Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με δάκρυα στα μάτια το “ύστατο χαίρε” του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο

Με δάκρυα στα μάτια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αποχαιρέτησε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’.

Ο Παναγιώτατος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας ενώ εκφώνησε επικήδειο έκανε λόγο για την απώλεια ενός γενναίου στρατιώτη της Εκκλησίας, έναν σώφρονα χειριστή των εκκλησιαστικών θεμάτων, έναν ελεήμονα και φιλάνθρωπο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε σε πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο για να αποχαιρετίσει έναν προσωπικό του φίλο και σημείωσε τις ρηξικέλευθες αποφάσεις του που αποκατέστησαν το κύρος της κυπριακής Εκκλησίας με την ανασύσταση Μητροπόλεων και Επισκοπών και την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής.

Χαρακτηρίζοντας την τουρκική εισβολή ως “γνωστές τραγικές περιπέτειες της νήσου στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα” ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε τις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για επαναπατρισμό θρησκευτικών και ιστορικών θησαυρών που κλάπηκαν από τις κατεχόμενες περιοχές.

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην μεγάλη αγάπη του μακαριστού Χρυσόστομου “προς την μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.”

Σημείωσε μάλιστα ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος όταν μετέβη για πρώτη φορά στο Φανάρι το 2010, συλλειτούργησε με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, κάτι που δεν είχε πράξει ο προκάτοχος του που όταν επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη παρέστη σε Θεία Λειτουργία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο για την παραχώρηση κτιρίου στις Βρυξέλλες, στην οποία σήμερα στεγάζεται αντιπροσωπεία του Φαναρίου.

Στο τέλος με δάκρυα στα μάτια και εμφανώς συγκινημένος κατέθεσε στεφάνι και ασπάστηκε το σκήνωμα του μακαριστού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement