Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Αγιασμό των υδάτων και τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στην Τρίγλια της Βιθυνίας

Σε μία συγκινητική τελετή χοροστάτησε χθες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην Τρίγλια της Βιθυνίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Προύσης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε χθες, ημέρα της εορτής των Αγίων Θεοφανείων κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στην Τρίγλια, της Ι. Μητροπόλεως Προύσης, τον οποίο ανακαίνισε ο τοπικός Δήμος και τον χρησιμοποιεί ως πολιτιστικό κέντρο. Υπενθυμίζεται ότι στην Τρίγλια και στην ευρύτερη περιοχή διαβιούν εργαζόμενοι σλαβόφωνοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, για τη διαποίμανση των οποίων μεριμνά η Ι. Μητρόπολις Προύσης.

Εκκλησιάστηκαν οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος και της Ουκρανίας στην Πόλη, Γεωργία Σουλτανοπούλου και Roman Nedilskyi, με τη σύζυγο και συνεργάτες του, πιστοί από την Προύσα, καθώς και μικρός αριθμός, λόγω της πανδημίας, προσκυνητών από τη Νέα Τρίγλια και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης, παρέστη ο. Vedar Usta, εκπρόσωπος του Δημάρχου Μουδανιών, ο οποίος απουσίαζε για υπηρεσιακούς λόγους στην Άγκυρα. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης τέλεσε τον Μ. Αγιασμό.

Ο Παναγιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της μεγάλης εορτής των Αγίων Θεοφανείων και προσέθεσε τα εξής: «Και εφέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν κατέστη δυνατόν να έλθουν πολλοί προσκυνητές από την Ελλάδα, και κυρίως, από τη Νέα Τρίγλια. Όμως, οι ολίγοι που κατέφθασαν, εκπροσωπούν όλους τους Τριγλιανούς ανά την οικουμένην, οι οποίοι κρατούν μέσα στην ψυχή τους όσα διηγούνταν σε αυτούς οι προγονοί τους, που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους πατρίδα στο πλαίσιο της ανταλλαγής των πληθυσμών, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Συμπροσεύχονται μαζί μας και οι ψυχές όλων των ευσεβών Τριγλιανών, οι οποίοι έζησαν και εδημιούργησαν εδώ, διέσωσαν τις ωραίες παραδόσεις τους, όλες συνδεδεμένες με την Ορθόδοξη πίστη και ταυτότητά μας, και άφησαν το αποτύπωμά τους στην περιοχή, στην αρχιτεκτονική των ναών και των σπιτιών, στην οργάνωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, στην ειρηνική συνύπαρξη με τους μουσουλμάνους συντοπίτες τους. Φεύγοντας από τη γη τους, πήραν μαζί τους όλες αυτές τις αξίες, τον σεβασμό προς την Εκκλησία, το ήθος και τον πνευματικό πολιτισμό, την τέχνη και τη μαστοριά, το δέσιμο με τη φύση, την πείρα αιώνων και τις πολύτιμες γνώσεις για τις καλλιέργειες, για τη θάλασσα, για τον αγώνα της ζωής. Και όλα αυτά τα μεταλαμπάδευσαν στη νέα τους πατρίδα, η οποία τους θυμίζει κάθε στιγμή την Τρίγλια του Μαρμαρά».

«Να παρακινείτε τους νέους και τις νέες να γνωρίσουν από κοντά την πατρώα γη»

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε:«Ο Πατριάρχης σας, αγαπητοί παρόντες Τριγλιανοί, σας προτρέπει, ακόμη μία φορά, να μεταδώσετε στα παιδιά σας αυτές τις τιμαλφείς αξίες, που και εσείς διδαχθήκατε από τους προγόνους σας. Να πείσετε τη νέα γενεά να αισθάνεται υπερήφανη για την καταγωγή της από την αγιοτόκο γη της Μικράς Ασίας. Και να παρακινήτε τους νέους και τις νέες της Νέας Τρίγλιας, να επισκεφθούν την αλησμόνητη πατρίδα, να γνωρίσουν από κοντά την πατρώα γη. Και είναι βέβαιο, ότι δεν θα αισθάνονται ότι είναι επισκέπτες, ούτε μόνον προσκυνητές, αλλά θα νιώσουν βαθιά στην καρδιά τους ότι εκεί ανήκουν, ότι βρίσκονται στον «οίκον του πατρός». Η ψυχή τους θα γεμίση χαρμολύπη και ευγνωμοσύνη, γιατί αυτόν τον τόπο τον αγάπησαν, τον ομόρφαιναν, τον έκαναν αληθινή πατρίδα οι πρόγονοί τους. Μπορεί να μη βρίσκονται πια στη Μικρά Ασία οι παλιές δόξες της Ρωμιοσύνης, ό,τι όμως υπάρχει, μετά από ένα δύσκολο αιώνα, είναι όλο χάρη, έμπνευση, ακατάλυτο στίγμα ενός πολιτισμού γεμάτου αλήθεια, ανθρωπιά και μόνιμη αναφορά στον Θεό της αγάπης, τον φιλάνθρωπο Δοτήρα παντός αγαθού.»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες Του προς τις τοπικές Αρχές, και ιδιαιτέρως προς τον Δήμο Μουδανιών και προσωπικώς προς τον Δήμαρχο, για την άδεια και τις διευκολύνσεις που παρείχαν, ώστε να πραγματοποιηθεί ο εορτασμός για τέταρτη φορά, από το 2019, στην Τρίγλια. Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο επιχώριος Μητροπολίτης Προύσης Ιωακείμ.

Μετά το πέρας της λατρευτικής συνάξεως, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το παλαιό ελληνικό σχολείο της Τρίγλιας, το οποίο ανακαίνισε ο Δήμος, καθώς και τον ερειπωμένο υστεροβυζαντινό Ναό της Παναγίας της Παντοβασίλισσας, ο οποίος, το 2011, αγοράστηκε από τον τότε Μητροπολίτη Προύσης και νυν Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Μέσα στον λαβωμένο από τον χρόνο και τις φυσικές καταστροφές Ναό της Παναγίας, ο Παναγιώτατος έψαλε το «Τη Υπερμάχω…» και το απολυτίκιο των Θεοφανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η ομάδα του ΩΡΙΩΝ ΑΠΟ ΧΙΟΥ έλαβε μέρος στους τελικούς του Πανελληνίου Πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης  Παίδων – Κορασίδων για το έτος 2021-22. Αναλυτικά τα...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε και φέτος, στο ΧΙΩΤΙΚΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ», στον εορτασμό που ενώνει το Χιώτικο στοιχείο της Αττικής, σε ένα όμορφο αντάμωμα φίλων και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η νέα γενιά του Nissan Qashqai ξεχωρίζει για την αισθητική της, αλλά και την τεχνολογία ασφάλειας που ενσωματώνει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο πλαίσιο του στρατηγικού του στόχου για ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας   μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών με επιχειρήσεις και Φορείς – Οργανισμούς διαμόρφωσης τουριστικής πολιτικής,...