Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των θανάτων από πείνα τους τελευταίους 12 μήνες

Πάνω από 155 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή

Σε τρομακτικό βαθμό αυξάνονται τα ποσοστά υποσιτισμού στον κόσμο, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα της Oxfam. Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων που έχουν πεθάνει από την πείνα τους τελευταίους 12 μήνες έχει εξαπλασιαστεί, ξεπερνώντας αυτόν της COVID-19. Περίπου 11 άνθρωποι πεθαίνουν το λεπτό από πείνα, με τον συνολικό αριθμό να έχει εκτοξευθεί από την αρχή της πανδημίας. Πρόκειται για αριθμό υψηλότερο της τρέχουσας θνητότητας της CΟVID-19, που είναι 7 νεκροί το λεπτό, υπογραμμίζει η έρευνα. Μάλιστα, πάνω από 155 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή, δηλαδή 20 εκατομμύρια περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι.

Η μη κυβερνητική οργάνωση μέσω της συγκεκριμένης έκθεσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για μία κλιμακούμενη επισιτιστική κρίση. Όπως αναφέρεται οι πολεμικές συρράξεις παραμένουν η κυριότερη αιτία για την έκρηξη των ποσοστών πείνας, αντιπροσωπεύοντας τα δύο τρίτα των θανάτων παγκοσμίως που οφείλονται σε περιπτώσεις υποσιτισμού. Ωστόσο, η έξαρση της πανδημικής κρίσης, το οικονομικό πλήγμα που έχει επιφέρει η επέλαση του ιού και η επιδεινούμενη κλιματική κρίση, έχει οδηγήσει στην πείνα πολλές δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι χώρες που καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά υποσιτισμού είναι το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη.

Στο μεταξύ, η δυσκολία εξασφάλισης τροφής έχει αρχίσει να εντείνεται σε περιοχές, τις οποίες αποκαλεί η έρευνα «αναδυόμενη εστία πείνας».Πρόκειται για χώρες, όπως η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, χώρες δηλαδή που έχουν πληγεί σημαντικά από την έξαρση της πανδημίας. Σύμφωνα με την κ. Μάξμαν,πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Oxfamστην Αμερική, σε κάθε περίπτωση ομάδες όπως οι γυναίκες, όσοι εγκαταλείπουν τις χώρες τους, αλλά και όσοι εργάζονται υπό άτυπα καθεστώτα εργασίας, συνήθως πλήττονται περισσότερο.

Η άνοδος του αριθμού των ατόμων που πέθαναν από την πείνα σημειώθηκε σε μία περίοδο που η παγκόσμια αμυντική δαπάνη αυξήθηκε έως 51 δισ. δολ., ποσό 6 φορές μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεται να δαπανηθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ώστε να μην πεινούν οι άνθρωποι. Στο μεταξύ, η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυξήθηκε κατά 413 δισ. δολ. πέρυσι, αριθμός 11 φορές μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ για το κόστος παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας με σκοπό την αποτροπή περιπτώσεων υποσιτισμού.

Advertisement. Scroll to continue reading.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν τη συνέχιση των εχθροπραξιών προκαλώντας καταστροφική πείνα. Αντ’ αυτού θα πρέπει να διασφαλίσουν πως παρέχεται βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη» επεσήμανε η κ. Μάξμαν, καλώντας σε μαζική στήριξη όσους χαράσσουν την πολιτική των χωρών. «Πρέπει οι ΗΠΑ να παίξουν πρωταρχικό ρόλο ώστε να λάβει τέλος η επισιτιστική κρίση, σταματώντας τις πολεμικές συρράξεις οι οποίες προκαλούν αυτήν την καταστροφή και παρέχοντας τη σωστή χρηματοδότηση για να σωθούν ζωές».

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Λουόμενοι που βρίσκονταν στην παραλία του Μάναγρου, στις 12:40 το μεσημέρι της Κυριακής 25 Ιουλίου, εντόπισαν ένα άτομο στα ανοιχτά της θάλασσας, το οποίο...

ΧΙΟΣ

Στις παράλιες της Νότιας και Δυτικής Χίου, έχουν κάνει την εμφάνιση τους οι μωβ μέδουσες, ένα φαινόμενο που παρατηρείται ολοένα και πιο έντονα στο...

ΧΙΟΣ

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 9 το βράδυ σε σπίτι στην Αγία Ερμιόνη.

ΕΘΝΙΚΑ

Η Ελλάδα παρέλαβε το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale και πλέον το ερώτημα πολλών αφορά όχι μόνο τις δυνατότητες του, αλλά το τι είδους οπλικά...