Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Καπιτώλιο: Αυτοκτόνησε και τέταρτος φρουρός, που παρίστατο στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου

Μια ακόμη αυτοκτονία ήρθε να προστεθεί στις ήδη διαπραχθείσες τρεις, από πρώην φρουρούς του Καπιτωλίου, που παρέστησαν στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου.

Ο πρώτος φρουρός που οδηγήθηκε σε αυτοχειρία, μόλις μια μέρα μετά την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, υπήρξε ο 35χρονος Τζέφρι Σμιθ. Ο άνδρας αφαίρεσε τη ζωή του, χωρίς να έχει αφηγηθεί με λεπτομέρειες τα γεγονότα, των οποίων υπήρξε μάρτυρας, σε κανέναν- ούτε στην ίδια του τη σύζυγο. Οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα σώματος του φρουρού δεν δόθηκαν ποτέ εξ ολοκλήρου στη δημοσιότητα. Στα ελάχιστα πλάνα που κυκλοφόρησαν, μπορούσε κανείς να δει τον οργισμένο όχλο να επιτίθεται στον Σμιθ, αφαιρώντας του την μάσκα οξυγόνου που φορούσε, ενώ δεχόταν επίθεση με κάποιο μεταλλικό αντικείμενο.

Την αυτοκτονία του Σμιθ είχε ακολουθήσει αυτή του Χάουαρντ Λάιμπενγκουντ, 51 ετών, ο οποίος αφαίρεσε τη ζωή του λίγες ημέρες μετά. Στις 10 Ιουλίου, ένας τρίτος φρουρός, ο Κάιλ Ντε Φρέιταγκ, μόλις 26 ετών, προχώρησε επίσης σε αυτοχειρία. Η είδηση του δικού του θανάτου ήρθε, ωστόσο, στη δημοσιότητα μόλις σήμερα, μαζί με την αναγγελία θανάτου ενός τέταρτου φρουρού, του 43χρονου Γκάνθερ Χασίντα. Ο Χασίντα, πατέρας 3 παιδιών, αυτοκτόνησε μέσα στο ίδιο του το σπίτι, χρησιμοποιώντας πιστόλι.

Στις 4 απώλειες φρουρών από αυτοκτονία προστίθεται και ο θάνατος ενός πέμπτου φρουρού, του Μπράιαν Σίκνικ, ο οποίος είχε καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της εισβολής. Απώλειες υπήρξαν και ανάμεσα στους εισβολείς, με πρώτη μια γυναίκα, την Άσλι Μπάμπιτ, η οποία κατέληξε μετά το χτύπημα που δέχθηκε στο στήθος από κάποιον αστυνομικό. Τρεις ακόμη εισβολείς, ονόματι Κέβιν Γκρίσον, Μπέντζαμιν Φίλιπς και Ροζάν Μπόιλαντ, έχασαν επίσης τη ζωή τους στο Καπιτώλιο.

Για τα γεγονότα της τραγικής εκείνης ημέρας έχουν μιλήσει, κατά καιρούς, αρκετοί ακόμη φρουροί του Καπιτωλίου, που υπήρξαν μάρτυρες της εισβολής. «Πιο πολύ είχα φοβηθεί εκείνη την ημέρα, παρά όταν ήμουν στο Ιράκ», είχε δηλώσει ο αρχιφύλακας Ακιλίνο Γκονέλ, βετεράνος του αμερικανικού στρατού που εντάχθηκε, αργότερα, στο σώμα προστασίας του Καπιτωλίου. «Σκεφτόμουν: Ορίστε που θα πεθάνω πάνω στην προσπάθεια να προστατεύσω το Καπιτώλιο από την εισβολή».

Ο συνάδελφός του, Ντάνιελ Χότζις, είχε σχολιάσει σχετικά: «Δόθηκε μια μάχη μεσαιωνικού τύπου. Εμένα με είχαν στήσει πάνω σε μια γυάλινη πόρτα, προσπαθώντας να μου βγάλουν την μάσκα οξυγόνου. Ένας τους προσπαθούσε να μου βγάλει το μάτι, με τον αντίχειρα του χεριού του. Ούρλιαζα από πόνο, αλλά κανείς δεν έδειχνε συμπόνοια». Εν αντιθέσει, όπως λέει, ορισμένοι του είπαν: «Είσαι λευκός και έχεις πάει με την λάθος πλευρά. Θα σε σκοτώσουμε».

Ο Αφροαμερικανός φρουρός, Χάρι Νταν, κατέθεσε και την δική του μαρτυρία για τα γεγονότα. «Από όταν πρωτοφόρεσα την στολή μέχρι σήμερα, ποτέ μου δεν δέχθηκα τόσο βαριές προσβολές, όσο εκείνη την ημέρα», δήλωσε. «Με λέγανε “γα….ένο νέγρο”, προσπαθούσαν να με σκοτώσουν. “Δεν είσαι αληθινός Αμερικανός”, μου φωνάζανε».

«Υπάρχουν ακόμη ορισμένοι που υποστηρίζουν πως τα πράγματα δεν υπήρξαν τόσο σοβαρά, όσο τα παρουσιάζουμε», είπε ένας ακόμη φρουρός, ο Μάικλ Φανόν. «Η αδιαφορία που αντιμετωπίζουμε μέχρι σήμερα είναι ντροπιαστική. Μια αδιαφορία που έχει οδηγήσει ήδη τέσσερις συναδέλφους μας στην αυτοκτονία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement