Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Διασώθηκαν πέντε από τα 73 κορίτσια που απήχθησαν σε σχολείο

Πέντε κορίτσια από τα τουλάχιστον 73 παιδιά, μαθητές και μαθήτριες, που απήχθησαν αυτή την εβδομάδα ενώ βρίσκονταν στο σχολείο τους στη Ζαμφαρά, διασώθηκαν, ανακοίνωσε η αστυνομία αυτής της βορειοδυτικής πολιτείας της Νιγηρίας, ωστόσο άλλες πηγές έδωσαν αρκετά διαφορετικές εκδοχές.

Η έφοδος ενόπλων σε δευτεροβάθμιο σχολείο στο χωριό Κάγια την Τετάρτη (24635738) προστέθηκε σε σειρά παρόμοιων ενεργειών με στόχο εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής, τις οποίες διαπράττουν βαριά οπλισμένες συμμορίες κακοποιών με σκοπό να αποσπάσουν λύτρα. Σύμφωνα με τις αρχές, οι ένοπλοι άρπαξαν 73 μαθητές και μαθήτριες.

Πάνω από 1.100 παιδιά και έφηβοι έχουν απαχθεί από τον Δεκέμβριο του 2020 στη Νιγηρία.

«Η συνεχιζόμενη αποστολή έρευνας και διάσωσης έφερε θετικά αποτελέσματα, καθώς πέντε απαχθείσες μαθήτριες διασώθηκαν», ανακοίνωσε η πολιτειακή αστυνομία στη Ζαμφαρά.

«Τα θύματα υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις σε νοσοκομείο, έδωσαν καταθέσεις στην αστυνομία και επανενώθηκαν (…) με τις οικογένειές τους», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ωστόσο, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι 100 μαθητές και μαθήτριες μεταξύ 14 και 19 ετών κι ένα μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού απήχθησαν, εκ των οποίων 23 κατάφεραν να αποδράσουν και να γυρίσουν στα σπίτια τους. Δύο υπέστησαν τραύματα από σφαίρες.

Από την πλευρά του, μέλος του διδακτικού προσωπικού του σχολείου δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως ακόμη κι αφού αφαιρεθούν οι μαθητές που απέδρασαν, αγνοούνται τουλάχιστον 90. Το μέλος του διδακτικού προσωπικού είπε επίσης πως δύο από τα παιδιά που μπόρεσαν να ξεφύγουν τραυματίστηκαν από σφαίρες.

Είναι δύσκολη η επαλήθευση των στοιχείων όσον αφορά τις απαγωγές, εξαιτίας της απομακρυσμένης τοποθεσίας πολλών από τα σχολεία που μετατρέπονται σε στόχους και εξαιτίας της γενικευμένης ανασφάλειας στη βορειοδυτική Νιγηρία.

Συμμορίες, τις οποίες οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits –«κακοποιά στοιχεία» ή «ληστοσυμμορίτες»– κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας εδώ και περίπου μια δεκαετία. Επιτίθενται σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές κι απαγωγές τοπικών προσωπικοτήτων, ταξιδιωτών και, τελευταία, ολοένα συχνότερα μαθητών, προκειμένου να αποσπάσουν λύτρα. Δρουν με ορμητήρια καταυλισμούς στο δάσος Ρούγκου, που εκτείνεται στις νιγηριανές πολιτείες Ζαμφαρά, Κατσίνα, Καντούνα και Νίγηρα.

Οι αρχές στη Ζαμφαρά περιόρισαν τη νυχτερινή κυκλοφορία, ανέστειλαν τις ζωοπανηγύρεις και τις μεταφορές ζώων, περιόρισαν την κυκλοφορία μοτοσικλετών, ενώ πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια στην πολιτεία έκλεισαν προσωρινά μετά την απαγωγή αυτής της εβδομάδας.

Ο πρόεδρος της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής, ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, απόστρατος στρατηγός που εξελέγη το 2015 κι επανεξελέγη το 2019, πιέζεται ολοένα περισσότερο εξαιτίας της μεγεθυνόμενης ανασφάλειας, παρά την ανάπτυξη του στρατού, ο οποίος διεξάγει χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον των συμμοριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιαννης Ν. Παληός  Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα  το «ξεσάλωμα» τραπεζών και των funds εις βάρος των σπιτιών μας. Την ώρα που οι...

ΧΙΟΣ

Στην απόρριψη του κυβερνητικού σχεδίου που αφορά την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη και την κατάργηση δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών σ’ όλη τη χώρα, συντάσσεται και...

ΕΘΝΙΚΑ

Σύμφωνα με πηγές για το ΚΥΣΕΑ σχετικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides», η χώρα θα συμμετέχει με την φρεγάτα «Ύδρα» που...

ΧΙΟΣ

Με αίσθημα βαθύτατης θλίψης (δυστυχώς τους τελευταίους μήνες είχαμε αρκετά παρόμοια συμβάντα συναδέλφων), πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του 35χρονου Μανώλη Χαβιάρα, Α΄Μηχανικού στο πλοίο που...

Advertisement