Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τα ψάρια που είναι εθισμένα στα…ναρκωτικά, όπως η μεθαμφεταμίνη

Περίπου 269 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο κάνουν χρήση ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά αυτά εντοπίζονται στα λύματα, τα οποία καταλήγουν στις θάλασσες και τα ποτάμια του πλανήτη. Τα συστήματα αποχέτευσης, εξάλλου, δεν έχουν σχεδιαστεί για να φιλτράρουν τις περισσότερες χημικές ουσίες,  είτε αυτές προέρχονται από νόμιμα φάρμακα και προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, είτε από τα ναρκωτικά.

Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, που ναρκωτικές ουσίες- ή τα χημικά από τα οποία αυτές απαρτίζονται- καταλήγουν συχνά στον οργανισμό ψαριών και άλλων υδρόβιων ζώων. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι ότι, όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα ψάρια μπορούν να εθιστούν σε αυτές τις ουσίες.

Μια μελέτη που διεξήχθη στην Τσεχία έδειξε ότι οι άγριες πέστροφες που έχουν εκτεθεί στην μεθαμφεταμίνη- μια από τις πιο δημοφιλείς ναρκωτικές ουσίες της εποχής μας- τείνουν να προτιμούν τα νερά που περιέχουν το ναρκωτικό, ακόμη και μέρες μετά την αρχική τους έκθεση σε αυτό. Οι επιστήμονες δημιούργησαν δύο γκρουπ από πέστροφες, ρίχνοντας το ένα σε δεξαμενές με μια μικρή συγκέντρωση μεθαμφεταμίνης. Το άλλο γκρουπ κολυμπούσε σε καθαρά νερά.

Μετά από 10 μέρες, το πρώτο γκρουπ τοποθετήθηκε επίσης σε καθαρό νερό. Κατ’ αυτό το διάστημα και μεταφέροντας τα ψάρια από δεξαμενή σε δεξαμενή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα ψάρια που είχαν ήδη εκτεθεί για αρκετό διάστημα στο ναρκωτικό, το προτιμούσαν, σε αντίθεση με τ’ άλλα. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει, πολύ απλά, πως το πρώτο γκρουπ είχε εθιστεί στη μεθαμφεταμίνη.

Η χημεία του εγκεφάλου των εθισμένων ψαριών διέφερε, επίσης, απ’ αυτή των υπολοίπων, με τρόπους που θυμίζουν τον εγκέφαλο των τοξικομανών ανθρώπων. Οι διαφορές αυτές ήταν ορατές ακόμη και μετά την απομάκρυνση των ψαριών από την ουσία, κάτι που δείχνει ότι, όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στα ψάρια τα ναρκωτικά μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στην λειτουργία του εγκεφάλου.

Γιατί, όμως, μας προκαλούν ανησυχία αυτά τα ευρήματα; Οι επιστήμονες απαντούν πως ο εθισμός στα ναρκωτικά μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη συμπεριφορά των ψαριών, θέτοντας σε κίνδυνο τα ίδια, το οικοσύστημά τους, τον άνθρωπο που θα τα καταναλώσει, ακόμα και τα δίκτυα αποχέτευσης από τα οποία απορρέουν οι ουσίες! Τα εξαρτημένα ψάρια συγκεντρώνονται γύρω και μέσα στους σωλήνες για να έχουν πρόσβαση στο ναρκωτικό τους και παρουσιάζουν βραδύτητα στην κίνηση και τα αντανακλαστικά τους, κάτι που τα καθιστά πιο ευάλωτα στους θηρευτές. Παράλληλα, τα ψάρια αυτά παρουσιάζουν μειωμένο ενδιαφέρον για άλλες ζωτικής σημασίας δραστηριότητες, όπως η εξεύρεση τροφής και η αναπαραγωγή.

Μπορεί τα συμπεράσματα αυτά να φαντάζουν υπερβολικά, ωστόσο η έρευνα στην Τσεχία δεν αποτελεί την μοναδική του είδους της. Το 2019, επιστήμονες από την Μεγάλη Βρετανία είχαν εντοπίσει μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης σε γαρίδες από 15 διαφορετικά ποτάμια της χώρας, πολλές εκ των οποίων θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει στο πιάτο κάποιου καταναλωτή.

Έρευνα έχει γίνει, επίσης, γύρω από την επίδραση των νόμιμων φαρμάκων στα είδη θαλάσσιας ζωής. Στην Αγγλία και την Ουαλία, ψάρια που είχαν εκτεθεί σε λύματα που περιείχαν αντισυλληπτικά είχαν αλλάξει…φύλο μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ άλλα ψάρια, που είχαν εκτεθεί σε αντικαταθλιπτικές ουσίες, παρουσίαζαν μια αυξημένα τολμηρή και επιθετική συμπεριφορά και ελκύονταν από το φως, περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που έχει γίνει έρευνα σχετικά με την επιρροή των νόμιμων ή παράνομων φαρμακευτικών και ναρκωτικών ουσιών στην υδρόβια πανίδα, ακόμη δεν έχουν εξεταστεί οι πιθανές, παρεμφερείς επιπτώσεις που μπορεί να έχουν άλλες χημικές ουσίες που καταλήγουν στο νερό και προέρχονται από καθημερινά προϊόντα, όπως τα απορρυπαντικά, τα καλλυντικά και τα ρούχα.

Οι επιστημονικές ομάδες που ασχολούνται με το ζήτημα έχουν επισημάνει την επιτακτικότητα ενός τέτοιου ελέγχου, από βιομηχανίες που επιχειρούν να υιοθετήσουν μια περισσότερο «πράσινη» πολιτική στις μέρες μας. Οι επιστήμονες τονίζουν, επίσης, την σημασία λήψης μέτρων από τις εταιρείες υδροδότησης, αλλά κα από τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, προκειμένου να αναχαιτιστεί ένα οικολογικό πρόβλημα με πιθανώς καταστροφικότατες συνέπειες στο μέλλον.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Από το Αστυνομικό Τμήμα Μαστιχοχωρίων Χίου διενεργείται προανάκριση για τροχαίο ατύχημα, που έλαβε χώρα χθες (08-08-2022) σε οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή των Νενήτων...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Δημήτρης Τσιρώνης σε ηλικία 62 ετών. Διετέλεσε βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας την περίοδο 2007-2009. Τα τελευταία χρόνια έδινε...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Αριστείδη Ζαννίκου Επετειακές εκδηλώσεις “Μνήμης Μικρασίας” έγιναν (και θα γίνουν) φέτος Πανελλαδικά και τοπικά, επ’ ευκαιρία συμπλήρωσης εκατό (100) χρόνων από τη Μικρασιατική...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ Τήν προσεχή ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 Αυγούστου 2022, πανηγυρίζει μέ ἐκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια καί λαμπρότητα, τήν ετήσιά του ἑορτή ὁ Ἱερός Ἐνοριακός Ναός. Σύμφωνα...