Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σκάνδαλο στο Μπάκιγχαμ: Το «δεξί χέρι» του Κάρολου «τα πήρε» από Σαουδάραβα με αντάλλαγμα βρετανική ιθαγένεια

Ένας πρώην βοηθός του πρίγκιπα Καρόλου παραιτήθηκε «προσωρινά» από το ρόλο του επικεφαλής ενός ιδρύματος, που έχει δημιουργηθεί από τον πρίγκιπα της Ουαλίας, ώστε να διεξαχθεί έρευνα για τις σχέσεις του με έναν Σαουδάραβα επιχειρηματία.

Ο Μάικλ Φόσετ, πρώην βοηθός ακόλουθος του Καρόλου, είναι ύποπτος ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του για να βοηθήσει τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Μαχφούζ Μαρέι Μουμπάρακ μπιν Μαχφούζ, ένα γενναιόδωρο δωρητή φιλανθρωπικών έργων που συνδέονται με τη βρετανική μοναρχία, να αποκτήσει έναν τίτλο, αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων Sunday Times και Mail on Sunday.

Σύμφωνα με τη Sunday Times, ο 51χρονος Μαχφούζ έγινε Διοικητής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τον πρίγκιπα Κάρολο σε ιδιωτική τελετή που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο 2016 στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ένα γεγονός που δεν δημοσιεύθηκε στον επίσημο κατάλογο των βασιλικών υποχρεώσεων. Μια τέτοια διάκριση επέτρεπε να στηριχθεί το αίτημα του Σαουδάραβα να αποκτήσει τη βρετανική υπηκοότητα και να αποκτήσει το τιμητικό αξίωμα του «ιππότη», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Sunday Times αναφέρει πως ο Μαχφούζ, ο οποίος αρνείται πως διέπραξε οποιοδήποτε σφάλμα, διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά για προγράμματα αποκατάστασης που ενδιέφεραν ιδιαίτερα τον πρίγκιπα της Ουαλίας. Ο Σαουδάραβας είχε κάνει γενναίες δωρεές για την αποκατάσταση και ανακαίνιση του Dumfries House, μιας έπαυλης στη Σκωτία, την οποία ο Κάρολος είχε αγοράσει το 2007 και για την ανακαίνιση της οποίας είχε ξοδέψει εκατομμύρια λίρες.

Ο Φόσετ υπήρξε διευθυντής του «Ιδρύματος του Dumfries House» και από την θέση αυτή επικοινωνούσε γραπτώς με τον βοηθό του Μαχφούζ, με στόχο την εξασφάλιση περισσότερων δωρεών από τον Σαουδάραβα. Στις επιστολές του, ο Φόσετ έγραφε απροκάλυπτα πως, εάν ο Μαχφούζ συνέχιζε να υποστηρίζει οικονομικά το «Ηνωμένο Βασίλειο», οι δυο αιτήσεις του (για τη βρετανική υπηκοότητα και το αξίωμα του ιππότη) θα γίνονταν δεκτές.

Ο Μάικλ Φόσετ παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού διευθυντή ενός άλλου ιδρύματος, του The Prince’s Foundation, την οποία κατείχε από το 2018, ανακοίνωσε το ίδρυμα αυτό που έχει δημιουργηθεί από το μεγαλύτερο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Το συγκεκριμένο ίδρυμα πρόκειται για μια «εκπαιδευτική φιλανθρωπική οργάνωση» που ιδρύθηκε από τον Κάρολο το 1986 με στόχο την αναβάθμιση εγκαταστάσεων και κτηρίων δημόσιου ενδιαφέροντος σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, π.χ. πανεπιστημιακών χώρων και νοσοκομείων.

Χθες, Σάββατο, «ο Μάικλ Φόσετ προσφέρθηκε να αποσυρθεί προσωρινά από τα ενεργά καθήκοντά του ως γενικού διευθυντή του The Prince’s Foundation για όσο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η διοικητική έρευνα», ανακοίνωσε ο Ντάγκλας Κόνελ, πρόεδρος του ιδρύματος αυτού.

«Το The Prince’s Foundation δέχθηκε αυτή την προσφορά. Ο Μάικλ υποστηρίζει πλήρως τη διεξαγόμενη έρευνα και επιβεβαίωσε πως θα συνεργαστεί στην έρευνα».

Μία εκπρόσωπος του The Prince’s Foundation δήλωσε επίσης πως οι κατηγορίες εναντίον του Φόσετ αντιμετωπίζονται «με μεγάλη σοβαρότητα».

Ο Φόσετ είχε αρχίσει να εργάζεται για τη βασιλική οικογένεια το 1981 ως υπηρέτης της βασίλισσας και ανέβηκε στην ιεραρχία μέχρι που έγινε βοηθός ακόλουθος του πρίγκιπα Καρόλου και τον βοηθούσε να ντύνεται κάθε πρωί.

Το 2003 είχε αθωωθεί από κατηγορίες για κακή οικονομική συμπεριφορά που αφορούσαν την πώληση δώρων που είχαν γίνει στη βασιλική οικογένεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

Advertisement