Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Νίπτει τα χείρας η Διαρκής Σύνοδος: Μη εφικτός ο έλεγχος των rapid test για την είσοδο στους ναούς

Ένα πρόβλημα τόσο νέο, όσο και παλιό, προέκυψε και πάλι με το θέμα των μέτρων, που ισχύουν για την είσοδο των πιστών στις εκκλησίες. Σε μία, μάλλον αιφνιδιαστική κίνηση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διαμήνυσε χθες ότι δεν είναι εφικτός από τους ανθρώπους που εργάζονται ή έχουν την ευθύνη των ναών, ο έλεγχος των πιστοποιητικών (εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test) που οφείλουν να έχουν οι πιστοί για να εισέλθουν στις εκκλησίες.Το μέτρο με τα πιστοποιητικά επιβλήθηκε με την τελευταία δέσμη περιορισμών, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ενώ πριν περίπου ένα μήνα, οι εκκλησίες είχαν εξαιρεθεί, με αποτέλεσμα τότε να υπάρξει έντονη κριτική για τη διάκριση αυτή, με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να καταθέτει ως και τροπολογία, ώστε να υπάρχει έστω αυτός ο έλεγχος.

Με την έκρηξη της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, οι ειδικοί και οι κυβερνητικοί αρμόδιοι ενέταξαν και την εκκλησία στις περιοριστικές ρυθμίσεις, «πατώντας» και σε δηλώσεις φωτισμένων ιεραρχών, που κόντρα στο γενικό κλίμα εντός της Εκκλησίας, είχαν ζητήσει την επέκταση των ελέγχων και στους ναούς.

Ακόμα και η ίδια η Ιερά Σύνοδος μάλιστα είχε εκδώσει στις αρχές Νοεμβρίου εγκύκλιο, καλώντας τους πιστούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να πραγματοποιούν rapid test προτού μεταβούν σε κάποιον λατρευτικό χώρο, ενώ είχε απευθύνει παράλληλα έκκληση για εμβολιασμό. Είχε επιβεβαιώσει τότε ότι και οι ιερείς είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή μοριακά).

Και ενώ είχε δοθεί η εντύπωση ότι στον εκκλησιαστικό χώρο, όπου εντοπίζεται μεγάλος μέρος του πανδημικού προβλήματος, καθώς εκδηλώνεται έντονο αντιεμβολιαστικό κίνημα, θα υπήρχε αυτή τη φορά μία πιο οργανωμένη, συνειδητή και υπεύθυνη προσπάθεια για την ανάσχεση του κορωνοϊού, προέκυψε η χθεσινή απόφαση, που ξάφνιασε πολλούς, μεταξύ αυτών και κυβερνητικούς παράγοντες.

«Η Εκκλησία σέβεται την απόφαση της Εκκλησίας για τα νέα μέτρα, εξάλλου και η ίδια από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός σε αυτά, αλλά θεωρεί ότι η συμμόρφωση των πιστών προς την Κ.Υ.Α. δεν είναι δυνατόν να ελεγθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της ΔΙΣ.

Ο εκπρόσωπός τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, δεν άφησε κανένα περιθώριο, ξεκαθαρίζοντας σε δηλώσεις του ότι «το τελευταίο πακέτο μέτρων είναι δύσκολο να εφαρμοστεί από τους ανθρώπους που βρίσκονται στους ναούς. Δεν έχουμε τους μηχανισμούς για να αστυνομεύσουμε τους ναούς. Δεν μπορούμε να πούμε στον έναν θα μπει και στον άλλον δεν θα μπει στον Οίκο του Θεού».

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement