Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρισμός: Ολα θυμίζουν καλοκαίρι του 2020 – Ανω κάτω η Ευρώπη από την μετάλλαξη Δέλτα

Πρόωρο… ψύχος φέρνει στο ελληνικό καλοκαίρι η μετάλλαξη Δέλτα με τα πρώτα στοιχεία να ψαλιδίζουν τις προσδοκίες για ανάκτηση του 50% της δραστηριότητας του 2019, της χρυσής χρονιάς κατά την οποία επισκέφτηκαν τη χώρα μας 31,5 εκατ. ταξιδιώτες.

Οσο προχωρούν οι μέρες και η παγκόσμια ανησυχία για τη νέα κοροναϊκή μετάλλαξη μεγαλώνει, τόσο περισσότερο το φετινό καλοκαίρι μοιάζει με το περυσινό.

Ομως αυτός ο αναβρασμός δεν είναι ένα στατικό φαινόμενο στη νοτιοανατολική γωνιά της Ευρώπης αλλά ο αισθητός αντίκτυπος της νέας μετάλλαξης που συνέλκει ολόκληρη τη δυναμική του ευρωπαϊκού τουρισμού ο οποίος προσπαθεί να χαράξει πορεία μέσα από ένα πρίσμα διαφορετικών πολιτικών, μέτρων, συμφερόντων και φόβου για το χειρότερο.

Χάσαμε τον Ιούλιο;

Επί της ουσίας, οι προσδοκίες για έναν αποδοτικό Ιούλιο έχουν ήδη εξανεμιστεί, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τη μετάλλαξη, της παράτασης των περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια των Βρετανών, αλλά και της επιφυλακτικότητας της Γερμανίας και της Γαλλίας να υιοθετηθεί ουσιαστικά το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid από την 1η Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, νέα ψυχρολουσία για τον ελληνικό τουρισμό, φέρνουν οι επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων σε πολλούς προορισμούς στην Ελλάδα, που ανακοίνωσε η TUI Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι τις 21 Ιουλίου, λόγω των περιοριστικών μέτρων Covid.

Συγκεκριμένα, οι προορισμοί στους οποίους ακυρώνονται οι πτήσεις της TUI είναι: Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Θάσος και Κρήτη (Χανιά). 

Σε μήνυμά της, η TUI Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας ευελιξία και επιλογές αυτό το καλοκαίρι, οπότε όπου τα σύνορα είναι ανοιχτά και οι συμβουλές του FCDO επιτρέπουν τα ταξίδια, θα λειτουργήσουμε σε αυτούς τους προορισμούς όπως έχει προγραμματιστεί (μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά νησιά, Ρόδος, Κως, Ζάκυνθος, Κέρκυρα και Κρήτη). Εξετάζουμε συνεχώς το πρόγραμμα διακοπών και τις ακυρώσεις σύμφωνα με τις κυβερνητικές ενημερώσεις κάθε τρεις εβδομάδες, ενώ η επόμενη ενημέρωση αναμένεται στις 15 Ιουλίου».

Τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν πως η φετινή τουριστική σεζόν εξελίσσεται χαμηλότερα από τις προσδοκίες που θεωρούσαν εφικτή την ανάκτηση του 50% της δραστηριότητας του 2019. 

Και όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, φαντάζει πιθανότερο η ανάκτηση αυτή να περιοριστεί σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων του τουρισμού, σε ένα 35%-40%. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι ο ελληνικός τουρισμός κινήθηκε στο 24% των μεγεθών του 2019 τόσο σε αφίξεις όσο και σε εισπράξεις.

Σκεπτικισμός από τα στοιχεία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κάποια προκαταρκτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Τουρισμού, εκτιμάται πως μέχρι στιγμής έχουν έρθει περίπου 1 εκατ. ξένοι ταξιδιώτες, αριθμός που υπολείπεται σημαντικά των στόχων που είχαν τεθεί νωρίτερα φέτος για το πρώτο εξάμηνο.

Το 2019 είχαν έρθει στο σύνολο του έτους 31,34 εκατομμύρια ταξιδιώτες, ενώ το 2020 οι αφίξεις διαμορφώθηκαν στα 7,3 εκατ. ταξιδιώτες. Εξ αυτών το ενάμισι εκατομμύριο είχε έρθει από τη Γερμανία και το 1 εκατ. από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Στο πλαίσιο αυτό, τα στοιχεία που θα καθορίσουν τη ροή επισκεπτών προς τη χώρα μας από τα μέσα Ιουλίου και έπειτα, είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι εθνικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας σε κρίσιμες χώρες-αγορές.

Ζητείται κοινή γλώσσα

Μπορεί παγκοσμίως να υπάρχει η επιθυμία για ταξίδια, ωστόσο διαφαίνεται πως θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει κοινό πεδίο έκφρασης, πράγμα απαραίτητο για την ανάκαμψη του κλάδου.

Γερμανοί και Γάλλοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επιτρέπουν την είσοδο εμβολιασμένων ταξιδιωτών με σκευάσματα μη εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο.

Επίσης, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι θετικές ακόμα και για ενδεχόμενη απαγόρευση των ταξιδιών από κράτη όπου η μετάλλαξη Δέλτα είναι ανεξέλεγκτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η Γερμανία – όπως εξάλλου και άλλες χώρες – αναγνωρίζει μόνο τα εμβόλια κατά του κοροναϊού που έχουν λάβει τη σχετική άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων: Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna και AstraZeneca.

Ειδικά όσον αφορά το Sputnik, η μη αναγνώρισή του ισχύει όχι μόνο για τους Ρώσους, αλλά και για όσους το έχουν κάνει και ταξιδεύουν στη Γερμανία από άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ, όπως για παράδειγμα από την Ουγγαρία. Ιδιο καθεστώς εφαρμόζεται και για όσους έχουν λάβει δόσεις από τα εμβόλια της Κίνας και της Κούβας, τα οποία επίσης δεν διαθέτουν τη σχετική εξουσιοδότηση του ΕΟΦ.

Η πολιτική κόντρα

Στο μεταξύ, η πολιτική κόντρα της Ευρώπης με Βρετανία και Ρωσία, δείχνει πως δύσκολα το φετινό καλοκαίρι θα είναι εντυπωσιακά καλύτερο από το περυσινό, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα, όπως πολλοί ανέμεναν μέχρι πρόσφατα. Ειδικά για τους ελληνικούς προορισμούς, που εξαρτώνται από τη βρετανική και τη ρωσική αγορά, ενδέχεται να αποδειχθεί δυσκολότερο.

Τα ανοιχτά μέτωπα του ελληνικού τουρισμού αντί να περιορίζονται, αυξάνονται. Η Βρετανία εξακολουθεί να μην περιλαμβάνει την Ελλάδα στην αναθεωρημένη λίστα με τους «πράσινους» προορισμούς, τους οποίους μπορούν να επισκέπτονται οι βρετανοί τουρίστες, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. 

Ολοι αναμένουν πλέον την 19η Ιουλίου, που θα γίνουν νέες ανακοινώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση. Ωστόσο, μέχρι τότε, θα «χαθεί» και ο Ιούλιος για την εγχώρια τουριστική αγορά σε ό,τι αφορά τις αφίξεις βρετανών επισκεπτών. Πάντως, ακόμα κι έτσι, η βρετανική αγορά για την Ελλάδα είναι ακόμα πολύ σημαντική για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Το ρωσικό μέτωπο

Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα με τα ταξίδια από τη Ρωσία γίνεται οξύτερο. Πέραν των αντιδράσεων Γερμανών και Γάλλων, σε σχέση με το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς, η ίδια η Μόσχα δεν επιτρέπει ακόμα σημαντική αύξηση των πτήσεων από και προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Η πανδημία αποτελεί απλώς πρόφαση. Στην πραγματικότητα ο ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί την τουριστική δαπάνη των πολιτών του – υπερβαίνει τα 11 δισ. ευρώ στην Ευρώπη – ως διαπραγματευτικό χαρτί για να αρθούν κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί. 

Επίσης, η Ολλανδία ανοίγει από την ερχόμενη Κυριακή τις πτήσεις προς τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και του Ιονίου, όμως κρατά στην «πορτοκαλί» ζώνη την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Νέα οδηγία

Στο μεταξύ, υποχρεωτικό αρνητικό τεστ και για τους εμβολιασμένους πολίτες που έρχονται στη χώρα από τη Ρωσία, προβλέπει η νέα τροποποιημένη οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει την Τρίτη και προβλέπει ότι όλοι οι ταξιδιώτες – μόνιμοι κάτοικοι – από Ρωσία με προορισμό την Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών), είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε τεστ για τον Covid-19 κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Σε περίπτωση θετικής διάγνωσης θα υποβάλλονται σε καραντίνα 10 ημερών και θα απαιτηθεί αρνητικό τεστ PCR την τελευταία ημέρα της καραντίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΕΘΝΙΚΑ

Τα κλιμάκια της Ελλάδας και της Τουρκίας συνεχίζουν να εργάζονται κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα Καποδίστριας του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης....

Advertisement