοδο σύμφωνα με έκθεση του Gun Violence Archive.

Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, το 2014, οι μαζικοί πυροβολισμοί ήταν 273, ενώ το 2022 647.

Τα στοιχεία για το νέο έτος

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, μόνο την 1η Ιανουαρίου του 2023 πέθαναν τρεις άνθρωποι, και τραυματίστηκαν 29 από μαζικούς πυροβολισμούς.

Στην πρώτη στήλη του πίνακα καταγράφεται το περιστατικό, στη δεύτερη η ημερομηνία διεξαγωγής, στην τρίτη η Πολιτεία, στην τέταρτη η πόλη, στην πέμπτη η οδός όπου έλαβε χώρα, στην έκτη ο αριθμός των θανάτων, και στην έβδομη ο αριθμός των τραυματισμών.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα:

Πηγή πίνακα: www.gunviolencearchive.org

Με πληροφορίες από τουίτερ, cnn, nytimes

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement