Ραγδαίες εξελίξεις: Αντικαθίστανται ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης λόγω υγείας - Χιακός Λαός - XiakosLaos.gr
Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ραγδαίες εξελίξεις: Αντικαθίστανται ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης λόγω υγείας

Τριμελής Επιτροπή γιατρών θα αποφανθεί για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου – Τι προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης

“Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, σε Συνοδική Συνεδρία, με μοναδικό θέμα Ημερήσιας Διάταξης, τη συζήτηση και λήψη Απόφασης, για ενεργοποίηση ή μη, των όσων ορίζονται στο άρθρο 39, παράγραφος 2, του Ν. 4149/1961 «Περί Καταστατικού Χάρτου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας», ως προς το Πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, Προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής μας Συνόδου, εξ αιτίας των χρονίων σοβαρών προβλημάτων της υγείας του.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος αναγνωρίζει και τιμά στο ακέραιο το Πρόσωπο, την προσφορά και το έργο του Σεβασμιωτάτου Προέδρου της κ. Ειρηναίου, ως Ποιμένα και Πρωθιεράρχη της Εκκλησίας Κρήτης.

Θεωρεί όμως ότι, οι ανεφερθείσες συγκυρίες και τα μη αναστρέψιμα μέχρι τώρα δεδομένα της υγείας του, οδηγούν ομόφωνα την Ιερά Σύνοδο να επιληφθεί για το θέμα αυτό.

Η Ιερά Σύνοδος με βάση το παραπάνω άρθρο του Καταστατικού Χάρτου, αποφάσισε να ορίσει τρεις (3) ιατρούς εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι θα αποφανθούν για τα κατά Νόμον περαιτέρω προβλεπόμενα.

Η ομόφωνη Απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης έλαβε και την ευλογία, την έγκριση και την συγκατάθεση της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου”.

Τι προβλέπει ο Χάρτης
Ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης, αναφορικά με την εμπλοκή γιατρών, οι οποίοι θα διαπιστώσουν αδυναμία καθηκόντων του υφιστάμενου Αρχιερέα, στο άρθρο 39 προβλέπει:

Ἀρχιερεὺς διὰ χρονίαν νόσον ἢ γήρας, μὴ δυνάμενος νὰ ἐπιτελῇ τὰ ποιμαντορικὰ αὐτοῦ καθήκοντα ὡς ταῦτα ὁρίζουσιν οἱ Ἱεροὶ Κανόνες καὶ οἱ Νόμοι τοῦ Κράτους, ὑποβάλλει τῇ Ἱερᾷ Συνόδῳ ἔγγραφον κανονικὴν παραίτησιν ἐφ᾿ ἧς ἀποφαίνεται αὕτη.

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος Κρήτης δύναται καὶ αὐτεπαγγέλτως νὰ ἀποφανθῇ περὶ τῆς διὰ νόσον ἢ γήρας διαρκοῦς ἀνικανότητος καὶ ἀπαλλαγῆς ἐκ τῶν καθηκόντων τοῦ Ἀρχιερέως τινός, μετὰ προτέραν ἔνορκον πιστοποίησιν τριῶν ἰατρῶν ἐνώπιον τοῦ ἁρμοδίου Προέδρου τῶν Πρωτοδικῶν».

Σύμφωνα όμως, με το Κανονικό Δίκαιο των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία απευθύνεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αξίζει να σημειωθεί πως στο επίμαχο άρθρο 39, ο «Ἀρχιερεὺς διὰ χρονίαν νόσον ἢ γήρας μὴ δυνάμενος νὰ ἐπιτελῇ τὰ ποιμαντορικὰ αὐτοῦ καθήκοντα […] η Ἱερὰ Σύνοδος Κρήτης δύναται καὶ αὐτεπαγγέλτως νὰ ἀποφανθῇ περὶ τῆς διὰ νόσον ἢ γήρας διαρκοῦς ἀνικανότητος καὶ ἀπαλλαγῆς ἐκ ἐκ τῶν καθηκόντων τοῦ Ἀρχιερέως τινός […]». Με βάση τους ιερούς κανόνες και την κανονική παράδοση δύο χιλετιών μέσα στα σύγχρονα δεδομένα της ύπαρξης πλειόνων αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών οδηγείται κανείς στην εξής διαπίστωση:

Ο Αρχιερεύς, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 39, εκλέγεται από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης. Ο Αρχιεπίσκοπος, ωστόσο, δεν είναι «Ἀρχιερεὺς», αλλά ο Προκαθήμενος, τον οποίο εξέλλεξε, όχι η Επαρχιακή Σύνοδος, αλλά η Αγία και Ιερά Σύνοδο, το Φανάρι δηλαδή, και συνεπώς αυτή αποφασίζει και όχι οι Αρχιερείς τινές».

ΠΗΓΗ: vimaorthodoxias.gr, neakriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ: Μαρία Μ. Κάργα Ένα ακόμα ζητούμενο για τη Χίο, φαίνεται ότι μπήκε πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Για αρκετά χρόνια ασθενείς που είχαν διαγνωστεί...

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη Έχουν ξεκινήσει ήδη οι αιτήσεις – δηλώσεις των μαθητών της Χίου για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ,...

ΧΙΟΣ

Αρκετά αισθητή ήταν η δόνηση που έγινε λίγα μόλις λεπτά, το μεσημέρι του Σαββάτου (04.12.2021). Σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη Προς τη θετική κατεύθυνση βαδίζει το αίτημα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου για την έγκριση και τη λειτουργία των νέων τομέων και...