Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αμερικής Ελπιδοφόρος για την εορτή των Χριστουγέννων: Ας ανανεώνουμε διαρκώς τη γενναιοδωρία μας προς τους άλλους

Αρχιεπισκοπική εγκύκλιο για την εορτή της του Χριστού Γεννήσεως εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. “Ας δοξάζουμε το Θεό και για αυτό το πνεύμα της προσφοράς και της ανταλλαγής δώρων ακόμη και ανάμεσα στους ανθρώπους που δεν πιστεύουν, γιατί αυτό αποτελεί υπόμνηση σε όλους μας για το μεγάλο δώρο του Θεού προς εμάς, που είναι το θείο βρέφος, ο ίδιος ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω η εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής:

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Ιδοὺ ἡ παρθένος ἐν γαστρὶ έξει καὶ τέξεται υἱον, καὶ καλέσουσι τὸ όνομα αυτού Εμμανουήλ,

ό έστι μεθερμηνευόμενον μεθ ̓ ημών ο Θεός» (Ματθ. 1:23).

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Πράγματι ο Θεός είναι μαζί μας! Ο Θεός γίνεται άνθρωπος σαν εμάς και εισέρχεται στην ιστορία της ανθρωπότητας για να φανερώσει το θέλημα του! Αυτό είναι το μήνυμα των Χριστουγέννων για όλη την ανθρώπινη οικογένεια. Η κατά σάρκα γέννηση του Σωτήρος στη Βηθλεέμ αποτελεί γεγονός παγκοσμίου εμβελείας, που αναγνωρίζεται από τους πολιτισμούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, αν και κάποιες φορές χάνεται το αληθινό νόημα της εορτής. Οι άγιες ημέρες των Χριστουγέννων κατακλύζονται από το πνεύμα του καταναλωτισμού, ώστε κάποιοι να θεωρούν ότι η ιερότητα της εορτής παραθεωρείται.

Όμως η ιερότητα και η σημασία της του Χριστού γεννήσεως δε χάνεται, ούτε παραθεωρείται, διότι ο ήλιος της δικαιοσύνης, ο οποίος ανέτειλε με την ανάσταση του Κυρίου, δε δύει εις τον αιώνα. Αλλά ας δοξάζουμε το Θεό και για αυτό το πνεύμα της προσφοράς και της ανταλλαγής δώρων ακόμη και ανάμεσα στους ανθρώπους που δεν πιστεύουν, γιατί αυτό αποτελεί υπόμνηση σε όλους μας για το μεγάλο δώρο του Θεού προς εμάς, που είναι το θείο βρέφος, ο ίδιος ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Αυτή ακριβώς είναι, αγαπητοί μου χριστιανοί, η αλήθεια των Χριστουγέννων, ότι η σωτηρία μας οφείλεται στον «τεχθέντα εν τω σπηλαίω και ανακλιθέντα εν τη φάτνη των αλόγων»! Η «Χριστού θεία γέννησις» στη μικρή πόλη της Βηθλεέμ αποτελεί την απόλυτη συγκατάβαση του Θεού, παρεμβαίνοντας στην ιστορία του κόσμου. Ο Θεός κενώνει τον εαυτό του, όπως ο απόστολος Παύλος σημειώνει στην επιστολή προς τους Φιλιππησίους: «αλλ᾽ εαυτόν εκένωσε μορφήν δούλου λαβών, εν ομοιώματι ανθρώπων γενόμενος, και σχήματι ευρεθείς ως άνθρωπος εταπείνωσεν εαυτόν γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού» (Προς Φιλιπ. 2:7-8).

Ο Θεός κενώνει εαυτόν, ώστε να μας καταστήσει όντα εν πληρότητι χάριτος και σοφίας! Ο Θεός γίνεται πλήρης άνθρωπος εκτός της αμαρτίας, γευόμενος θανάτου, ώστε να βρούμε «οδόν σωτηρίας και ζωήν αιώνιον». Ο Θεός προσφέρει ως δώρο τον υιό του το μονογενή στην κτίση, μια μεγάλη δωρεά που δύσκολα την κατανοούμε με τη λογική μας. Στην πραγματικότητα είναι η ίδια η αποστολή της εκκλησίας, ως σώματος του Χριστού, που δείχνει την άπειρη αγάπη του Θεού για όλη τη δημιουργία και είναι εν τέλει η αληθινή κλήση του Θεού προς όλους εμάς!

Έτσι, αγαπητοί μου αδελφοί, ας ψάλουμε «Χριστός γεννάται! Δοξάσατε!» με καρδιές προετοιμασμένες για να δεχθούν το θείο βρέφος! Ας ανανεώνουμε διαρκώς τη γενναιοδωρία μας προς τους άλλους αυτή την αγία περίοδο, αποδεχόμενοι αυτό που οι αδελφοί μας μπορούν να προσφέρουν, εμπνεόμενοι από το «τεχθέν νήπιον της Βηθλεέμ».

Χριστός γεννάται! Δοξάσατε!

† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement